Ogród piaskowy w Zakolu Dolnej Wisły cz. II
- variegata
- 1000p
- Od: 24 sie 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ogród piaskowy w Zakolu Dolnej Wisły cz. II
Poniższym cytatem zacznę, bom ciekawa, kto będzie ze mną nadal, pomimo ciągłych pytań, wątpliwości, upierdliwości i wnikliwości?
no kto, się pytam?
cyt.: ?Jestem kobitką... nie do końca, to ja, król Julian. Gadać, kto odczuwał do mnie pociąg?
Moimi planowanymi zmianami ogrodowymi mogę równać się jedynie z Królem Julianem, a raczej jego fantazją i oderwaniem od rzeczywistości? co też ostatnimi czasy czynię
Gwoli wyjaśnienia nowym użytkownikom odwiedzającym mój wątek, należy się kilka słów prawdy z kim będą mieli do czynienia
Magda + domownicy sztuk 2 + 4 koty + 2 psy = mój wątek ogrodowy
Po kolei:
Magda - obsługująca ogród wyobraźnią, teoretyczka z wielkim zapałem, realizatorka własnych marzeń, miłośniczka przyrody, pasjonatka wnętrzarstwa, niecierpliwy nerwus, ogrodnik bardzo raczkujący ( żeby nie powiedzieć kompletne zero ogrodowe )
domownicy sztuk 2 - niestety rzadko będący uczestnikami ogrodowych wydarzeń, nawet za obietnice finansowej gratyfikacji w przypadku młodszego (do dopracowania w zbliżającym się sezonie )
4 koty - to liczba z tendencją raczej wzrostową, chociaż profity z nich żadne. Inwazja myszy została przez te darmozjady całkowicie zignorowana, czyli pozostaje mi sądzić, że mam pod opieką koty niepełnosprawne umysłowo a nie tylko z wadami fizycznymi
2 psy - liczba stała i raczej więcej z nich szkody niż pożytku, ale kocham je i koniec!
Moje okolice:
Zakole Dolnej Wisły /LokalnaGrupaDziałania
OSTRZEŻENIE: Zdjęcia jakie przyjdzie Wam w tym wątku oglądać, będą zawierały treści dla prawdziwego ogrodnika drastyczne, mianowicie z góry uprzedzam, widać chwasty!!!
Ogród: ( używam tej nazwy nieco na wyrost, ale już się przyjęło i pozwólcie, że nadal będę jej używać )
Całość ma 0,5 ha powierzchni, składnikiem głównym gleby jest piach pomieszany z ?piachem.
Taka plaża nadwiślańska objęta próbami zagospodarowania w celach ogrodowych
Bardzo wiele błędów popełniłam przez ostatnie 3 sezony i teraz będąc użytkownikiem FO, mam zamiar to naprawić i nie powtarzać.
Na razie idzie mi dobrze, ponieważ udało mi się nie kupić tryliona roślin, które były tzw. ?chciejstwami?.
Teraz działam zgodnie z planem, co uważam za ogromny sukces w moich dotychczas czynionych spontanicznych działaniach, niezgodnych ze sztuką ogrodową.
Część przed domem:
jest po 3 sezonach w miarę ogarnięta i w tym roku nie czeka jej ?raczej? żadna drastyczna rewolucja.
Było:
Jest:
Część za domem :
to obszar około 3tys. m/kw i jest objęty planem koncepcyjnym będącym w trakcie przygotowań.
Wkrótce przedstawię plan w tym wątku.
Przewiduje on altanę, miejsce na ognisko, sad, strumyk ( suchy potok) oraz oczywiście rośliny- i tutaj będę błagała, wymuszała, nagabywała o pomoc odwiedzających, ponieważ w doborze roślin liczę na doświadczenie i wiedzę użytkowników FO
Czyli to pole mam zamiar przeobrazić w ogród, dążąc do tego małymi lub momentami większymi krokami, działając zgodnie z planem.
( jaki teren, takie zdjęcia, czyli niezbyt udane)
Ogród ma być ?naturalistyczno-angielsko-mój?
Na nadchodzący sezon mam takie kroki do podjęcia:
stawiam na trawy na rabatach i róże w pojemnikach
zainstalowanie automatycznego podlewania
wyznaczenie rabat zgodnie z projektem
założenie trawnika
i jeszcze zlikwidowanie śmietnikowej rabaty przy tarasie
i szpalerze Robinii przy wejściu
i wykończenie tarasu
i postawienie altany
i jeszcze przecież suchy potok z pomostem
i rabata ziołowa pod oknem
i pole lawendy
i zakątek brzozowy
i żywopłot od strony sąsiada
i ....
Król Julian, cyt.: ?Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.?
Uff, to tak wszystko w dużym skrócie
Kto chciałby poczytać co się wyprawiało w poprzedniej części, zapraszam tu
Drugą część wątku uważam za otwartą
no kto, się pytam?
cyt.: ?Jestem kobitką... nie do końca, to ja, król Julian. Gadać, kto odczuwał do mnie pociąg?
Moimi planowanymi zmianami ogrodowymi mogę równać się jedynie z Królem Julianem, a raczej jego fantazją i oderwaniem od rzeczywistości? co też ostatnimi czasy czynię
Gwoli wyjaśnienia nowym użytkownikom odwiedzającym mój wątek, należy się kilka słów prawdy z kim będą mieli do czynienia
Magda + domownicy sztuk 2 + 4 koty + 2 psy = mój wątek ogrodowy
Po kolei:
Magda - obsługująca ogród wyobraźnią, teoretyczka z wielkim zapałem, realizatorka własnych marzeń, miłośniczka przyrody, pasjonatka wnętrzarstwa, niecierpliwy nerwus, ogrodnik bardzo raczkujący ( żeby nie powiedzieć kompletne zero ogrodowe )
domownicy sztuk 2 - niestety rzadko będący uczestnikami ogrodowych wydarzeń, nawet za obietnice finansowej gratyfikacji w przypadku młodszego (do dopracowania w zbliżającym się sezonie )
4 koty - to liczba z tendencją raczej wzrostową, chociaż profity z nich żadne. Inwazja myszy została przez te darmozjady całkowicie zignorowana, czyli pozostaje mi sądzić, że mam pod opieką koty niepełnosprawne umysłowo a nie tylko z wadami fizycznymi
2 psy - liczba stała i raczej więcej z nich szkody niż pożytku, ale kocham je i koniec!
Moje okolice:
Zakole Dolnej Wisły /LokalnaGrupaDziałania
OSTRZEŻENIE: Zdjęcia jakie przyjdzie Wam w tym wątku oglądać, będą zawierały treści dla prawdziwego ogrodnika drastyczne, mianowicie z góry uprzedzam, widać chwasty!!!
Ogród: ( używam tej nazwy nieco na wyrost, ale już się przyjęło i pozwólcie, że nadal będę jej używać )
Całość ma 0,5 ha powierzchni, składnikiem głównym gleby jest piach pomieszany z ?piachem.
Taka plaża nadwiślańska objęta próbami zagospodarowania w celach ogrodowych
Bardzo wiele błędów popełniłam przez ostatnie 3 sezony i teraz będąc użytkownikiem FO, mam zamiar to naprawić i nie powtarzać.
Na razie idzie mi dobrze, ponieważ udało mi się nie kupić tryliona roślin, które były tzw. ?chciejstwami?.
Teraz działam zgodnie z planem, co uważam za ogromny sukces w moich dotychczas czynionych spontanicznych działaniach, niezgodnych ze sztuką ogrodową.
Część przed domem:
jest po 3 sezonach w miarę ogarnięta i w tym roku nie czeka jej ?raczej? żadna drastyczna rewolucja.
Było:
Jest:
Część za domem :
to obszar około 3tys. m/kw i jest objęty planem koncepcyjnym będącym w trakcie przygotowań.
Wkrótce przedstawię plan w tym wątku.
Przewiduje on altanę, miejsce na ognisko, sad, strumyk ( suchy potok) oraz oczywiście rośliny- i tutaj będę błagała, wymuszała, nagabywała o pomoc odwiedzających, ponieważ w doborze roślin liczę na doświadczenie i wiedzę użytkowników FO
Czyli to pole mam zamiar przeobrazić w ogród, dążąc do tego małymi lub momentami większymi krokami, działając zgodnie z planem.
( jaki teren, takie zdjęcia, czyli niezbyt udane)
Ogród ma być ?naturalistyczno-angielsko-mój?
Na nadchodzący sezon mam takie kroki do podjęcia:
stawiam na trawy na rabatach i róże w pojemnikach
zainstalowanie automatycznego podlewania
wyznaczenie rabat zgodnie z projektem
założenie trawnika
i jeszcze zlikwidowanie śmietnikowej rabaty przy tarasie
i szpalerze Robinii przy wejściu
i wykończenie tarasu
i postawienie altany
i jeszcze przecież suchy potok z pomostem
i rabata ziołowa pod oknem
i pole lawendy
i zakątek brzozowy
i żywopłot od strony sąsiada
i ....
Król Julian, cyt.: ?Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.?
Uff, to tak wszystko w dużym skrócie
Kto chciałby poczytać co się wyprawiało w poprzedniej części, zapraszam tu
Drugą część wątku uważam za otwartą
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
- reniuniek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród piaskowy w Zakolu Dolnej Wisły cz. II
Hej Madziu
Mieszkasz w pięknej okolicy,aż zazdroszcze
Domek śliczny, psiaki do wymiziania Plany twoje na ten sezon ambitne, życzę powodzenia i będę śledziś twoje poczynania
Mieszkasz w pięknej okolicy,aż zazdroszcze
Domek śliczny, psiaki do wymiziania Plany twoje na ten sezon ambitne, życzę powodzenia i będę śledziś twoje poczynania
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam Renata
Zapraszam Renata
- IWONA1311
- Od: 28 mar 2011, o 12:10
Witam i ja w nowym wąteczku, z miłą chęcią będę obserwować zmiany w Twoim ogrodzie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Madziu pięknie rozpoczęta druga część ogrodowej przygody.
Plany ambitne i z całego serca będę trzymać kciuki za ich szybką realizację.
Piękne miejsce, fantastyczny dom i szalenie sympatyczna ogrodniczka
Plany ambitne i z całego serca będę trzymać kciuki za ich szybką realizację.
Piękne miejsce, fantastyczny dom i szalenie sympatyczna ogrodniczka
-
- 500p
- Od: 24 maja 2010, o 14:13
Już do Ciebie zaglądałam w 1 części plany masz ambitne życzę
szybkiej realizacji bardzo mi się podoba pisana część Twojego wątku
nie tylko fotografowana
szybkiej realizacji bardzo mi się podoba pisana część Twojego wątku
nie tylko fotografowana
Pozdrawiam Grażyna
Wszystko co mam
Wszystko co mam
- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czytam, czytam, czytam i tak się zastanawiam czy przypadkiem względem Twoich "i" roku, a w szczególności sezonu ogródkowego, nam nie wydłużyli. Za co, przy dobrej pogodzie, byłabym wdzięczna
Życzę jak najwiekszej realizacji i odhaczania tego co było do zrobienia a podziwiać postępy mam zamiar nie tylko wirtualnie
Życzę jak najwiekszej realizacji i odhaczania tego co było do zrobienia a podziwiać postępy mam zamiar nie tylko wirtualnie
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- lulka
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
Madziu gratuluję drugiej części i trzymam kciuki za realizację ogromnych planów na ten rok Wstęp bardzo oryginalny, rozśmieszyłaś mnie z rana Strasznie mi się podobają okna w Twoim domu
Moim ulubionym textem krola Juliana jest..."...biegnijmy, biegnijmy zanim dotrze do nas, że to bez sensu..."
Moim ulubionym textem krola Juliana jest..."...biegnijmy, biegnijmy zanim dotrze do nas, że to bez sensu..."
-
- 100p
- Od: 21 sty 2013, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj;oglądam Twoją działeczkę i widzę że włożyliście mnóstwo pracy
i wysiłku, aby do tego dojść.Życzę spełnienia wszystkich planów i marzeń.
Pozdrawiam Danuta.
i wysiłku, aby do tego dojść.Życzę spełnienia wszystkich planów i marzeń.
Pozdrawiam Danuta.
Pozdrawiam Danuta.
Magda, extra wprowadzenie Chyba przyślę Ci PanaM, bo on z Julianem jak wiesz, trzyma sztamę
Życzę spełnienia wszystkich ogrodowych marzeń Nie wszystkie muszą się zrealizować w tym roku i nie należy mieć z tego tytułu kompleksów Oszczędzaj kręgosłup!
Pozdrawiam Cię, wraz z całym inwentarzem!
Życzę spełnienia wszystkich ogrodowych marzeń Nie wszystkie muszą się zrealizować w tym roku i nie należy mieć z tego tytułu kompleksów Oszczędzaj kręgosłup!
Pozdrawiam Cię, wraz z całym inwentarzem!
-
- 500p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:20
Zapisuję się na listę sekundujacych Ci w dalszych zmaganiach. Powodzenia.
Panorama Zakola Dolnej Wisły do zakochania. U mnie piach to tylko na Wyspach Zawadowskich a tak to " Bogumił, Bogumił...."
Panorama Zakola Dolnej Wisły do zakochania. U mnie piach to tylko na Wyspach Zawadowskich a tak to " Bogumił, Bogumił...."
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Madzia jestem
Pozdrawiam, Monika
Zielony świat Moniki cz. 9
Zielony świat Moniki cz. 9
- manenka71
- Od: 28 sty 2011, o 11:45
oj zebym Cie nie zgubiła
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Rewelacyjnie rozpoczęta druga część.
Ale to co Cię czeka za domem to robota raczej na lata, strasznie duży ten teren.
Ale to co Cię czeka za domem to robota raczej na lata, strasznie duży ten teren.