Żyworódka(Kalanchoe) Która lecznicza?
Sadzonki jak na razie nie mam. Moje maluchy dopiero rosną ale informacje dotyczące zastosowania są tutaj http://wdziek.info/zyworodka_na_wszystko.html
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
DARCIO2005 myślę, że chodzi tu jedynie o żyworódkę daigremonta. Nie wiem czy inne odmiany mają takie samo działanie.
Jak widzisz, na moich zdjęciach, mam dwie łodyżki. Mogę się jedną podzielić z Tobą. Tyle, że to naprawdę młodziutka roślina i trzeba poczekać aż się rozrośnie.
Jak widzisz, na moich zdjęciach, mam dwie łodyżki. Mogę się jedną podzielić z Tobą. Tyle, że to naprawdę młodziutka roślina i trzeba poczekać aż się rozrośnie.
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 maja 2006, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ta środkowa, wąskolistna to tubilfora, a ta druga to "lucky bells".AlfaXIII pisze:Nie mam pojęcia. Swoją kolekcję mam od forumowiczów Wiem, że ta jedna to daigremonta a jak nazywają się pozostałe dwie nie wiem A tym bardziej nie wiem jakie mają właściwości.
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Dziękuję Mirabilis Teraz tylko muszę przeszukać net i znaleźć jakie mają właściwości
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A może ktoś napisać jakie ma właściwości i co w sumie leczy ? Czytałam też o sałatce. Czy ktoś wie jak ją zrobić ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Basiu... tego wybujałego badyla? To ja też ciacham
-
- 50p
- Od: 28 sty 2008, o 00:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam sporo malutkich sadzonek zyworodki pierzastej,obsypuja mi sie ,
chetnie komus oddam,szkoda mi wyrzucic,a parapety w domu mam wypelnione po brzegi,nie mam gdzie trzymac roslinek.
Do jedzenia jakos zmusic sie nie moge,smak niespecjalny,ale potwierdzam lecznicze,gojace,sciagajace dzialanie na skore,sprawdzilam na sobie.
Probowalam robic nalewki alkoholowe,smak jeszcze gorszy.
Rosliny wytrzymuja na zewnatrz ale mrozu nie znosza.
jeśli roslina sie wyciaga,jest za wysoka i wylysiala na dole,skracam ja i ukorzeniam gorna czesc.
Ped ktory zostawiam w doniczce,obciety kikut,rozgalezia sie i rosnie dalej.
To niezniszczalna roslina.Bardza ja lubie ale tym opadaniem sadzonek strasznie balagani.
Serdecznie wszystkich pozdrawiam.
chetnie komus oddam,szkoda mi wyrzucic,a parapety w domu mam wypelnione po brzegi,nie mam gdzie trzymac roslinek.
Do jedzenia jakos zmusic sie nie moge,smak niespecjalny,ale potwierdzam lecznicze,gojace,sciagajace dzialanie na skore,sprawdzilam na sobie.
Probowalam robic nalewki alkoholowe,smak jeszcze gorszy.
Rosliny wytrzymuja na zewnatrz ale mrozu nie znosza.
jeśli roslina sie wyciaga,jest za wysoka i wylysiala na dole,skracam ja i ukorzeniam gorna czesc.
Ped ktory zostawiam w doniczce,obciety kikut,rozgalezia sie i rosnie dalej.
To niezniszczalna roslina.Bardza ja lubie ale tym opadaniem sadzonek strasznie balagani.
Serdecznie wszystkich pozdrawiam.
Pozdrawiam Danka
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nalewka alkoholowa rzeczywiście nie jest najlepsza ale i nie najgorsza. Za to całkiem spokojnie można ją pić z sokiem lub herbatą - tylko nie dodawać do wrzącej !
Wypróbowałam działanie na ukąszeniach i też działa - nawet po kleszczach.
Wypróbowałam działanie na ukąszeniach i też działa - nawet po kleszczach.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Jak robicie nalewkę? Proszę o przepis