tuja-czy łysa jeszcze odrośnie?

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: tuja-czy łysa jeszcze odrośnie?

Post »

Tak była przesadzana latem .I nawóz też był dawany po posadzeniu.Stąd taki efekt.Duży egzemplarz ,ciepło i nawóz poszedł jeszcze.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
kabriolina
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 sty 2013, o 00:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

tak dla uściślenia to ja kupiłam ją w lato ze szkółki (była takiej wielkości jak na zdjęciach) i od razu wsadziłam w to miejsce. Mnie tez sie wydaje, że to mało wody. Pierw myślałam że to jakiś pająk... ale nie ma żadnych pajęczym czy innych objawów. gałązki opadały jedna po drugiej na przestrzeni 3 - 5 miesięcy. Nie było to hurtem łysienie.

Teraz rozumiem co znaczy delikatne przycinanie. Określenie skubanie bardzo do mnie trafia ;:138

Słońce to ona ma prawie cały dzień. (nie przeczę było to kupowane na hura... nie jestem zwolennikiem obsadzania całek działki tujami i długo się broniłam przez kupieniem chociaż jednej - wszystkie ogrody robione są na jedna modłę: tujki, tujki i jeszcze raz tujki, jakby nie było innych świetnych zimozielonych roślin - sorry za tą uwagę ale musiałam to z siebie wyrzucić :oops: ;:145 )

Akurat w tym miejscu, gdzie rośnie ta tuja, jest dużo słońca od rana. Traci je ok 16-17. Sosna pójdzie do góry, jak to sosny maja w zwyczaju i będzie tu patelnia i troche buro. Potrzebuje w tym miejscu wysokiej rośliny, nie tylko ze względu na hortensje, ale na parawan przed ciekawskim okiem sąsiedzkim. Chyba powalczę żeby ją tam utrzymać....
Jeżeli zmieniłabym otoczenie tej tui, to jaki krzew kwasolub proponujecie w to miejsce?
kabriolina
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 sty 2013, o 00:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pomocy!!! Właśnie dzisiaj podeszłam sobie bliżej tui i ja rozchyliłam, a tam żółto!!!! Jestem przerażona!!! Chyba juz po tui!!!
Jak tylko będę ją przesadzić, to to zrobię. Jakbyście mi podpowiedzieli kiedy to zrobić. Jak tylko mrozy odejdą, ćzy jak ziemia rozmięknie?
Tak jak radziliście słońce i przestrzeń.
Co do tego krzewu, to czy rododendron da radę w półcieniu?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”