Świerk (Picea) - choroby, szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Przemo ona niestety nie może zrobić oprysku, bo to są 10 m drzewka :wink:
bartelsz zawsze oprysk robię pod wieczór i modrzewiowi to nie zaszkodziło, w tym roku też spryskałam, bo zauważyłam pojedyncze sztuki i na modrzewiu i na sosenkach i jak na razie igłom nic się nie stało :D a na opakowaniu nie ma żadnych informacji o temperaturze otoczenia a oprysk, zresztą tym preparatem opryskałam całe storczyki - zaatakowane przez wełnowce, łącznie z kwiatami i korzeniami i im też nic nie dolega, a kwiaty kwitną dalej, a juź minął miesiąc od ostatniego oprysku :D
agathas
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 cze 2008, o 13:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przemo Mospilanem 20 SP już pryskałam tam gdzie mogłam dosięgnąć. Jednak potrzeba czegoś bardziej radykalnego, takiego co przechodzi z sokiem drzewnym na pasożyta. Dlatego pytam o actellic, bo prawdopodobnie po podlaniu nim drzewa, problem ochojników zniknie. Jednak bardziej martwią mnie moje małe serby, bowiem bez mojej pomocy z pewnością zginą :cry: Może ktoś fachowym okiem mógłby zerknąć na zdjęcia i zdiagnozować przyczynę i polecić jakieś cudowne lekarstwo :D
agathas
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 cze 2008, o 13:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Będę nachalna i zapytam, czy oglądał mój post specjalista od iglaków :oops: a ściślej mówiąc zdjęcia moich świerków serbskich. Forum ogrodnicze studiuję od kilku dni i już mnie rodzinka od kompa wygania. Ale ja się nie dam :twisted: dopóki mi ktoś z was nie pomoże. Zatem litości dla mojej nachalności :D
Awatar użytkownika
ewabeata
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 31 paź 2007, o 00:37
Kontakt:

Post »

witajcie,
nie mogę kupić tego środka - czy może być Magus - taki proponowano mi w sklepie ogrodniczym, do którego mam zaufanie.
proszę o info, pozdrawiam, e.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oczywiście że może, również skuteczny. :D
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: świerk w dziwnej pajęczynie

Post »

ewabeata pisze:Witajcie,
mam dość duży świerk, na którym pojawiły się 'pajęczyny' - zrobiło się tego sporo na gałęziach, wolne od tych niteczek są tegoroczne przyrosty. igły pokryte nitkami zmieniają kolor - brązowieją.
zdjęcia są tu: http://picasaweb.google.pl/tomaszsebastian/Drzewo
liczę na pomoc. w zeszłym roku skończyliśmy walkę z ochojnikami na naszych świerkach, więc są wymęczone... tak przy okazji - czy wysuszone galasy również powinno się usunąć? zauważyłam, że są gałązki, na których pozostały po opryskach - mieliśmy tego naprawdę mnóstwo.
pozdrawiam, ewa
Chyba przędziorki, jak jest pajęczynka, przyglądnij się z lupą najlepiej ja tak często robię w swoim ogrodzie.

Pisz proszę używając ą,ć,ę,ś,ó itp. Regulamin. Poprawiłem Przemo.
Awatar użytkownika
ewabeata
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 31 paź 2007, o 00:37
Kontakt:

Post »

Tess,
dziękuję. oglądanie z lupą to sensowny pomysł, ale ja mam naprawdę małą wiedzę na temat szkodników - pewnie i tak nie rozpoznałabym, że to przędziorki... choć może z czasem będę to umieć, w końcu kiedyś tam dla mnie choinka to była choinka, a nie jakiś tam świerk, a teraz znam nawet trochę odmian ;-)
robalki potraktowałam preparatem zaleconym przez Przemka i mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze!
pozdrawiam, eb
wieslaw_mysliwiec
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 cze 2008, o 15:08

Post »

Talstar 100 EC jest bardziej uniwersalny -to na opryski, a do podlewania Confidor,można go stosować niezależnie od pogody.
Felek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 cze 2008, o 16:53

Post »

Witam,
Chyba ja też mam podobny problem z iglakami. Byłbym również wdzięczny za poradę, jak to zwalczyć, vide zdjęcie w zał. Pozdrawiam, Felek Obrazek
wawo
200p
200p
Od: 31 maja 2007, o 12:36

świerk - prośba o identyfikację choroby

Post »

jak w temacie, czy są szanse na zwalczenie tej choroby?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

jeśli nie widać jakiegoś szkodnika, oglądaj z lupą,
to poczytaj na temat choroby Górska osutka świerka
Awatar użytkownika
Krzyk80
50p
50p
Od: 26 kwie 2007, o 23:31

Post »

Mój świerk wyglądał jeszcze gorzej od Twojego... przędziorka ciężko dojrzeć gołym okiem a to głównie jego robota! w moim przypadku oprócz przędziorka była jeszcze rozwijająca się na dobre kolonia zwójki a wszystko załatwił potrójny oprysk Mospilanem co 7 dni. Po tych zabiegach wytnij wszystkie suche gałązki (te drobne ze środka pozostawiając główną gałąź na której są młode przyrosty) z czasem wypuści sobie nowe pędy na łysinkach z uśpionych oczek. Znacznie przyśpiesza ten proces odnowy nawóz interwencyjny Osmocote: Magiczna Siła
Maja Jodełka była w 70% uschnięta a roczne przyrosty miała po 5cm jak zacząłem interwencję w tamtym roku tak dzisiaj jej przyrost główny ma około 60cm a całe drzewko wygląda przepięknie niebiesko! jak nigdy przedtem.

Oczywiście zapobiegawczo można drzewko opryskać jakimś fungicydem który z pewnością nie zaszkodzi :wink: ja używałem Topsin
Pozdrawiam
Krzysztof
xamrex
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 sie 2008, o 09:29

Choroba świerku

Post »

Witam
Mój świerk z jednej strony traci igły.
Najpierw robią się one brązowe, a potem spadają..
Czy jest jakiś produkt, którym mógłbym wyleczyć ten świerk?
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”