Poziomki na balkonie, w doniczce
Re: Poziomki na balkonie
Witam.
Kupiłem dzisiaj nasiona poziomki odmiany baron von solemacher. Planuję hodowac je na balkonie.
Mam pytanie jak je wysiac i do jakich doniczek później przesadzic ?
Kupiłem dzisiaj nasiona poziomki odmiany baron von solemacher. Planuję hodowac je na balkonie.
Mam pytanie jak je wysiac i do jakich doniczek później przesadzic ?
-
- 100p
- Od: 18 maja 2012, o 19:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nasionka wysiej wg. instrukcji na opakowaniu. (niektórzy już wysieli poziomki-nie czekają do marca)
Możesz wysiać do opakowania po lodach. Najlepiej użyć ziemi do wysiewów i pikowania (nie wiem jak fachowo to się nazywa - ziemia do rozsady) Nasionka połóż na wilgotną ziemię nie przysypywać ziemią:) Przykryj folią spożywczą aby utrzymać wilgoć. Jak już nasionka wykiełkują i siewki troszkę podrosną to przepikuj do np.opakowań po jogurtach. Następnie przesadź sobie w docelowe miejsce. Ja mam w plastikowych skrzynkach balkonowych 40cm i 60cm.
Możesz wysiać do opakowania po lodach. Najlepiej użyć ziemi do wysiewów i pikowania (nie wiem jak fachowo to się nazywa - ziemia do rozsady) Nasionka połóż na wilgotną ziemię nie przysypywać ziemią:) Przykryj folią spożywczą aby utrzymać wilgoć. Jak już nasionka wykiełkują i siewki troszkę podrosną to przepikuj do np.opakowań po jogurtach. Następnie przesadź sobie w docelowe miejsce. Ja mam w plastikowych skrzynkach balkonowych 40cm i 60cm.
- romix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
- koszka
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 kwie 2016, o 10:40
Witam was serdecznie jako nowicjuszka
Odkopuję temat, bo chciałabym hodować poziomki na balkonie.
Balkon od strony zachodniej, słoneczny, Poznań.
Myślałam o odmianie Yellow Wonder, z sadzonki.
I teraz kilka pytań:
a) Kiedy najlepiej je kupić i wysadzić? Teraz czy w maju?
b) Do jakiej ziemi?
c) Czy taka doniczka nadaje się na uprawę poziomek? Ma 80 cm długości.
Wygląda na dużą. Nie będzie im za ciasno w niej?
Jeśli się nadaje, to ile sadzonek? 7 - po jednej w każdą okrągłą część?
Jakieś rady? Podpowiedzi? O czym warto pamiętać?
Oprócz kaktusów nigdy nic nie hodowałam.
Odkopuję temat, bo chciałabym hodować poziomki na balkonie.
Balkon od strony zachodniej, słoneczny, Poznań.
Myślałam o odmianie Yellow Wonder, z sadzonki.
I teraz kilka pytań:
a) Kiedy najlepiej je kupić i wysadzić? Teraz czy w maju?
b) Do jakiej ziemi?
c) Czy taka doniczka nadaje się na uprawę poziomek? Ma 80 cm długości.
Wygląda na dużą. Nie będzie im za ciasno w niej?
Jeśli się nadaje, to ile sadzonek? 7 - po jednej w każdą okrągłą część?
Jakieś rady? Podpowiedzi? O czym warto pamiętać?
Oprócz kaktusów nigdy nic nie hodowałam.
Witam.
Jakieś 2 tygodnie temu kupiłem żółta poziomke i tak jest w zwykłej ziemi kwiatowej jak reszta 3 czerwonych poziomek w zwykłej skrzyni balkonowej.
Na moim zachodnim balkonie gdzie w lato jest gorąco rosną i owocują super owocują super
jeżeli planujesz w tej skrzyni uprawiać dużo poziomek to jest odpowiednia
Jakieś 2 tygodnie temu kupiłem żółta poziomke i tak jest w zwykłej ziemi kwiatowej jak reszta 3 czerwonych poziomek w zwykłej skrzyni balkonowej.
Na moim zachodnim balkonie gdzie w lato jest gorąco rosną i owocują super owocują super
jeżeli planujesz w tej skrzyni uprawiać dużo poziomek to jest odpowiednia
Pisz w języku polskim poprawnie nawet jeśli masz dysleksję.
Pozdrawiam was serdecznie.
Pozdrawiam was serdecznie.
Re: Poziomki w doniczce
nikt nic?kaagosmi pisze:Zasadziłem pierwszy raz poziomki z donicy i po kilku-kilkunastu dniach część z nich ma obeschnięte liście po bokach.
Przez co to może być?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
Re: Poziomki w doniczce
Mam też na balkonie dwie donice z poziomkami rozłogowymi.Też mam takie pozasychane ale tylko kilka listków.I myślę,że od słońca bo u mnie grzeje ostro.Ja bym się tym nie przejmował jeżeli wybijają nowe listki i kwiatostany.Zmiany na liściach mogą też świadczyć o jakiś niedoborach składników,złym pH gleby,przenawożeniem albo chorobą grzybową.Ja urwałem te listki,które miały jakiekolwiek zmiany.Dałem trochę nawozu eko do podlewania bo te moje zrobiły się takie trochę za jasno zielone.kaagosmi pisze:nikt nic?kaagosmi pisze:Zasadziłem pierwszy raz poziomki z donicy i po kilku-kilkunastu dniach część z nich ma obeschnięte liście po bokach.
Przez co to może być?
Na działce poziomki chorowite były szara pleśń i te białe kropki.Postanowiłem uprawiać w donicy w izolacji by uchronić się przed grzybami.
Poziomka na Balkonie
Witam serdecznie od razu mówię że jestem amatorem w tym co robię cho sprawia mi to straszna radość i proszę was o pomoc bo na balkonie mam zasądzone poziomki w podloznych doniczkach i nie wiem czemu od dłuższego czasu zaczynają mi opadać liście co może być spowodowane tym podlewam co 2 dzień do tego dostają odżywkę substral ta sama co do truskawek pomóżcie doradzcie.. co zrobić jak je odratowac
Re: Poziomki na balkonie, w doniczce
ciężko postawić jednoznaczna diagnozę. To może być choroba grzybowa korzeni (werticilioza) ale nie musi. Ogranicz podlewanie, żeby nie było za mokro. Poczekaj 3-5 dni, czy jest poprawa. Popatrz też czy razem z ziemia ze sklepu nie przyniesione zostały opuchlaki, które podgryzają korzenie. Wyciągnij sadzonkę z ziemi i popatrz czy nie ma białych tłustych robaków.