Wierzba płacząca (Salix sepulcralis) - rozmnażanie, cięcie,szkodniki
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie na wierzbach inwazja mszyc.Ale dziś zobaczę, czy inne paskudztwo nie gnębi moich drzewek.Pawle - może czymś podlać wierzby-ale czym, nie mam pojęcia?! A czy Confidor zwalczy mszyce na wierzbie?
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
http://www.target.com.pl/katalog/szkodniki/22.html to po pierwsze, a po drugie http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 101#340101 za wyjątkiem pierwszej metody. Żuki nie zachorują od bacillus.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
-
- 50p
- Od: 28 cze 2007, o 15:47
Na pierwszej fotce to larwa biedronki, a na drugiej to juz chrząszczyk który konsumuje ale nie on tu grasuje.
Stawiam na jątewki były masowo na wierzbach i wygryzaja takie małe dziurki w rezultacie szkieletują liście. To na drugiej fotce troche za duże na jatewkę. Takie zewnetrzne zeskrobanie liści to tez ślimaczki.
Stawiam na jątewki były masowo na wierzbach i wygryzaja takie małe dziurki w rezultacie szkieletują liście. To na drugiej fotce troche za duże na jatewkę. Takie zewnetrzne zeskrobanie liści to tez ślimaczki.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
tam nie widziałem, chociaż uszkodzenia liści bardzo podobne, jest za to bardzo dużo hurmaka olchowca, w zasadzie na każdym liściu po 2 do 4 chrząszczy.wciornastek pisze: Stawiam na jątewki były masowo na wierzbach i wygryzaja takie małe dziurki w rezultacie szkieletują liście. To na drugiej fotce troche za duże na jatewkę. Takie zewnetrzne zeskrobanie liści to tez ślimaczki.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
-
- 50p
- Od: 3 gru 2007, o 12:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam ponownie...kto wie czy dam radę jeszcze ukorzenić wierzbę płaczącą z wybijających z ziemi pędów...tzn... stara wierzba w pewnym miejscu w mojej okolicy została wycięta a metr od niej wybiło teraz pełno metrowych pędów...czy jeśli obetnę taki pęd to dam radę ukorzenić go w jakiś sposób?? tzn. pytam dlatego, że czytam i słyszę, że wierzba ukorzenia się łatwo...wiadomo, że lepiej by było z pędów zdrewniałych pobranych po wegetacji lub szybko przed...ale mi właśnie chodzi o to czy dałoby radę teraz...hm?
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Można ukorzenić w wodzie.Do tego celu użyj 5-cio litrowej butelki po wodzie mineralnej.Wstaw do napełnionej wodą butelki pęd,podwiąż do czegoś aby się nie wywracał i czekaj na korzenie.
Warto przedtem przeciąć pionowo twardą część butelki z gwintem.Ułatwi to dalsze rozcięcie butelki przed wyjęciem ukorzenionej rośliny.
Warto przedtem przeciąć pionowo twardą część butelki z gwintem.Ułatwi to dalsze rozcięcie butelki przed wyjęciem ukorzenionej rośliny.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
Re: Wierzba płacząca - po przesadzeniu, prośba o pomoc!
Hubercik1975 pisze:
Wierzba ma około 8 lat, ok. 1,5m wysokości i ładnie rosła.
H.
Mam do was pytanko.... Nie znam sie na ogrodnictwie, i założyłam to konto tylko z jednego powodu... Ostatnio w parku znaleźliśmy ze znajomymi wierzbę płaczącą... Jest bardzo duża, ma pełno gałęzi i ogólnie jest wielka. Jakiś chłopak powiedział nam, że ta wierzba ma 8 llat. Nie chcę w to więrzyć bo wątpie aby taka wielka wierzba wyrosła w osiem, lat. Moi znajomi m,ówią, że conajmnie 10 razy tyle. Wiec chciałam was zapytać jak wygląda 8-letnia wierzba. Twoja ma 1.5, czy są wyjątki ,w którym wierzby mające 8 lat moga rosnąc szybciej....
-
- 50p
- Od: 4 kwie 2009, o 09:08