Nic nie przygotowywalem w tamtym roku .kupiłem ziemię w biedronce i realu -najtanszą.wszystko było ok.Nie przejmuj się tymi dziwactwami które ci ktoś proponuje.Kalma pisze:A ja mam pytanie odnośnie pomidorów uprawianych w donicach - Jak przygotowujecie ziemię do takiej uprawy?
Dzięki akcji wymiany ilość odmian niebezpiecznie wzrasta - powierzchnia mojego małego przydomowego ogródka niestety nie - postanowiłam więc kilka odmian pomidorków koktajlowych, głównie samokończących posadzić w donicach na deck'u.
Pomidorki koktajlowe - 2cz.
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidorki koktajlowe - 2cz.
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kalma!
Zależy gdzie mieszkasz.Czy masz dostęp do obornika .Jeśli nie to wystarczy ziemia do uprawy warzyw.A potem dokarmianie nawozami płynnymi do pomidorów.
Pewnie w sklepach u was są różności.
Dwa lata temu miałam parę pomidorków w doniczkach.Na spód dałam troszkę kurzeńca,następnie ziemię i to wszystko.Potem tylko trzeba podlewać i zasilać.
Zależy gdzie mieszkasz.Czy masz dostęp do obornika .Jeśli nie to wystarczy ziemia do uprawy warzyw.A potem dokarmianie nawozami płynnymi do pomidorów.
Pewnie w sklepach u was są różności.
Dwa lata temu miałam parę pomidorków w doniczkach.Na spód dałam troszkę kurzeńca,następnie ziemię i to wszystko.Potem tylko trzeba podlewać i zasilać.
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:02
DamianC - Raz kupilam taka zwykłą, najtańszą ziemię z marketu - można było z niej co najwyżej lepiankę zbudować taka zbita, zbrylona i gliniasta.
Maraga - Znajomy kupił dom w sąsiednim stanie do którego prowadzi droga przez farmy - więc dzięki temu mam dostęp do obornika w dodatku z dostawą do domu. Nie bardzo tylko wiem w jakiej ilości i czy dać na samo dno donicy i przysypać ziemią?
Czym kierować się przy wyborze ziemi? I czy mogę wymiksować ją z kompostem (kupnym)?
Maraga - Znajomy kupił dom w sąsiednim stanie do którego prowadzi droga przez farmy - więc dzięki temu mam dostęp do obornika w dodatku z dostawą do domu. Nie bardzo tylko wiem w jakiej ilości i czy dać na samo dno donicy i przysypać ziemią?
Czym kierować się przy wyborze ziemi? I czy mogę wymiksować ją z kompostem (kupnym)?
Kalma ja uprawiam od lat pomidory w doniczkach na tarasie pod dachem i bez dachu. Ziemi drogiej tez nie kupuje tylko mieszam z kompostem i nawozem zanim sadze. Przede wszystkim ziemia nie powinna być ubita. Nawozu w granulkach daje, przyznam sie na oko , a potem w razie potrzeby w płynie.
Jeżeli pomidor był do końca zdrowy, to na jesień ucinam nad ziemią, korzenie zostawiam w ziemi, i stawiam na zimę do ogródka żeby korzenie zgniły. Tak ziemia jest 2 lata w doniczce a potem sieje gorczyce i w trzecim roku rośnie tam coś innego, albo ziemia idzie do ogródka. To jest taki mój patent Jak na razie nie miałam nigdy ZZ ani innej choroby pomidorów w doniczkach ach, oprócz Mączniaka, ale tylko raz, w zeszłym roku. Tylko przy malinowych trzeba uważać, żeby regularnie podlewać, bo są podatne na suchą zgniliznę w donicach.
Jeżeli pomidor był do końca zdrowy, to na jesień ucinam nad ziemią, korzenie zostawiam w ziemi, i stawiam na zimę do ogródka żeby korzenie zgniły. Tak ziemia jest 2 lata w doniczce a potem sieje gorczyce i w trzecim roku rośnie tam coś innego, albo ziemia idzie do ogródka. To jest taki mój patent Jak na razie nie miałam nigdy ZZ ani innej choroby pomidorów w doniczkach ach, oprócz Mączniaka, ale tylko raz, w zeszłym roku. Tylko przy malinowych trzeba uważać, żeby regularnie podlewać, bo są podatne na suchą zgniliznę w donicach.
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
-
- 100p
Ewa - Dzięki za odpowiedź/podpowiedź! Ja planuję w donicach tylko koktajlowe, ale za to naliczylam ich ok.20 odmian
Chyba oszalałam
Chyba oszalałam
- Maraga
Kalma
Jeśli masz dostęp do obornika od drobiu to na dno donicy możesz trochę dać,ale mało żeby nie popalić korzeni.Bo przecież on tam będzie cały czas.A donica nie jest bardzo duża jak myślę.
Choć to nie ten temat ale ja tak robię przy sadzeniu pelargonii w skrzynkach.
Jeśli masz dostęp do obornika od drobiu to na dno donicy możesz trochę dać,ale mało żeby nie popalić korzeni.Bo przecież on tam będzie cały czas.A donica nie jest bardzo duża jak myślę.
Choć to nie ten temat ale ja tak robię przy sadzeniu pelargonii w skrzynkach.
-
- 50p
- Od: 1 kwie 2011, o 19:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja miałam trzy odmiany koktajlowych ale w tym roku tylko koralik najlepiej nam smakował a synek zajadał prosto z krzaczka.
Pozdrawiam. Maja.
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
U mnie na razie trochę mniej,bo planuję 14 odmian.Miałam chęć jeszcze na jedną ,ale jak zamawiałam na akcji,to uciekła mi nazwa tego pomidorka.Była to brązowa "gruszeczka",wcześniej czytałam o niej ale gdzieś mi "umknęło".Mam już żółtą i czerwoną.Kalma pisze:Ewa - Dzięki za odpowiedź/podpowiedź! Ja planuję w donicach tylko koktajlowe, ale za to naliczylam ich ok.20 odmian
Chyba oszalałam
-
- 100p
Maraga - z "drobiowym" - jak to ładnie ujęłaś - będzie raczej kłopot.
Maja - U nas nastąpił podział - ja zajadałam się ciemnymi odmianami a mąż czerwonymi.
Zuzia - to jest jeszcze brązowa "gruszeczka" ? I JA JE NIE MAM W SWOJEJ KOLEKCJI? Muszę szybko naprawić ten błąd
Z ciemnych koktajlowek mam: Chocolate Cherry, Brown Berry, Zeberke, Black Cherry, Violet Jasper, NN (którego nasiona wysłałam na akcję) i jakieś chińskie o symbolu C095 - może ktoś coś wie na temat tej odmiany?
Maja - U nas nastąpił podział - ja zajadałam się ciemnymi odmianami a mąż czerwonymi.
Zuzia - to jest jeszcze brązowa "gruszeczka" ? I JA JE NIE MAM W SWOJEJ KOLEKCJI? Muszę szybko naprawić ten błąd
Z ciemnych koktajlowek mam: Chocolate Cherry, Brown Berry, Zeberke, Black Cherry, Violet Jasper, NN (którego nasiona wysłałam na akcję) i jakieś chińskie o symbolu C095 - może ktoś coś wie na temat tej odmiany?
- Maraga
Kalma
To nie wiem jaki tam możesz mieć dostępny.
Z tego co wiem taki byłby dobry.Ale te farmy to pewnie hodujące bydło wołowe.To tez może być.
Najgorszy to od trzody chlewnej,tzw zimny.
Ja mam dostęp do drobiowego
Pozdrawiam Maria.
To nie wiem jaki tam możesz mieć dostępny.
Z tego co wiem taki byłby dobry.Ale te farmy to pewnie hodujące bydło wołowe.To tez może być.
Najgorszy to od trzody chlewnej,tzw zimny.
Ja mam dostęp do drobiowego
Pozdrawiam Maria.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Loginal dał na akcję chińskie C095. Więcej informacji albo w jego postach, albo trzeba się go pytać.
pozdrawiam, Gunnar
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... r#p3326590
Kalma-znalazłam,dla mnie mają one kształt "gruszeczek",ale niestety"musztarda po obiedzie".
Gdybym się przysiadła wcześniej do poszukiwań ich nazwy,to może załapałabym się na akcji. i byłaby ładna 15 do wysiewu
Kalma-znalazłam,dla mnie mają one kształt "gruszeczek",ale niestety"musztarda po obiedzie".
Gdybym się przysiadła wcześniej do poszukiwań ich nazwy,to może załapałabym się na akcji. i byłaby ładna 15 do wysiewu
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Wczoraj przesadzałam kwiatka do większej doniczki i zostałam z pustą 3 l doniczką. No i zaraz myśl... przecież mogę w niej uprawiać jakiegoś małego koktajlowego pomidorka. Czy to nie choroba?
Jaki koktajlowy nadawał by się do takiej doniczki? (dostępny na naszym rynku) Macie swoje smaczne i sprawdzone typy?
Asia
Jaki koktajlowy nadawał by się do takiej doniczki? (dostępny na naszym rynku) Macie swoje smaczne i sprawdzone typy?
Asia