Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
- agatka123
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4159
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Aldona a przepis ....
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Blok wspaniały proszę p przepis
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Proszę bardzo
BLOK CZEKOLADOWY
40dkg mleka w proszku NIEBIESKIEGO
1 k. Kasi
1\2 szkl wody
1i 1/2 szkl cukru(ja dałam szklankę)
6 łyżek ciemnego kakao
6 paczek petit berry(dałam 4)
bakalie(opcjonalnie ,bo w prawdziwym PRL-owskim przepisie tylko ciastka)
ja dałam orzechy włoskie i migdały w całości
Do garnka wlewamy wodę ,dajemy margaryne i cukier i rozpuszczamy jak się rozpuści dajemy kakao.Kiedy masa lekko ostygnie wsypujemy mleko i miksujemy.Dodajemy pokruszone ciastka i bakalie(jak ktoś chce)wyrabiamy łyżką,bo jest bardzo gęste.Foremke keksową wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy masę mocno uciskając.Do lodówki na kilka godzin.Jak stężeje sciągamy papier i kroimy.Można dodać owoce suszone i olejek rumowy ,ale ja lubię smak mleka.Przypomina mi dzieciństwo i OREO
BLOK CZEKOLADOWY
40dkg mleka w proszku NIEBIESKIEGO
1 k. Kasi
1\2 szkl wody
1i 1/2 szkl cukru(ja dałam szklankę)
6 łyżek ciemnego kakao
6 paczek petit berry(dałam 4)
bakalie(opcjonalnie ,bo w prawdziwym PRL-owskim przepisie tylko ciastka)
ja dałam orzechy włoskie i migdały w całości
Do garnka wlewamy wodę ,dajemy margaryne i cukier i rozpuszczamy jak się rozpuści dajemy kakao.Kiedy masa lekko ostygnie wsypujemy mleko i miksujemy.Dodajemy pokruszone ciastka i bakalie(jak ktoś chce)wyrabiamy łyżką,bo jest bardzo gęste.Foremke keksową wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy masę mocno uciskając.Do lodówki na kilka godzin.Jak stężeje sciągamy papier i kroimy.Można dodać owoce suszone i olejek rumowy ,ale ja lubię smak mleka.Przypomina mi dzieciństwo i OREO
- agata9
- 500p
- Posty: 526
- Od: 22 lip 2011, o 20:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Wpisuję się,żeby pysznego wątku nie zgubic!!!
"Żyj z całych sił .. i uśmiechaj się do ludzi.."
Nasze Ranczo
Nasze Ranczo
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 3
- Od: 13 lut 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
jako że jestem facetem, gotowanie nie jest dla mnie łatwe, ale powoli powoli, małymi kroczkami staram się udoskonalać swoje umiejętności kulinarne. wczoraj np zrobiłem naleśniki wg własnego przepisu i powiem Wam, że były naprawdę niezłe!
Składniki:
2x szklanki mąki pszennej wrocławskiej
2x szklanki mleka 1,5%
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru
5 jajek
Składniki wymieszałem i prawie na zerowej ilości oleju usmażyłem naleśniki. Do tego proponuję dżem jagodowy, ew. powidła śliwkowe Non apetit!: )
Składniki:
2x szklanki mąki pszennej wrocławskiej
2x szklanki mleka 1,5%
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru
5 jajek
Składniki wymieszałem i prawie na zerowej ilości oleju usmażyłem naleśniki. Do tego proponuję dżem jagodowy, ew. powidła śliwkowe Non apetit!: )
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
esteban-heban, gratuluję wyniku, ale po co dałeś proszek do pieczenia i cukier ? Fakt, że ja już robię ciasto naleśnikowe na wyczucie, ale początkowy przepis z Kuchni Polskiej miałam mniej więcej taki:
- 30 dag mąki
- 3 jajka
- 0,5 l mleka
- szczypta soli
przy mieszaniu sprawdzam, jak za rzadkie dodaję mąki jak za gęste mleka
Patelni nie smaruję olejem, mam zamrożone kawałeczki słoniny takie słupki, mniej więcej 4 x 2 x 2 cm, wyjmuję wcześniej z zamrażarki a przy smażeniu nadziewam na widelec i mocno rozgrzaną patelnię przejeżdżam tylko taką skwarką ze słoniny
- 30 dag mąki
- 3 jajka
- 0,5 l mleka
- szczypta soli
przy mieszaniu sprawdzam, jak za rzadkie dodaję mąki jak za gęste mleka
Patelni nie smaruję olejem, mam zamrożone kawałeczki słoniny takie słupki, mniej więcej 4 x 2 x 2 cm, wyjmuję wcześniej z zamrażarki a przy smażeniu nadziewam na widelec i mocno rozgrzaną patelnię przejeżdżam tylko taką skwarką ze słoniny
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Polecam
Naleśniki
1/ 200 g mąki
2/ 2 szklanki mleka
3/ 2 łyżki przestudzonego stopionego masła
4/ 3 szt jaja
5/ szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucić do pojemnika, wymieszać mikserem i smażyć na suchej patelni (przed pierwszym przecieramy oliwą bądź olejem) .
Można jeść same bądź z ulubionym dodatkiem (np. Brzoskwinia z puszki, gałka lodów i bita śmietana) ? w tej wersji nadaje się nawet na spotkanie z przyjaciółmi.
Naleśniki
1/ 200 g mąki
2/ 2 szklanki mleka
3/ 2 łyżki przestudzonego stopionego masła
4/ 3 szt jaja
5/ szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucić do pojemnika, wymieszać mikserem i smażyć na suchej patelni (przed pierwszym przecieramy oliwą bądź olejem) .
Można jeść same bądź z ulubionym dodatkiem (np. Brzoskwinia z puszki, gałka lodów i bita śmietana) ? w tej wersji nadaje się nawet na spotkanie z przyjaciółmi.
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Kokolidek, ja nadal swoje po co to masło ????
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Beatko - nie po to, żeby się lepiej smażyło Jak spróbujesz to będziesz wiedziała - bardzo poprawia smak naleśników.
- arlet3
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8013
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Sosnowiec
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Alu ile naleśników wyjdzie z tego przepisu? Pytam czy starczy dla moich żarłoków, tzn. dla nich na pewno, bo oni zawsze pierwsi jedzą. Miało być czy dla mnie wystarczy jeszcze ciasta.
Kupiłam ostatnio fajną patelnię do naleśników to teraz mogę smażyć.
Aldonko ale smaka narobiłaś na te drożdżówy.
Kupiłam ostatnio fajną patelnię do naleśników to teraz mogę smażyć.
Aldonko ale smaka narobiłaś na te drożdżówy.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Arletko - nie liczyłam, ale ja robię zawsze z podwójnej porcji, bo robię ciut grubsze i lubię później na zimno (o ile syn nas nie odwiedzi i coś zostanie ). Dodaję jeszcze cukier waniliowy - tak poza przepisem.
Ten przepis mam od roku - i u mnie już innych naleśników nie chcą, te robię takie konkretne, niezbyt cienkie.
Ten przepis mam od roku - i u mnie już innych naleśników nie chcą, te robię takie konkretne, niezbyt cienkie.
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Generalnie dodanie odrobiny masła poprawia smak wszystkiego- mięs, ryb, jarzyn.kokolidek pisze:Beatko - nie po to, żeby się lepiej smażyło Jak spróbujesz to będziesz wiedziała - bardzo poprawia smak naleśników.
Pozdrawiam - BabajAGA