Adenium (róża pustyni) cz.5
- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Adenium (róża pustyni) cz.5
A jakoś mi odbiło z egzotykami i jak na razie tak zostanie
Uczę się cały czas o tych roślinach . Jak coś wiem to piszę
Pozdrawiam
Uczę się cały czas o tych roślinach . Jak coś wiem to piszę
Pozdrawiam
Maniak roślin egzotycznych
- masik
- 1000p
- Od: 4 wrz 2012, o 13:44
- Kontakt:
I tak trzymaj, jesteś skarbnicą wiedzy.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Super, super, wszyscy piszcie jak najwięcej! Dzielcie się doświadczeniami z nowicjuszami
Bardzo mi się podoba drobiazgowośc w pisaniu Mieczysława, ze swojej strony dziękuję jemu i innym za wszelkie informacje.
Ja juz widzę, że za mało wysiałam, mam tylko 10 roślinek, więc mozliwośc eksperymentowania mocno ograniczona.
Trzeba było, jak inni 'po 100 tych, 100 tych i pozostałych już tylko kilkadziesiąt'. Teraz to wiem
Ale musi mi wystarczyc to, co mam, więc chętnie skorzystam z Waszego doświadczenia
Bardzo mi się podoba drobiazgowośc w pisaniu Mieczysława, ze swojej strony dziękuję jemu i innym za wszelkie informacje.
Ja juz widzę, że za mało wysiałam, mam tylko 10 roślinek, więc mozliwośc eksperymentowania mocno ograniczona.
Trzeba było, jak inni 'po 100 tych, 100 tych i pozostałych już tylko kilkadziesiąt'. Teraz to wiem
Ale musi mi wystarczyc to, co mam, więc chętnie skorzystam z Waszego doświadczenia
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Dla zainteresowanych opieką nad sadzonkami Adenium, polecam stronę jak opiekują się tymi sadzonkami zawodowi hodowcy w Azji: http://www.desertroseking.com/ , szkoda że jest w języku angielskim, a "wujek Google" nie zawsze precyzyjnie tłumaczy.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- stalewiak
- Kontakt:
W jakim miesiącu wam zaczyna kwitnąć adenium ???
I czy zawsze wszystkie kwiaty wam sie rozwijają ?
I czy zawsze wszystkie kwiaty wam sie rozwijają ?
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Moje wszystkie trzyletnie rośliny jeszcze nie kwitły. Oczekuję, że w tym sezonie jedna, którą tylko jeden raz przycinałem, już zdecyduje się i wytworzy pąki kwiatowe:
- ale to wszystko jeszcze zależy od "humoru" roślinki i warunków atmosferycznych. Pozostałe trzyletnie sadzonki które mam, kilkakrotnie przycinałem, co automatycznie bardzo opóźnia produkcję pąków kwiatowych przez roślinę. Większość sadzonek przycinałem, żeby uzyskać ładny kaudex oraz "sporą" ilość rozgałęzień, np coś takiego:
Niestety, nie zawsze udaje mi się uzyskać taki wygląd rośliny jaki zamierzałem osiągnąć, ale ja jestem cierpliwy, poczekam.
- ale to wszystko jeszcze zależy od "humoru" roślinki i warunków atmosferycznych. Pozostałe trzyletnie sadzonki które mam, kilkakrotnie przycinałem, co automatycznie bardzo opóźnia produkcję pąków kwiatowych przez roślinę. Większość sadzonek przycinałem, żeby uzyskać ładny kaudex oraz "sporą" ilość rozgałęzień, np coś takiego:
Niestety, nie zawsze udaje mi się uzyskać taki wygląd rośliny jaki zamierzałem osiągnąć, ale ja jestem cierpliwy, poczekam.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
Mieczysławie, masz "anielską cierpliwość".. Mimo,że bez kwiatów Twoje rośliny są przepiękne!
Stalewiak Twoje Adenium widziałam już dawno na forum,ale za każdym razem zadziwia mnie ten piękny biały wachlarz z kwiatów. Cudo!!
Stalewiak Twoje Adenium widziałam już dawno na forum,ale za każdym razem zadziwia mnie ten piękny biały wachlarz z kwiatów. Cudo!!
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie
podziwiam, że Wasze rośliny mają liście. Moje 1,5 roczne adenium zrzuciło wszystkie liście. W zeszłym roku miałam to samo więc się nie stresuję. Przesadziłam roślinę do podłoża z większą zawartością żwirku, zgodnie z Waszymi radami - troszkę płycej. Uciachałam też jej wierzchołek, bo nidgy wcześniej tego nie robiłam a chciałam, żeby się rozkrzewiła. Czy na pewno dobrze zrobiłam przycinając teraz wierzchołek?
podziwiam, że Wasze rośliny mają liście. Moje 1,5 roczne adenium zrzuciło wszystkie liście. W zeszłym roku miałam to samo więc się nie stresuję. Przesadziłam roślinę do podłoża z większą zawartością żwirku, zgodnie z Waszymi radami - troszkę płycej. Uciachałam też jej wierzchołek, bo nidgy wcześniej tego nie robiłam a chciałam, żeby się rozkrzewiła. Czy na pewno dobrze zrobiłam przycinając teraz wierzchołek?
- stalewiak
- Kontakt:
Pikne i dziwne że ma tyle lisci w zimę
Jakie ma stanowisko że tak sie trzyma ?
Jakie ma stanowisko że tak sie trzyma ?
Piękny okaz! Kaudeks fantastycznie rozrośnięty. Na wiosnę będzie przycinana czy czekasz na kwiaty?
Dziękuje, cieszę się że się podoba
Okno ma zachodnie takie poddaszowe ukośne. Liści już i tak dużo straciła zasychają na końcach bez przerwy. Ostatnio podcinałam ją dwa lata temu w tym momencie ma 10 "gałązek" nie będę jej przycinać dopóki nie zobaczę kwiatów to na pewno, a potem nie wiem jak będzie za bardzo wybujała to tylko wtedy.
Okno ma zachodnie takie poddaszowe ukośne. Liści już i tak dużo straciła zasychają na końcach bez przerwy. Ostatnio podcinałam ją dwa lata temu w tym momencie ma 10 "gałązek" nie będę jej przycinać dopóki nie zobaczę kwiatów to na pewno, a potem nie wiem jak będzie za bardzo wybujała to tylko wtedy.
Mam nadzieję,że w tym sezonie zobaczymy na niej kwiaty czego z całego serca życzę. Wiesz jak ma zakwitnąć? Samodzielnie wysiana?
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja zapytam tradycyjnie monotematycznie: ile ma lat i jak dużą doniczkę?
Wspaniale się prezentuje!
Wspaniale się prezentuje!
Niestety nie wiem, kupiłam ją jako bardzo młodą roślinkę zabiedzoną i z ubytkiem w kaudeksie. Zaraz potem zaczęłam swój własny wysiew. Dopadło mnie istne szaleństwo Teraz z powodu braku miejsca na parapetach ograniczam się w pozyskiwaniu nowych roślin, choć jest ciężko.