Plectranthus ciliatus NICO wymagania,uprawa,zimowanie,problemy
Nemo... raz widziałam kwitnącego Nico. Bardzo niepozorne ma kwiatki. Jednak jego ozdobą sa liście. Tutaj znalazłam fotkę.
Pauzalka... powiedz coś więcej o swoim Nico. W jakich warunkach rośnie, jak go pielęgnujesz?
Pauzalka... powiedz coś więcej o swoim Nico. W jakich warunkach rośnie, jak go pielęgnujesz?
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój Nico jest przesadzany w miarę potrzeby do większej doniczki, do tej pory stał w miejscu słonecznym, podlewany w suche dni, nawożony sporadycznie nawozem do roślin domowych.AlfaXIII pisze:
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
Podlewaj go regularnie. Nie tylko w suche dni ;) Lubi ziemię lekko wilgotną ale trzeba uważać by go nie przelać. Stanowisko powinno być pół cieniste choć jasne. Nawozić co ok. 2 tygodnie. Swojego karmię biohumwitem i bardzo dobrze się ma 

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Nie potwierdzam tych rewelacji Nemo...
zarówno 'Variegata' - bardziej cuchnący ani 'Nico" nie chronia ludzi przed komarami.
Jeśli u kogoś zaobserwowano takie zjawisko - to był to wyłącznie zbieg okoliczności.
Wiele lat uprawiam obydwa gatunki Plectranthus i wiem o tym co piszę.
'Nico" kwitnie oczywiście na szczytach pędów małymi drob nymi kwiatkami zebranymi w mini wiechy jak u np.hebe ale nie sa to dekoracyjne kwiaty ... i moje zwykle kwitną dopiero jesienią w pomieszczeniu zimowym.
Plectranthusy słyną z ozdobnych liści i ostrego zapachu.
zarówno 'Variegata' - bardziej cuchnący ani 'Nico" nie chronia ludzi przed komarami.
Jeśli u kogoś zaobserwowano takie zjawisko - to był to wyłącznie zbieg okoliczności.
Wiele lat uprawiam obydwa gatunki Plectranthus i wiem o tym co piszę.
'Nico" kwitnie oczywiście na szczytach pędów małymi drob nymi kwiatkami zebranymi w mini wiechy jak u np.hebe ale nie sa to dekoracyjne kwiaty ... i moje zwykle kwitną dopiero jesienią w pomieszczeniu zimowym.
Plectranthusy słyną z ozdobnych liści i ostrego zapachu.

Re: Jaka to choroba? - zmiany na liściach
Pewnie jakiś podskórnik bynajmniej na to wskazują objawy, jeśli zależy ci bardzo na roślinie opryskaj ją preparatem Condifor 200 SL. Po czterech dniach powtórz oprysk. Jeśli nie zależy ci na roślinie spal ją. 

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 31 sie 2009, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Roślina rośnie na parapecie z innymi, czy to może przeleźć?
Na pokrzywie mi specjalnie nie zależy mam inne, ale wyrzucić całą czy wystarczy obciąć liście ?
Ogień wolałabym zostawić w ostateczności -> jak juz zacznie żreć parapet albo framugi w drzwiach
:P
Na pokrzywie mi specjalnie nie zależy mam inne, ale wyrzucić całą czy wystarczy obciąć liście ?
Ogień wolałabym zostawić w ostateczności -> jak juz zacznie żreć parapet albo framugi w drzwiach

He he z tym ogniem dobre, dobre, możesz obciąć liście zobaczysz co będzie się działo dalej. 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Re: Co to za kwiat???
Liście przypominają trochę skrętnika ,może coś wiesz na temat kwiatów tej roślinki.
- marzena06
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
Tylko tyle że bardzo ładnie kwitnie , i się mocno rozkrzewia.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Skrętnik rzeczywiście ładnie i długo kwitnie ,poszukaj i poogladaj zdjęcia skrętników i porównaj ze swoim, może to to 

- marzena06
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
Dzięki