Narcyzy,żonkile - cz. 1
Re: Żonkile i narcyzy
Mam do Was takie pytanie. W moje ręce wpadła spora ilość cebul tulipanów i narcyzów. Nie mam zbyt dużego ogrodu więc myślałem posadzić cebule jedne na drugich, ale tak, aby najpierw zakwitły jedne a po nich drugie, konkretnie na 18 cm narcyzy, bo mają większe cebule, potem warstwa ziemi i na 12 cm, na zakładkę tulipany. Zastanawiam się tylko, czy kwitnienie jednych i drugich nie nałoży się w czasie. Eksperymentował ktoś sadząc razem narcyzy i tulipany razem? Posiadam narcyzy pełne mix, oraz klasyczne żółte trąbkowe, a tulipany to takie klasyczne, w kolorach, biało-fioletowe, żółte, czerwono-żółte, pomarańczowe, czerwone i mix. Ma ktoś pomysł, które z nich mogły by być wcześniejsze, a które późniejsze? Zastanawiam się też czy nie zadziałać wbrew logice i mniejsze cebulki tulipanów posadzić głębiej, a większe narcyzów płycej, może wtedy zyskał bym te 2 tygodnie, aby zakwitły jedne po drugich, bo generalnie narcyye to tak ciut przed tulipanami są? Pewnie niektórzy z Was pomyślą, że dość późno na sadzenie, ale akurat to nie jest problem, bo mam centralne pod ogrodem i nawet tegoroczna zima nie dała rady ani jednej cebulce. Doradźcie coś, bo się gryzę z tym. Takie fioletowe i pomarańczowe tulipany to chyba późniejsze są? a narcyzy które wcześniejsze, pełne czy trąbkowe?
Dobra, już sobie poradziłem, posadziłem jedne na drugich narcyzy z przodu rabaty, i jedne na drugich tulipany z tyłu rabaty
Dobra, już sobie poradziłem, posadziłem jedne na drugich narcyzy z przodu rabaty, i jedne na drugich tulipany z tyłu rabaty
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Narcyzy pełne zakwitają później (takie odmiany jak 'White Lion', 'Tahiti', 'Flower Drift'). Głębsze sadzenie nie ma dużego wpływu na termin kwitnienia. W okresie kiedy zaczyna ruszać wegetacja z reguły wszystkie pędy dotarły już do powierzchni ziemi i wtedy gwałtownie zaczynają się rozwijać, głębiej sadzone doganiają normalnie sadzone. Nie radziłbym też sadzić zbyt głęboko, bo mogą być problemy z zakwitnięciem. Piętrowo można sadzić tulipany nad narcyzami (narcyzy na 12-15 cm, tulipany 10-12 cm).
Tomek
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
U mnie co roku wystawiają noski jeszcze jesienią, więc bym się specjalnie nie martwił ? no chyba że przyjdzie równie wredna zima co rok temu ? to wtedy może być kiepsko...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ta wredna zima to była w tym roku...
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 31 paź 2012, o 22:42
Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że jest to normalne zjawisko.
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Jak będą zapowiadali siarczyste mrozy to zabezpiecz czymś ( kora, trociny, nawet suche liście ), ostatnia zima była okropna dla cebul, u mnie prawie wszystko wymarzło ( prawie wszystkie świeżo posadzone krokusy, tulipany, żonkile ).
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- 20p - Rozkręcam się...
W sumie są to moje pierwszy raz posadzone narcyzy. Z około 150 szt. do tej pory wyskoczyło tylko 6. Zobaczymy co będzie z resztą. Jak przyjdzie siarczysty mróz to je okryje słomą.
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
W tym roku większość z nas potraciła całe kolekcje narcyzów,krokusów,hiacyntów...U mnie uchowało się tylko trochę tulipanów.Okrycie rabat z cebulowymi nic nie pomogło...
-
- 20p - Rozkręcam się...
To teraz zgłupiałem. Chyba trzeba się zdać na naturę. Co będzie to będzie.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
No! Jest! Nareszcie! Pierwszy narcyz tej wiosny! W roli głównej Narcissus papyraceus, którego skądinąd już spisałem na straty, bo jak przyszły dziesięciostopniowe mrozy, to go zupełnie ścięło i położyło. A wystarczył tydzień ocieplenia, by zabrał się z powrotem do życia ? i to z jakim rozmachem!
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
No coś TY!!!!
JUz narcyz w ogródku?
Jak to się stało?
Pędziłes go w domu ?
Nie moge uwierzyć....
JUz narcyz w ogródku?
Jak to się stało?
Pędziłes go w domu ?
Nie moge uwierzyć....