Identyfikacja iglaków różnych
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Kontakt:
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Też myślę, że jałowiec sabiński, ale nie odmiana' Variegata". Czy Twój ma kremowe przebarwienia na pędach? Bo na zdjęciu nie widać....
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Przy niektórych "wynalazkach" nie sprawdzi się, choć to prawda.agaxkub pisze:zgadzam się z Hanią w 100%
jodła ma płaskie miękkie igły i nie kłuje
świerk igły ostro zakończone twarde i kłuje..
to taka najprostsza metoda do rozpoznania
Odrywamy igłę. Jodła ma igłę na "przyldze", po oderwaniu zostaje okrągły ślad na gładkiej gałązce. Świerk ma igłę na trzoneczku, po oderwaniu gałązka jest "kostropata".
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Najprostszą metodą rozróżnienia podstawowych gatunków jodeł od świerków jest sprawdzenie, czy na spodniej stronie igieł są kredowe paski, czy ich nie ma? Jodły głównie mają paski, świerki nie, choć świerk serbski jest tu wyjątkiem. Drugą cechą jest to, że jodły mają igły wcięte na wierzchołku, a świerki ostro zakończone.
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Mnie wpojono taką regułę, że wszystkie świerki charakteryzują się tym, że ich igły są osadzone na małych brązowych trzoneczkach (ponoc to cecha charakterystyczna wszystkich świerków). Na pierwszym zdjęciu, przedstawione drzewko może też byc choiną kanadyjską. Reszta tak jak napisała Hanka55. Świerk to prawdopodobnie świerk kłujący.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Niekoniecznie. A. cephalonica i A. holophylla ma igły zaostrzone. A. concolor, nobilis i lasiocarpa ma igły jednobarwne.U świerków sekcji Eupicea igły czworokątne, Casicta- czworokątne lub spłaszczone, często z nalotem woskowym na spodzie, sekcja Omorika- z reguły spłaszczone, owszem, z dwoma paskami.śnieżka pisze:Najprostszą metodą rozróżnienia podstawowych gatunków jodeł od świerków jest sprawdzenie, czy na spodniej stronie igieł są kredowe paski, czy ich nie ma? Jodły głównie mają paski, świerki nie, choć świerk serbski jest tu wyjątkiem. Drugą cechą jest to, że jodły mają igły wcięte na wierzchołku, a świerki ostro zakończone.
Blizna (okrągła) po opadnięciu igły jest podstawową cechą rozpoznawczą jodeł.