AleksandraBdg pisze:Mieczysławie, powodów może być kilka. Nadmierna wilgoć w podłożu, za suche powietrze-blisko grzejnika, nagła zmiana warunków w jakich przebywały. Jeśli masz ochotę wstaw zdjęcie, będzie nam łatwiej. Pozdrawiam ciepło!
- wstawiam nie najlepszej jakości, tak naprędko zrobione fotki:
- ta roślinka zrzuciła około 70 % liści:
- te dwie na fotkach niżej, znacznie mniej, ale też tracą. Ślady po zrzuconych liściach na "węzłach" (nie wiem czy użyłem właściwego określenia ?):
Rośliny dość długo rosły w doniczkach 9x9x9 w podłożu bardzo luźnym, przepuszczalnym, jesienią dość długo stały na obudowanym balkonie, były bardzo skromnie podlewane "trzymały" się bardzo dobrze. Możliwe, że w tym czasie zbyt skromnie ze względu na dość niskie temperatury podlewałem. Pod koniec grudnia (jeżeli dobrze pamiętam) przesadzone były do większych doniczek w których obecnie rosną. Podłoże mieszanina ziemi do kaktusów "Substral", Humovitu, perlitu, wermikulitu z dodatkiem żwirku. Po około 2,5 - 3 tygodniach od przesadzenia były tylko jeden raz delikatnie podlane. Podłoże jest delikatnie wilgotne. Stoją w dość dużej odległości od kaloryfera, który jest dość mocno przykręcony, w pokoju utrzymuje się temperatura w granicach 18 - 26 st w zależności od nasłonecznienia i temperatury zewnętrznej.