Papryczka chili-jak pielęgnować

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować

Post »

Być może coś mi się w głowie przemieściło nie tak jak powinno, więc pewna nie jestem co do kuchni :P Ale faktycznie, w tunelu jest wegetacja szybsza bo jepsze warunki cieplne, i kjakub ma rację. Jeżeli chcesz do gruntu to możesz już z początkiem lutego, ale pasowało by ją wtedy doświetlać, bo ze Słońcem naszym naturalnym może być ciężko. Nie zapomnij też o jakimś płynnym nawozie! Co by mieć ładne, mocne i zdrowe sadzonki! :wit
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

A ja durny myślałem, że skoro wysadzić mogę dopiero na przełomie maja/czerwca to mi sadzonki przerosną nim wysadzę.
Jak wysieję początkiem lutego to do gruntu wsadzę prawie 4 miesięczne rośliny :roll:
Pomysł z doniczką mi się podoba, pytanie tylko jak duża powinna być, aby móc trzymać w niej papryczkę przez cały okres wegetacji?
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

Hm.. takie parolitrowe najlepiej, nie znam się bo nie hodowałam nigdy w ten sposób, ale myśle że litrowo tak jak jest wiaderko, dobrze by im było. Ale..niech się wypowiedzą Ci, co sadzą pomidory lub papryki w doniczkach! ;:108
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

W dziesięciolitrowej będą miały jak w apartamencie :D
W ub. roku w takich miałam (zwykłe czarne produkcyjne) i rosły super, tylko jak przyszły upały, to zadołowałam doniczki w gruncie, żeby nie grzały się za bardzo i żeby ziemia nie wysychała po godzinie od podlania :wink:
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Więc 10-co litrowe to wypas, a jakie byłoby minimum?
Tak 5-6 litrów wystarczy na mniejsze papryczki.?
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

Myślę że chyba tak :roll: Ale jak będą niemiłosierne upały tzeba będzie doniczkę zadołować z zawartością żeby nie nagrzewała się tak strasznie, albo okryć czymś białym żeby się pojemnik nie nagrzewał? Tylko trzeba pilkować podlewania, nie za mokro, ale lubią mieć własne wymagania :)
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spróbuję więc część posadzić w donicach, część w gruncie.
Dziękuję za rady :)
Pozdrawiam, Jacek
ainat
100p
100p
Od: 29 kwie 2011, o 22:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit bioy, ja sadzę ostrą paprykę tylko w doniczkach, część rośnie w 2 litrowych - kwitnie i owocuje.Trzymam je na parapecie w domu. Wystawiam z domu tylko jak jest bardzo ciepło.Ostre papryki są to rośliny wieloletnie, więc wolę je mieć w donicach.Radzą sobie w nich świetnie .U mnie owocują od ubiegłego roku ( teraz gorzej, ale ich nie doświetlam).Nasiona kiełkują w ciepłym podłożu.Moja papryka to jakaś wścieklica (NN) przywieziona z Kalabrii. Jalapenio przy niej jest łagodne. ;:7

-- 28 sty 2013, o 18:47 --

c.d. - wydaje mi się,że zdecydowanie jest im lepiej w donicach glinianych
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za wypowiedź.
Przyznam, że dwu litrowe doniczki podniosły mi morale ;)
Pozdrawiam, Jacek
Rozalia123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 gru 2012, o 18:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

termic88, skorzystam z Twoich rad :wink:
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

A proszę bardzo, po to są! ;:7 Ale pamiętajcie, że ja dopiero zaczynam przygodę z papryką ;:224 Chociaż, chilli mi wyszło 8-)
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

termic88!
Choc to wątek o papryczkach,ale spytam:
a te pomidorki,których nasionkami podzieliłaś się na forum to uprawiała sąsiadka? ;:oj
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

Nie, dlaczego? :D Sama się męczyłam, a później w lipcu mama przyjechała i mi pomogła :D
Miałam troszkę w tunelu, trochę więcej w polu, bo 6 długich rzędów, 2 połówki (chyba po 6 krzaków), i w pierwszych grządkach z marchewką nawet było chyba po 5-6 krzaków, no nie miałam gdzie ich wsadzić :roll:
Ale jaka radość przy obrywaniu :D Mniam.. ;:152
A w tym roku znowu będę musiała się męczyć z innymi nowościami. Nie tylko pomidory.
W tym roku będę usiłowała uprawiać paprykę żebym miała parę owoców. Podstawy systemu do nawadniania już mam (nie robione przeze mnie oczywiście bo się na tym nie znam nawet w 1%) :roll: Teraz tylko muszę ustalić co i ile posadzić (wysiać też), no i też kiedy to to podlewać po posadzeniu i ile. Wiem że papryka lubi mieć wilgotno i ciepło, dlatego obie strony tzw. drzwi muszę lekko uchylić (po jednej połówce z każdej strony i to na skos), jest wtedy ciepło, ale i ruch powietrza jest zachowany.
Muszę w tym roku zrobić więcej zdjęć, będę miała co wspominać jak już mnie na takie zabawy stać nie będzie :;230
Pozdrawiam, Teresa.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”