Mój pierwszy warzywniak

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój pierwszy warzywniak

Post »

Kochammmkwiaty pisze:Czy się przesłyszałam czy Wy też siejecie w domku cukinie a potem wysadzacie do gruntu ?
Tak w kwietniu zrobię rozsadę cukini w domu, z braku miejsca na grządkach, niedużo bo tylko na trzy krzaczki ;:oj a w maju pójdą do gruntu
elissa pisze:Jednym słowem wszystkie dyniowate lepiej wysiewać do doniczek?? a potem delikatnie przesadzac do gruntu i czekać na plony....
elissa tak tylko po wysadzeniu do gruntu można jeszcze czymś przykryć póki się nie przyjmą i przed przymrozkami np butelką plastikową 5l
W ubiegłym roku dostałam od sąsiadki nasionka patisona, wysiałam go w maju do szklarni (tam w dzień było ok 30 stopni) wykiełkował i przesadziłam go do gruntu na początku czerwca, później przyszły przymrozki, na szczęście przeżył na gruncie :)

jode22 tylko podobnie jak z cukinią wysiane nasionka ogórka po 15 maja dobrze jest przykryć aż do wschodów i ustąpienia przymrozków ja w ubiegłym roku tego nie zrobiłam i w dużym stopniu opóźniłam kiełkowanie nasionek i wzrost ogórków.
Mam zawsze problem z "mikro" nasionami

OLINKA to paluszka namoczyć trzeba :;230
Pozdrawiam
OLINKA
50p
50p
Od: 28 lut 2011, o 20:09

Post »

Znalazłam lepszy sposób w tym sezonie :uszy lupa to jest to, ale myślałam czy nie kupić tego siewniczka zważywszy na wielkość mojego warzywnika :wink:
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

OLINKA ah! myślałam, że masz problem z siewem w domu :;230
jak masz duży areał to czemu nie, ja to w tym roku za bardzo się w koszta nie wpędzam, co mogę zrobić sama to robię, chociaż w ubiegłym roku myślałam żeby zakupić glebogryzarkę - bo kurcze po ostatnim kopaniu korzonki mnie dopadły ;:219 a niestety jak się chce coś robić na grządkach to zdrowie musi być, bez tego ani rusz!
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Joamor pisze:Jak dla mnie, najlepiej sprawdza się wysiew podkiełkowanych nasion ogórków wprost do gruntu. Robię to następująco: moczę nasionka przez noc, następnie zawijam w mokrą ściereczkę i wkładam do woreczka. Po maksymalnie 2 dniach nasionka mają kiełki, wtedy wysiewam je delikatnie po 1-2 szt, wschodzą w 100% i bardzo szybko. Na rozsadę ogórków w domu nie mam miejsca, sieję dość dużo i taki sposób świetnie się sprawdza.
ciekawa metoda pierwszy raz słyszę :) ale warto spróbować.
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochammmkwiaty pisze:ciekawa metoda pierwszy raz słyszę :) ale warto spróbować.
Jest to sposób dla tych, którzy nie maja miejsca na robienie rozsad. Skuteczny, ponieważ widzimy co siejemy. No i jest to jakieś przyspieszenie wegetacji i uniezależnienie się od wahań temperatury gleby . Wiadomo, że najwyższa wymagana temperatura jest dla nasion kiełkujących. Jednak prawdą jest i to, że rozsada bardziej skutecznie chroni nas przed atakiem śmietki kiełkówki i przed chorobami od glebowymi siewek.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

witam wszystkich jestem pierwszy raz na forum i mam pytanie czy posadzenie ogorkow na czarnej agrowlokninie to dobry pomysl pozdrawiam
Petite
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sty 2013, o 11:39

Post »

Witam :)

To mój pierwszy post na forum. Moje plany warzywne jak na razie są dość dalekosiężne, konkretna uprawa zacznie się za jakiś rok-dwa, po zbudowaniu domu :) Od razu mówię, że z ogródkowaniem nie miałam nigdy nic wspólnego i dopiero raczkuję w ciemnościach w tym temacie, a plan docelowy jest ambitny - całkowite uniezależnienie się od supermarketów ;:215

Na razie dużo czytam o dobrym i niepożądanym sąsiedztwie roślin i próbowałam stworzyć jakiś mini-plan. I teraz mi powiedzcie, czy ten mój ślimak ma w ogóle jakąś rację bytu xD Oto on (nie ma zachowanej żadnej skali, to projekt wstępny :wink: ) : http://img825.imageshack.us/img825/3808/ogrdk.jpg

Pewnie nie będzie mi zbyt wygodnie, ale wygrała nienawiść do prostokątów. Nie wiem też czy aby na pewno dobrze uzgodniłam wszystkie sąsiedztwa, mogłam coś pominąć zważywszy na to, że odnośnie niektórych warzyw nie ma zbyt wiele informacji. Będę wdzięczna za rzucenie okiem :)

I czy maliny mogą rosnąć razem w kępie z agrestem, porzeczkami, jagodami i poziomkami? Wiem tylko, że nie lubią się z jeżynami. I czy też mam je ochronnie ogrodzić czosnkiem?

I czy jest jakaś różnica między konkretnymi gatunkami rośliny jeśli chodzi o wybór sąsiadów? Bo jeśli piszą na stronie, że fasola się lubi z kapustą, to nie wiem czy chodzi o szparagową, jaśka czy jakąś inną. I czy można je sadzić obok siebie? Np. różne rodzaje grochu na jednym "poletku".

No to Was zasypałam pytaniami :)
Awatar użytkownika
cydynka
100p
100p
Od: 24 sty 2013, o 08:34

Post »

Jeśli mogę cos doradzić, w lutowym numerze "przepisu na ogród" podane jest jakie rosliny przy których mogą rosnąc.
Jeśli nie masz tego numeru to Ci napiszę
A więc tak, lubią sąsiedztwo
cebula- burak ćwikłowy, cykoria,koper,marchew,ogórek,pietruszka,sałata
czosnek-burak,cukinia,ogórek,marchew,pomidor,salata
chrzan- ziemniak
papryka- ogórek,kalarepa
pietruszka- cebula,kapusta,ogorek,pomidor rzodkiewka
szczypiorek- kapusta,marchew
pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

tencia, Petite witajcie na forum :D
tencia poszukaj w innych wątkach o agrowłókninie pod ogórki, ja mam małą grządkę pod ogórki więc bawić się z agrowłókniną to mi się nie chce ;:oj ale jak się uprzesz na tę agrowłókninę to tu poczytaj
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... i#p1001882
i tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... i#p2101872
ja położyłam ją w ubiegłym roku tylko pod truskawki i kore :)

Petite fajny projekt, grządki w kształcie ślimaka no super... tylko zanim zaczniesz działać poczytaj tu: Fantastyczny wątek - Wzajemne oddziaływanie roślin tam znajdziesz też odpowiedzi dot. malin, wydaje mi się, że odmiana kapusty czy fasoli jest bez znaczenia, najważniejszy jest gatunek np kapustne czyli wszystkie kapusty po brukselkę czy kalafior mają negatywny wpływ na strączkowe czyli fasola, groch, bób i czy masz jasia czy galopkę to już nie ma różnicy.

edit
no i też nie do końca dobrze napisałam bo piszą że na kalafior korzystny wpływ ma fasola ;:301

chyba zgłupiałam ;:300
w mojej ściągawce którą dostałam z ROD w ubiegłym roku przy kupnie działki, jest napisane, że fasola jest dobrym sąsiadem warzyw kapustnych a złym dla grochu, no masakra ;:124
gdzie leży prawda ? ;:306
help us :!: :!: :!:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Jak na mój gust pomysł ze ślimakiem całkiem atrakcyjny ;:108 .
Nie wiem tylko jak z funkcjonalnością takiego rozwiązania, ale to pewnie wyjdzie w praniu...
Zauważ, że np szpinaku i rzodkiewki nie będziesz trzymać na grządce od wiosny do jesieni, więc po zbiorach można tam posadzić coś innego. To się chyba nazywa śródplon, a ułatwia wykorzystanie miejsca pod uprawę.
Petite
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za wskazówkę :)

A czy rzodkiewkę można zimą uprawiać w domu tak jak szpinak?
I które warzywa można przechowywać zimą w piwnicy jak ziemniaki? Stawiam na dynie, ale nie wiem czy coś jeszcze.
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

Płodozmian wg mojej ściągawki, aktualnie jestem na 2 roku ;:oj
Grządka 1
Rok 1 - marchew, cebula
Rok 2 - ogórek, koper
Rok 3 - fasola szparagowa, cukinia
Rok 4 - seler. por

Grządka 2
Rok 1 - pomidor, sałata
Rok 2 - marchew, cebula
Rok 3 - ogórki, koper
Rok 4 - fasola szparagowa, cukinia

Grządka 3
Rok 1 - ogórki, koper
Rok 2 - fasola szparagowa, cukinia
Rok 3 - seler, por
Rok 4 - pomidor, sałata

Grządka 4
Rok 1 - kapusta, buraki
Rok 2 - pomidor, sałata
Rok 3 - marchew, cebula
Rok 4 - ogórki, koper

Może ktoś bardziej doświadczony podpowie czy ten płodozmian jest dobry? i czy po kapuście i burakach mogę w tym roku wysadzić pomidory?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Petite, zależy jaka to piwnica. Jeżeli w miarę ciepła i sucha to dynie, jeżeli chłodna to ziemniaki, marchew, cebula, por, seler - w skrzyneczkach, można okryć warstwą kilku wilgotnych gazet. Rzodkiewki nigdy w domu nie uprawiłam ;:224 . Musiałaby mieć nie za ciepło i światło ;:131 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Petite
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A jeśli chodzi o płodozmian: czy podlega mu pomidor, skoro jest rośliną wieloletnią? Lepiej zostawić go na miejscu czy zmieniać położenie? I jeśli tak, to czy się go jakoś przesadza, czy sieje od nowa?
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Petite!
Zamiast pytać zacznij czytać!

I to od początku czyli od strony 31 i tak do ostatniej czyli 1
Mam na myśli cały dział pod tytułem: Warzywnictwo.
Życzę przyjemnej lektury!
Pozdrawiam Maria.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”