Sukulenty Sarenki
- nyskadu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulenty Sarenki
Piękne agawy, ciekawe czy kiedyś zakwitną.....
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zanim padnie po kwitnieniu wytworzy odrosty z korzeni i dalej będą rosły jej młode.
- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
Piekne kwiatki;-) Czy moglaby Pani do mnie wyslac pustego maika chcialam dowiedziec sie o Aloesie ktory Pani pisiada czegos wiecej...jestem tu poraz pierwszy wiec jeszcze nie bardzo wiem jak sie poruszac mail firmakuba@interia.pl bardzo bylabym wdzieczna.
- Sarenka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 lut 2009, o 12:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dawno nie odzywałam się na forum, bo pojawił się w domu pewien bardzo absorbujący szkrabek i wiele przyjemności musiało zejść na plan dalszy, a w zasadzie całkiem w odstawkę. Na szczęście większość moich zielonych ulubieńców to przeżyła, a nawet rozrosła się i rozmnożyła, dlatego postanowiłam ich zaprezentówać jak wyglądają po bodajże 3 latach.
Na początek Aloesy:
Aloes drzewiasty - roślina mateczna, tak duża, że niestety trzymam ją na strychu, ma con. 120 cm wysokości
A to Aloes drzewiasty, którego wychodowałam z odnóżki poprzedniego
Aloes humilis i poniżej jego odnóżka
Aloes tygrysi - miałam dwa bardzo duże okazy, ale niestety chyba pod wpływem własnego ciężaru połamały się i zostawiłam sobie na razie jeszcze drobne odnóżki. Aloesy tygrysie rosną mi bardzo dobrze i dają dużo odnóżek. Od czasu do czasu też kwitną (latem)
Aloes claviflora
Na początek Aloesy:
Aloes drzewiasty - roślina mateczna, tak duża, że niestety trzymam ją na strychu, ma con. 120 cm wysokości
A to Aloes drzewiasty, którego wychodowałam z odnóżki poprzedniego
Aloes humilis i poniżej jego odnóżka
Aloes tygrysi - miałam dwa bardzo duże okazy, ale niestety chyba pod wpływem własnego ciężaru połamały się i zostawiłam sobie na razie jeszcze drobne odnóżki. Aloesy tygrysie rosną mi bardzo dobrze i dają dużo odnóżek. Od czasu do czasu też kwitną (latem)
Aloes claviflora
- nyskadu
Ale busz mnie najbardziej ten ostatni wpadł w oko
Cieszę się,że jesteś i pokazujesz nam znów swoje piękne rośliny.Gratuluję fantastycznych roślin!!
- Sarenka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 lut 2009, o 12:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aloes bromii - też niestety bytuje na strychu, bo nie mieści mi się na parapetach.
I aloesy, których poprzednio jeszcze nie miałam - Aloe somaliensis (miałam wątpliwości co do nazwy tego aloesa bo jest klika podobnych i miałam różne sugestie, ale po wnikliwej analizie zdjęć w internecie stwierdziłam, że najbardziej przypomina somaliensis). Mam ich 3 (pochodzące od jednego kupionego), bardzo często kwitną i wytwarzają dużo bocznych odnóżek.
I kwiatostan
I aloesy, których poprzednio jeszcze nie miałam - Aloe somaliensis (miałam wątpliwości co do nazwy tego aloesa bo jest klika podobnych i miałam różne sugestie, ale po wnikliwej analizie zdjęć w internecie stwierdziłam, że najbardziej przypomina somaliensis). Mam ich 3 (pochodzące od jednego kupionego), bardzo często kwitną i wytwarzają dużo bocznych odnóżek.
I kwiatostan
- nyskadu
Ogromne są ten kwiatuszek to od którego?