Poziomki na balkonie, w doniczce
- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Poziomki na balkonie
Przedwczoraj zrobiłam przegląd popikowanych maluchów i tych jeszcze niepikowanych i uzupełniłam luki w multidoniczkach.
Jak dobrze pójdzie będę mieć 24 sadzonki, ale one są takie maleńkie jeszcze. Na razie formuje im się drugi liść.
Jak dobrze pójdzie będę mieć 24 sadzonki, ale one są takie maleńkie jeszcze. Na razie formuje im się drugi liść.
witam serdecznie
dziś zakupiłam 4 sadzoneczki poziomki Rugia i planuję je uprawiać na balkonie. Podpowiedzcie proszę, w czym je sadzić, jaka ziemia, jaka doniczka.. czy wszystkie razem, czy osobno?
z góry dziękuję
dziś zakupiłam 4 sadzoneczki poziomki Rugia i planuję je uprawiać na balkonie. Podpowiedzcie proszę, w czym je sadzić, jaka ziemia, jaka doniczka.. czy wszystkie razem, czy osobno?
z góry dziękuję
-
- 100p
- Od: 18 maja 2012, o 19:54
Witam serdecznie
Mam pytanko odnośnie poziomek na balkonie. Posadziłam je 3-3tyg temu i nie wiem czy:
- okrywać je włókniną przed pierwszymi przymrozkami, czy dopiero po pierwszych przymrozkach? Czy temperatura tak do -5 może im zaszkodzić jak nie będą okryte?
Mam pytanko odnośnie poziomek na balkonie. Posadziłam je 3-3tyg temu i nie wiem czy:
- okrywać je włókniną przed pierwszymi przymrozkami, czy dopiero po pierwszych przymrozkach? Czy temperatura tak do -5 może im zaszkodzić jak nie będą okryte?
Dołączam do poprzedniego pytania, ktoś podpowie
Można je na zimę zostawić na balkonie czy też lepiej schować i dać na klatkę schodową
Można je na zimę zostawić na balkonie czy też lepiej schować i dać na klatkę schodową
-
- 100p
Maksia, wg mnie zostawić można na balkonie tylko trzeba zabezpieczyć doniczkę. Ja będę owijała włókniną i postawię na grubym kartonie albo styropianie. Ale możesz też owinąć doniczkę folią bąbelkową i wstawić do pudełka kartonowego wypełnionego gazetami lub trocinami. Jeżeli na klatce masz chłodno to może być też klatka.Maksia pisze:Dołączam do poprzedniego pytania, ktoś podpowie
Tylko nie wiem kiedy okryć lub schować:)
Ja na balkonie zostawiam truskawki. poziomkę i borówkę. Truskawki po pierwszych małych przymrozkach owinąć włókniną podwójnie, ale czy z poziomkami tez tak można zrobić to nie wiem:( A w borówce kanadyjskiej samą doniczkę opatulam.
Gorzej jak chwyci z niespodziewanie od razu -10
Miejmy nadzieje ze nagle do -10 nie dojdzie, ale nigdy nie wiadomo ;)
No nic to trzeba probowac, ryzykowac i sie okaze na przyszly sezon czy decyzje byly trafne
Ewentualnie moze jeszcze ktos z doswiadczeniem doradzi nam co i jak... zobaczymy
Zycze Ci powodzenia i obfitych plonow za rok
No nic to trzeba probowac, ryzykowac i sie okaze na przyszly sezon czy decyzje byly trafne
Ewentualnie moze jeszcze ktos z doswiadczeniem doradzi nam co i jak... zobaczymy
Zycze Ci powodzenia i obfitych plonow za rok
-
- 100p
Witam
To teraz pytanie, kiedy odkrywać poziomki?? Bo moje stoją na balkonie okryte włókniną.
To teraz pytanie, kiedy odkrywać poziomki?? Bo moje stoją na balkonie okryte włókniną.
Chyba gdzieś w połowie marca lub na początku kwietnia jeśli pogoda będzie pozwalała na to. Też mam roczniaki z nasion owinięte agrowłókniną na balkonie i dodatkowo grubą warstwą śniegu, biedaczki zasypało .
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja na zimę część doniczek z poziomkami przeniosłem na ziemię. Stoją w cieniu całe zasypane śniegiem. Mam nadzieję, że przetrwają do wiosny.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
na pewno dadzą rade, oby tylko był jak najmniejszy mróz. Moje jak niedawno była odwilż, w grudniu, to zaczeły rosnąć, więc nie martwię się .
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
- romix
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na miesiące to trudno przewidzieć.krab_ik1 pisze:To teraz pytanie, kiedy odkrywać poziomki?? Bo moje stoją na balkonie okryte włókniną.
Te wsadzone do gruntu po stopnieniu śniegi będą odkryte już na stałe.
Korzenie i tak są zabezpieczone w gruncie.
Na balkonie najbardziej zagrożone są właśnie korzenie jeżeli donica (skrzynia) nie są ocieplone.
Najlepiej śledzić temperaturę. Jeżeli w marcu będzie na plusie wierzch można odkrywać. Prognoza mroźna - zakryć.
Młode siewki wystawiałem na balkon kiedy było +5 . Dla roczniaków taka temperatura to pikuś.
Pozdrawiam
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
-
- 100p
Pewnie co 3-4lata podobnie jak truskawki. Dadzą znać:) że to już czas (czyli mniej owoców)