Papryczka chili-jak pielęgnować
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
Być może coś mi się w głowie przemieściło nie tak jak powinno, więc pewna nie jestem co do kuchni :P Ale faktycznie, w tunelu jest wegetacja szybsza bo jepsze warunki cieplne, i kjakub ma rację. Jeżeli chcesz do gruntu to możesz już z początkiem lutego, ale pasowało by ją wtedy doświetlać, bo ze Słońcem naszym naturalnym może być ciężko. Nie zapomnij też o jakimś płynnym nawozie! Co by mieć ładne, mocne i zdrowe sadzonki!
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
A ja durny myślałem, że skoro wysadzić mogę dopiero na przełomie maja/czerwca to mi sadzonki przerosną nim wysadzę.
Jak wysieję początkiem lutego to do gruntu wsadzę prawie 4 miesięczne rośliny
Pomysł z doniczką mi się podoba, pytanie tylko jak duża powinna być, aby móc trzymać w niej papryczkę przez cały okres wegetacji?
Jak wysieję początkiem lutego to do gruntu wsadzę prawie 4 miesięczne rośliny
Pomysł z doniczką mi się podoba, pytanie tylko jak duża powinna być, aby móc trzymać w niej papryczkę przez cały okres wegetacji?
Pozdrawiam, Jacek
- termic88
- 500p
Hm.. takie parolitrowe najlepiej, nie znam się bo nie hodowałam nigdy w ten sposób, ale myśle że litrowo tak jak jest wiaderko, dobrze by im było. Ale..niech się wypowiedzą Ci, co sadzą pomidory lub papryki w doniczkach!
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
W dziesięciolitrowej będą miały jak w apartamencie
W ub. roku w takich miałam (zwykłe czarne produkcyjne) i rosły super, tylko jak przyszły upały, to zadołowałam doniczki w gruncie, żeby nie grzały się za bardzo i żeby ziemia nie wysychała po godzinie od podlania
W ub. roku w takich miałam (zwykłe czarne produkcyjne) i rosły super, tylko jak przyszły upały, to zadołowałam doniczki w gruncie, żeby nie grzały się za bardzo i żeby ziemia nie wysychała po godzinie od podlania
Pozdrawiam, Dorota
- bioy
Więc 10-co litrowe to wypas, a jakie byłoby minimum?
Tak 5-6 litrów wystarczy na mniejsze papryczki.?
Tak 5-6 litrów wystarczy na mniejsze papryczki.?
Pozdrawiam, Jacek
- termic88
- 500p
Myślę że chyba tak Ale jak będą niemiłosierne upały tzeba będzie doniczkę zadołować z zawartością żeby nie nagrzewała się tak strasznie, albo okryć czymś białym żeby się pojemnik nie nagrzewał? Tylko trzeba pilkować podlewania, nie za mokro, ale lubią mieć własne wymagania
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- bioy
Spróbuję więc część posadzić w donicach, część w gruncie.
Dziękuję za rady
Dziękuję za rady
Pozdrawiam, Jacek
bioy, ja sadzę ostrą paprykę tylko w doniczkach, część rośnie w 2 litrowych - kwitnie i owocuje.Trzymam je na parapecie w domu. Wystawiam z domu tylko jak jest bardzo ciepło.Ostre papryki są to rośliny wieloletnie, więc wolę je mieć w donicach.Radzą sobie w nich świetnie .U mnie owocują od ubiegłego roku ( teraz gorzej, ale ich nie doświetlam).Nasiona kiełkują w ciepłym podłożu.Moja papryka to jakaś wścieklica (NN) przywieziona z Kalabrii. Jalapenio przy niej jest łagodne.
-- 28 sty 2013, o 18:47 --
c.d. - wydaje mi się,że zdecydowanie jest im lepiej w donicach glinianych
-- 28 sty 2013, o 18:47 --
c.d. - wydaje mi się,że zdecydowanie jest im lepiej w donicach glinianych
- bioy
Dziękuję za wypowiedź.
Przyznam, że dwu litrowe doniczki podniosły mi morale ;)
Przyznam, że dwu litrowe doniczki podniosły mi morale ;)
Pozdrawiam, Jacek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 gru 2012, o 18:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
termic88, skorzystam z Twoich rad
- termic88
- 500p
A proszę bardzo, po to są! Ale pamiętajcie, że ja dopiero zaczynam przygodę z papryką Chociaż, chilli mi wyszło
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
termic88!
Choc to wątek o papryczkach,ale spytam:
a te pomidorki,których nasionkami podzieliłaś się na forum to uprawiała sąsiadka?
Choc to wątek o papryczkach,ale spytam:
a te pomidorki,których nasionkami podzieliłaś się na forum to uprawiała sąsiadka?
- termic88
- 500p
Nie, dlaczego? Sama się męczyłam, a później w lipcu mama przyjechała i mi pomogła
Miałam troszkę w tunelu, trochę więcej w polu, bo 6 długich rzędów, 2 połówki (chyba po 6 krzaków), i w pierwszych grządkach z marchewką nawet było chyba po 5-6 krzaków, no nie miałam gdzie ich wsadzić
Ale jaka radość przy obrywaniu Mniam..
A w tym roku znowu będę musiała się męczyć z innymi nowościami. Nie tylko pomidory.
W tym roku będę usiłowała uprawiać paprykę żebym miała parę owoców. Podstawy systemu do nawadniania już mam (nie robione przeze mnie oczywiście bo się na tym nie znam nawet w 1%) Teraz tylko muszę ustalić co i ile posadzić (wysiać też), no i też kiedy to to podlewać po posadzeniu i ile. Wiem że papryka lubi mieć wilgotno i ciepło, dlatego obie strony tzw. drzwi muszę lekko uchylić (po jednej połówce z każdej strony i to na skos), jest wtedy ciepło, ale i ruch powietrza jest zachowany.
Muszę w tym roku zrobić więcej zdjęć, będę miała co wspominać jak już mnie na takie zabawy stać nie będzie
Miałam troszkę w tunelu, trochę więcej w polu, bo 6 długich rzędów, 2 połówki (chyba po 6 krzaków), i w pierwszych grządkach z marchewką nawet było chyba po 5-6 krzaków, no nie miałam gdzie ich wsadzić
Ale jaka radość przy obrywaniu Mniam..
A w tym roku znowu będę musiała się męczyć z innymi nowościami. Nie tylko pomidory.
W tym roku będę usiłowała uprawiać paprykę żebym miała parę owoców. Podstawy systemu do nawadniania już mam (nie robione przeze mnie oczywiście bo się na tym nie znam nawet w 1%) Teraz tylko muszę ustalić co i ile posadzić (wysiać też), no i też kiedy to to podlewać po posadzeniu i ile. Wiem że papryka lubi mieć wilgotno i ciepło, dlatego obie strony tzw. drzwi muszę lekko uchylić (po jednej połówce z każdej strony i to na skos), jest wtedy ciepło, ale i ruch powietrza jest zachowany.
Muszę w tym roku zrobić więcej zdjęć, będę miała co wspominać jak już mnie na takie zabawy stać nie będzie
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.