Mój pierwszy warzywniak

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cydynka
100p
100p
Od: 24 sty 2013, o 08:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój pierwszy warzywniak

Post »

Przejrzałam wątek, ale zamówiłam tylko dwie odmiany tak jak mi doradzałas, bawole serce i malinowy.
Aż się boję bo tyle sobie pracy narobię,kochana oprócz warzyw o ktorych Ci pisałam,mam do wysiania mnóstwo kwiatów...parapetów to mi na pewno zabraknie :wink:
Dobrze,że mam tą mała szklarenkę...hehe
pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
cydynka
100p
100p
Od: 24 sty 2013, o 08:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hurra...własnie dosałam na Pw adres do wysyłki koperty po nasionka...suupeer
teraz tylko czekac ;:138
pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

cydynka to super, wysiej bawole w marcu a do tego czasu poczytaj na FO o uprawie tego pomidorka, nie wyrzucaj większych pojemniczków od śmietany przydadzą ci się, jak już będą 4 listki to przepikujesz sadzonki z korzeniami do większych kubeczków aż po same liście a po 15 maja wysadzisz do gruntu.
U mnie na ROD to hit wszystkie sąsiadki sieją i uprawiają Bawole :D ja jestem odmieńcem ;:306 u mnie nie ma Bawolego chodź pisali na FO i słyszałam, że jest pyszny.
Zaczęłam od Ikarusa gruntowego i to był bardzo dobry wybór, sąsiadka wzięła jednego na nasionka, podejrzewam, że w tym roku Ikarus rozejdzie się na wszystkie działki.

Kwiatuszków nie sieję, sąsiedzi co roku mnie zarzucają kwiatami jednorocznymi więc sobie odpuściłam, posiałam tylko experymentalnie w maju do gruntu, ale nie pamiętam nazwy, miał być niski a wyrósł na 30cm.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cydynka, kup nasionka cukinii np Astra i też zrób rozsadę. Rośnie krzaczasto, nie ma z nią problemów, z 2 krzaczków to dla rodziny wręcz nie do przejedzenia :heja . Polecam ci też siew fasoli - wprost do gruntu. Też bezproplemowe warzywo.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

Ja polecam siew pietruszki wprost do gruntu była dodatkiem do końca mrozów potem zebrałam do słoiczka i pomroziłam polecam :)
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p
Od: 15 paź 2012, o 19:45

Post »

Witam niedzielnie Kasiu! Patrzę, prawdziwy ekspert ogrodniczy z Ciebie ;:333. Ja też będę megagronka siała. Bardzo jestem ciekawa rezultatów.
kwapisz_ogrod
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 sty 2013, o 09:13

Post »

kasia82 pisze:kwapisz_ogrod aż 100 krzaków pomidora? toż to już produkcja ;:306 , u mnie było w sumie ok 30 krzaczków
A bo to tak jakoś wyszło, że przy sianiu prawie 100% wschodów było ;:138 Jak to się mówi: szczęście początkującego ;:oj Ale rodzinka szczęśliwa była.
Pozdrowionka idę pooglądać skrzyneczkę z nasionkami i pomyśleć co kiedy i w jakiej ilości. Ciekawe co powiedzą teście jak im zastawię parapety ;:131
"Niecierpliwość to okropnie brzydka wada"
Trzeba nad nią ciężko pracować :)
Lila
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

w ubiegłym sezonie miałam cukinię z rozsady ... do gruntu wysadziłam dopiero pod koniec maja. W czerwcu była kiepska pogoda a w nocy nawet przymrozki i na kilka dni musiałam ją przykryć plastikowymi butelkami, ale mimo wszystko o wiele lepiej wyszła z rozsady niż z bezpośredniego siewu do gruntu, pod koniec marca zrobię rozsadę w domu.

Bezpośrednio do gruntu siałam fasolkę szparagową, buraczki, marchewkę wczesną, kapustę kamienna głowa - kilka małych główek było ;:oj pietruszkę, koperek, sałatę, kilka ogórków gruntowych bo z rozsady sadzonek miałam niewiele, wysadzałam też cebulkę dymkę.

Kochammmkwiaty super sprawa z tymi mrożonkami :) koperek, pietruszka świeżutkie zielone ... bajka zimą ;:oj w tym roku koper sieję rzutowo i niech rośnie gdzie chce, mam nadzieję, że mszyce go nie dopadną.

maika jaki tam expert ;:168 to dopiero mój drugi sezon, żeby nie FO nie potrafiłabym nawet sałaty popikować ;:306 i jedynie co mogę na razie to napisać o swoich doświadczeniach z ubiegłego roku i siać... uprawiać dalej warzywka bo bardzo bardzo to polubiłam :D
Megagronka posieję dopiero w połowie marca może nawet pod koniec marca, bo będę go miała na gruncie... w szklarni już nie mam miejsca ;:306 zarezerwowane na inne pomidorki z akcji.

kwapisz_ogrod u mnie było podobnie ze wschodami tylko ja wysiałam prawie dwie całe torebki bo bałam się, że nic nie wyjdzie ;:306 no i nie miałam takiej dużej szklarni :) żeby je wszystkie wysadzić, zostawiłam sobie tylko 30 krzaczków, resztę rozdałam sąsiadom i znajomym ;:oj
a teściowa jak chce jeść świeże warzywa musi udostępnić ci parapet :;230
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kasia82, miałam identycznie jak ty z rozsadą cukinii. Późno wsadziłam, przykrywałam. Miałam tylko jedną sadzonkę, bo z całej nowej paczuszki nasion, jeszcze rok ważnej, wzeszło tylko 1 nasionko ;:145 . Kupiłam nową i posiałam po 20 maja wprost do gruntu. Przykryłam butelkami, żeby miały ciepło ;:224 . Owszem wzeszły, ale te dwa krzaczki z siewu do gruntu, były cały czas, aż do jesieni, dwa razy mniejsze od tego z rozsady i tak samo miały mniejsze i mniejszą ilość owocków - tak samo podlewane i zasilane :oops: . Dlatego jak mi ktoś mówi, że z siewu wprost do gruntu też można dochować się cukinii, czy dyni czy melonów, to powiem, że tak, można - ale z jakim efektem :?:
Ogród przydomowy Joli
Joamor
100p
100p
Od: 11 lut 2010, o 11:54

Post »

Z rozsadą cukinii macie rację, o wiele lepiej się tak udaje. Radziłabym tylko nie siać jej tak wcześnie, w połowie kwietnia w zupełności wystarczy. Cukinia szybko rośnie, a mniejsza i niewymęczona rozsada lepiej się przyjmuje. Z pomidorami też radziłabym się wstrzymać. W zeszłym roku posiałam do szklarenki (pierwszy raz) pomidorki 12 marca. I to było za wcześnie. Płakać mi się chciało jak patrzyłam na moją piękną, ale przerośniętą rozsadę. Wysadziłam w szklarni 27 kwietnia, bo już chciały z kubeczków wyłazić, i tylko grzejnik olejowy uratował moje pomidorki przed majowymi, sporymi przymrozkami. W tym roku sieję pod koniec marca, szkoda nerwów.
Pozdrawiam Joanna
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

Jolu ja posiałam do gruntu chyba z 10 nasion, wzeszło tylko jedno :;230 ale krzaczek był tak marny, że wyrwałam w chole.... i posadziłam w to miejsce krzaczek z rozsady ale tak się teraz zastanawiam czy marzec to nie będzie za wcześnie na sianie cukini w domu ;:224 ciekawe jaki ten maj będzie w tym roku, w ubiegłym roku początek maja był gorący prawie 30 stopni w cieniu ale znów czerwiec zimny był :? i chyba przez to wschody się nie udały

Joamor dziękuję za pomoc, jw właśnie się zastanawiałam kiedy zrobić rozsadę cukini marzec czy kwiecień ;:180

-- 27 sty 2013, o 20:31 --

Joamor i kiedy zerwałaś pierwszego pomidorka?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, cukinia rośnie bardzo szybko (oczywiście jak już wykiełkuje ;:oj ). Jak jest za duża, za stara, to też się wyciąga. A poza tym ma duże kruche liście i jak jest za duża to łatwo je uszkodzić ;:145 . Tak spraktykowałam, że najlepszy termin na sianie to 15 a nawet 20 kwietnia.
Ogród przydomowy Joli
Joamor
100p
100p
Od: 11 lut 2010, o 11:54

Post »

Z tego co pamiętam pierwsze koktajlówki ze szklarenki - pyszne sungoldy- jedliśmy na początku lipca. Koło 10 lipca było już sporo różnych. Zauważyłam, że w czasie czerwcowych chłodów pomidory rosły bardzo powoli, a jak tylko zrobiło się ciepło ruszyły z kopyta. Myślę więc, że "wczesność" w amatorskiej uprawie zależy głównie od pogody, a zbyt wczesne sianie powoduje tylko wybiegnięcie rozsady, która potem gorzej się aklimatyzuje. Ale to tylko takie moje obserwacje, również niezbyt doświadczonej ogrodniczki. :wink:
Pozdrawiam Joanna
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taka wybiegnięta rozsada pomidorowa, ma cienką łodyżkę ;:222 i nawet potem jak jest w gruncie ona nie grubieje tak mocno jak wsadzona mniejsza krępa rozsada. A to na pewno przekłada się na zdrowotność i wielkość plonów ;:oj .
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

dziewczyny no to siejemy cukinię w kwietniu :D właśnie wygrzebałam z pojemniczka nasionka, mam odmianę Cora F1 i faktycznie na opakowaniu jest napisane wysiew kwiecień ;:223 :;230 lenistwo boli ;:306 To odmiana wczesna, wysiewając w kwietniu pierwszy zbiór będę miała w lipcu tak przynajmniej piszą ;:oj proponują też wysianie nasturcji w pobliżu cukini, odstrasza szkodliwe insekty.

jode22 no jak nie grubieje ;:306 zobacz zdjęcia krzaczków Ikarusa gruntowego, siałam go w lutym a na gruncie zobacz jakie krzaczory ;:306 rozsada była wyciągnięta i słaba nie powiem że nie ale gdy tylko poszły do gruntu łądnie odbiły ale mimo wszystko pomidory gruntowe będę siała w marcu dopiero.
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”