Schlumbergera, Grudnik . Kaktus Bożonarodzeniowy- uprawa,problemy cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Grudnik - schlumbergera

Post »

To nie są listki. Te rośliny nie mają liści. To są spłaszczone łodygi, które można również nazywać pędami, członami czy też segmentami.

Generalnie przełom jesieni i zimy to najgorszy okres na taki zabieg jak ukorzenianie. W tej chwili sugeruję wszystkie te roślinki posadzić do czystego grubego piasku, ewentualnie z niewielką domieszką przesianej ziemi. Podłoże najlepiej niech zostanie zupełnie suche a roślinki sugeruję jedynie w miarę regularnie spryskiwać tak by nie traciły zbyt wiele wilgoci. Lekkie pomarszczenie się pędów u kaktusów nie stanowi problemu. Rany po odłamaniu poszczególnych segmentów muszą się najpierw zagoić, co zajmuje tydzień lub dwa. Dopiero po tym okresie czasu można próbować dawać roślinkom jakąkolwiek wilgoć. Inaczej pędy będą gnić.

Ukorzenianie można rozpocząć dopiero na wiosną, czyli na przełomie marca i kwietnia. Wtedy roślinki będzie można zacząć delikatnie podlewać a one bezproblemowo wypuszczą korzenie i zaczną rosnąć.

Rany na odłamanych segmentach można posypać ukorzeniaczem w proszku. zabezpieczy to rany przez infekcjami i jednocześnie podudzi sadzonki do tworzenia korzeni. Ten zabieg najlepiej wykonać natychmiast po oderwaniu sadzonki, by substancje czynne zawarte w ukorzeniaczu dostały się do wnętrza rośliny.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Arabika13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 gru 2012, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja się troszeczke nie zgodze, że zima to najgorszy okres ukorzeniania...........W tamtym roku rozszczepiłem czerwonego grudnika. Teraz 2 tyg temu kwitł. Wypuścił ok 50-60 kwiatów ale i tak zakwitło 35 (coś o koło tego). Dlatego, że przeczytałem za późno, iż jak się przenosi grudniki to one gubią pąki i kwiaty. Ja je przenosiłem przy sprzątaniu. Różowo-biały grudnik rozszczepiłem go 2 lata temu w tym roku też kwitł wupucił 72 pąki ale też nie zakwaitły wszystkie tak jak w tamtym przypadku. Teraz ten różowy wupuszcza nowe pąki. To może sie wydawać dziwne, że tyle pąkówi moje kwaity mają. Stoją na południowym oknie. I rozszczepiłem je w zimie :arrow: :arrow: :arrow: ;:oj

Więc według mnie zimowy czas nie jest najgorszym czasem na ukorzenianie grudników.

Teraz zrobiłem tak z moim łososiowym grudnikiem uciołem przemyłem wysuszyłem i wsadziłem do ziemi teraz czekam... :heja :heja
Expired
50p
50p
Od: 29 paź 2012, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Kaktus Bożonarodzeniowy

Post »

Witam,
moj kaktus Boznonarodzeniowy zakwitl w tym roku wczesniej (juz z poczatkiem listopada) i od kiedy przekwitl przeszedl w stan spoczynku i stoi w pokoju gdzie jest ponizej 15 stopni. Mam z nim problem bo ma nieodpowiednia ziemie i z korzeniami sie dzieje nie najlepiej bo kaktus robi sie czasem czerwony i liscie ma mniejsze i jakby lekko skrecone. Czytalem ze najlepiej wymienic mu ziemie na nowa. I wlasnie odnosnie tego mam pytania :)
1 - jakie podloze jest najlepsze dla tych kaktusow? Mam dobra ziemie dla kwiatow dosyc przepuszczalna i nie wiem czy dobrze jest ja zmieszac z piaskiem albo torfem zeby mu sie dobrze w niej zylo?

2 - kiedy najlepiej go przesadzic? Czytalem ze kilka tygodni po przekwitnieciu a na innej stronie ze najlepiej pod koniec lutego :/ co Wy o tym sadzicie?
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p
Od: 15 paź 2012, o 19:45

Post »

Mój kilkunastoletni grudnik:

Obrazek
x-Cz-a

Post »

Po tylu latach to coś "chudo" wygląda ;:108
Trzeba by się za niego wziąć,szkoda staruszka, powodzenia ;:131
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

Faktycznie jakiś taki słabiutki, zobacz na 13 stronie tego wątku mojego, dziś - 11-letniego :roll:
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A mój grudnik w grudniu zasuszył wszystkie pąki (fakt, mea culpa!, przestawiłam go do zupełnie innego pokoju), a teraz wypuścił nowe i kwitnie w najlepsze. Normalny jest? ;:218
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

;:108 ;
Expired
50p
50p
Od: 29 paź 2012, o 13:21

Re: Kaktus Bożonarodzeniowy

Post »

Hej :)

jak już jest temat o tym kaktusie to zapytam się jak długo trzeba zapewniać mu spoczynek po kwitnieniu? Mój w tym roku się pospieszył i zakwitł już w listopadzie i po przekwitnięciu stoi sobie w chłodzie (jakoś od 10 grudnia mniej więcej). Starczy mu tego spoczynku i zacząć go wybudzać czy jeszcze dać pospać? :)
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

Jakiej wielkości muszą być pąki żeby można było podlać roślinę? Moja Schlumbergera również jeszcze nie kwitła tej zimy (w listopadzie zbyt wcześnie ją podlałam i ruszyła ze wzrostem a pąki ususzyła) :(
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

W zeszłym roku Grudnik mojej babci kwitnął 2 razy. Latem i zimą. W ogóle ostatnio bardzo się rozrósł a ma go już kilka lat.
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2013, o 14:40

Post »

Miałem grudnika zaczął kwitnąć ale kot go zaczął zrzucać i łamać go po tygodniu wyniosłem go na klatkę schodowa i lekko odżył i miał kilka kwiatków koloru łososiowego.

Jak zapylić grudnika?
Jaki jest jego roczny przyrost?
Balkon u Szymka Zapraszam :D
Szymon
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

Mój grudnik - na zdjęciach

Obrazek

Obrazek

i na filmie poklatkowym (około 2 tygodni zdjęć)

http://vimeo.com/61432799
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”