Ogródek KaRo cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

KaRo pisze:
Krysiu - chyba pytasz o "Dortmund " ,prawda? :)
U mnie jest to róża pnąca

Krysiu - dlaczego można się załamać? Jeśli nie musisz to nic sama nie kop .
Pozdrawiam :D :D
Krysiu, dzisiaj wstawiłam zdjęcie kwiatu tej mojej róży, wygląda wg mnie identycznie, tylko moja róża jest płożąca-okrywowa.
Można się załamać bo "muszem ale nie mogem". Bo u mnie podobnie jak u Ciebie M zrobi/jak mi się uda do czegoś nakłonić/ ale wszystko trzeba jeszcze wykończyć. Prawdziwy cud, że ten mój kaskado-skalniak tak szybko został dokończony.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
x_B-a
---
Od: 14 lip 2006, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu twój ogród nawet z tą wypaloną trawą jest piękny i wyjątkowy. Często do ciebie zaglądam, ale nie piszę, bo cóż mogę napisać. Wiesz, że na odmianach roślin się nie znam. Dla mnie są wszystkie piękne. Czasami myślę co bym wolała, twoją wypaloną trawę czy to co jest u mnie. Jeszcze jednej nie daliśmy rady skosić (po tygodniowych ulewach), a teraz znów padało i znów trawka odrosła, że ciężko jest chodzić.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zgadzam się z pierwszym zdaniem Beatki. :wink: :lol:
Ale dobiłaś mnie tą daturą nad oczkiem - taki mikrus a już kwitnie. Czego jej zadałaś, że już cieszy zapachem ? :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

rogalm1 pisze: Ja już wiem, że orzechy które sadziłam w marcu muszę przesadzić w zupełnie inne miejsce, a warzywnik w przyszłym roku zrobić wyżej - o innych pomyłkach nie wspomnę. ale trening czyni mistrza - a podglądając Wasze kompozycję rozmyślam co posadzić koło czego, żeby potem nie przesadzać.
To prawda Moniko ...błędów nie da sie uniknąć....ale jak dobrze ,że istnieje forum.
Przemieszczanie nowych nasadzeń jest pracochłonne i niepotrzebne ale jest możliwe.
U mnie praktycznie nie da sie już nic przesadzić.
Mogę balansować miedzy bylinami i jednorocznymi ,reszta byłaby równa karczowaniu a
takiego działania nie planuję :D :D
Moniko już niedługo również u Ciebie będzie piękny ogród.
Pozdrawiam serdecznie Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Szpilka pisze:Czym oddzielasz rabatkę od trawnika? Grażyna.
Szpileczko nie oddzielam niczym bo jest to niepraktyczne .
Każdy taki element wymagałby dodatkowej pracy
czyli po skoszeniu trawnika musiałabym podcinać trawę tuż przy tym "płotku","krawężniku " czy innym obramowaniu.
Tak blisko takich elementów normalna kosiarka nie podjedzie niestety ...
więc powiem szczerze jestem wygodnicka a może leniwa :lol: :lol: i wolę moja metodę czyli kilkakrotnego w sezonie "objechania" moich rabat ostrym szpadlem i już.
Pozdrawiam Cię Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Krysiu,Beatko,Grażynko ,Wiolu,Zosiu miło ,że mnie odwiedziłyście.
Susza jest u mnie okropna . :( Nadal jest .
Odrobina deszczu jaka spadła u mnie jest niezauważalna .
Zosiu pokaż ,pokaż swój ogród bez względu na trwającą tam budowę.

Grażynko datura to przypadek,szczęśliwy przypadek ... :heja:
Nie umiem go wyjaśnić,ponieważ postępowałam identycznie z równocześnie otrzymanymi pędami do ukorzenienia
i tylko ta jedna wychyliła sie w tak wspaniałym kierunku.
Pozostałe sa małe,śpią i nawet coś je nęka :roll:
Juz sie martwię co będzie dalej jak mi ona przekwitnie ,bo nie rośnie,stoi w miejscu a za chwilkę kwiaty zaczną opadać i jak długo przyjdzie mi czekać na kolejne????
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
anu-la
200p
200p
Od: 19 cze 2007, o 16:44

Post »

Krysiu nasyciłam oczy barwami Twojego Ogrodu :D . Chętnie oddałabym Ci trochę, a nwet bardzo dużo deszczu, bo u mnie trawa żółknie z nadmiaru wody, kwiatami mogę się cieszyć umiarkowanie bo szybciej przekwitają, a niektórych nawet nie moge zobaczyć bo się nie rozwijają jak jest pochmurnie i deszczowo. Datura rewelacyjna.

Serdecznie pozdrawiam

Anu-La
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

barakuda pisze:Ogród prezentuje się uroczo.Ale najbardziej urzekło mnie oczko wodne .Proszę o więcej fotek .Przęstka jest ładnie wyrośnięta moja trochę licho wygląda .
Barakudo - moje oczko jest w przebudowie :D
Nie jest to generalny remont ale kosmetyka w zakresie na jaki stać słabą fizycznie kobietę :wink:
Chodzi mi o zmianę wyglądu brzegu... ukrycie foli,której widok irytuje mnie do granic możliwości.
Widzę już,że będę w stanie poprawić estetykę mojego oczka aczkolwiek do ostatecznego wyobrażenia o nim jest bardzo daleko i raczej bez całkowitej wymiany foli jest to niemożliwe.
Jednak pozostanie jeszcze teraz tak jak będę umiała je naprawić/poprawić.
Na zakończenie moich prac ,przytnę wystające ponad ziemię brzegi folii i wtedy dopiero uzupełnię poziom wody
Na razie musi pozostać tak jak jest .
Uważam ,że jest już lepiej niż było dotychczas ale do zakończenia prac jeszcze dalekooooooo.
Tymczasem pokażę moje oczko w takim zakresie jak mogę... :D :D :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Nie mam kłopotu z brakiem roślin w oczku ,wręcz przeciwnie już dopominają sie przerzedzenia :D
Planujemy to w najbliższy weekend.
Nie pokazał sie jeszcze w swojej okazałości grążel ale jest już tuż pod powierzchnią wody .
On wymaga stałej kontroli ,w ubiegłym roku jego pędy przekraczały grubość męskiego dobrze umięśnionego przedramienia.
Jego ekspansja mogłaby zagrażać mojemu bajorku. :D
Jednak dzięki roślinom nie mam problemu z czystością wody ani z przetrwaniem ryb w upały jakie nas nawiedzają ostatnio.Oczko ma co prawda 120 cm głębokości jednak nie ma cienistej ochrony drzew ,za to idealny parasol dla ryb stanowią właśnie gęsto pokrywające lustro wody liście lilii i innych roślin.
Czas zacząć kolejna fazę przebudowy ... :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Aanulko proszę przypędź do mnie trochę deszczu...
Czytam ,że padało u Erazma - to dość daleko ale w moim regionie,
że popadało u KaeRa - to zaledwie 20 km ode mnie
a u mnie nic a nic a nic.... :(
Wiem,że nadmiar deszczu też szkodzi ale chyba jednak mam lepiej ja bo mogę podlać i poprawić kondycję moich roślin.
Ty raczej nic nie możesz Aanulko skoro ciągle jest u Ciebie mokro :?
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

KaRo oczko bardzo ładne jak długo masz tą lilie wodną(grążel) bo u mnie jakoś powoli rośnie,a u ciebie jest taka duża.Ja tez mam jedno miejsce gdzie widać folie denerwuje mnie to strasznie ale już mam pomysł jak to zasłonić.
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Wszystkie moje roślinki mam w oczku od początku jego istnienie to już będzie chyba 5 lat ...
a może nawet więcej już... czas tak szybko płynie :oops: :roll:
Nic nigdy nie było przesadzane ani nawożone,potrzebowały jednak trochę czasy by sie "rozbujać".
W pierwszych latach po posadzeniu też były bardzo marne a teraz jak widać trzeba usuwać im trochę liści
by odsłonić lustro wody.
Natomiast grążel - ten jest podcinany ,odkrawany każdego roku.
Jest ekspansywny ,obawiam się,że mógłby nawet uszkodzić folię gdyby go spuścić z oczu.
Izo - jak długo masz rośliny u siebie w oczku?
Może tez potrzebują trochę czasu?
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54

Post »

Twoje oczko wygląda cudownie. Ja dopiero zaczynam obsadzanie roślinami wodnymi, więc jeszcze za ciekawie nie wygląda. Twoje to naprawdę arcydzieło, a folia wcale nie rzuca się w oczy. :)
Dawid
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A co robisz Krysiu z liliami wodnymi, że tak bujnie rosną ? Czy masz je w pojemnikach i wyciągasz na zimę ?
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”