Adenium (róża pustyni) cz.5

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
daszka
100p
100p
Od: 6 lis 2011, o 10:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.5

Post »

Moje maluchy były wiosną przycięte wszystkie i niektóre tylko mają pąki kwiatowe, ale bardzo się różnią wyglądem.I tak Kalejdoskop tak wyglądają teraz.

Obrazek

To Extrema

Obrazek

Cherry sweet

Obrazek

Teraz wiosną część przytnę. Te sadzonki są w pokoju nie ogrzewanym, tylko te które mają pąki kwiatowe mają cieplej.
daszka
100p
100p
Od: 6 lis 2011, o 10:47

Post »

Znalazłam jeszcze zdjęcia na którym widać jak różne są a mają pąki kwiatowe.

URL=www.fotosik.pl]Obrazek[/URL]

Mnie też bardzo podobały się te czerwone i nie miałam sumienia ciąć je bo kwitły do tej pory. Ale teraz pojawiły się wełnowce i po opryskaniu nie są tak dorodne.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

daszka pisze:Znalazłam jeszcze zdjęcia na którym widać jak różne są a mają pąki kwiatowe.

URL=www.fotosik.pl]Obrazek[/URL]

Mnie też bardzo podobały się te czerwone i nie miałam sumienia ciąć je bo kwitły do tej pory. Ale teraz pojawiły się wełnowce i po opryskaniu nie są tak dorodne.
Szanowna, przemiła Forumowiczko widzę, że masz talent do nieudolnego fotomontażu, jednak zapomniałaś o "czymś" - zerknij w górny róg nad czarną doniczką, tej po lewej stronie, coś tam widać, coś co niezbyt dokładnie jest "zamaskowane" - przysłonięte listkami. Pokazujesz dwie różne rośliny, w jakim celu nie wiem ? Każdy z nas i tak podziwia Twoje wspaniale kwitnące rośliny, ale jako amatorzy - "parapeciarze", chcemy pozyskiwać rzetelne informacje o rozwoju roślin. Na Forum powinna być rywalizacja w opiece nad roślinami, ale rywalizacja "zdrowa" i przekazywane informacje powinny być rzetelne.

Twoją odpowiedź którą otrzymałem na "pw", pozwoliłem sobie zacytować:
daszka pisze:Tytuł: Adenium (róża pustyni) cz.5
Akwelan_2009 pisze:Widok tak kwitnących roślin, na kwitnienie których również i ja oczekuję, powala, ale mam pytanie:
daszka pisze: / ... / W dniu 9.08.2011 kupiłam nasionka po sześć sztuk 12 kolorów, wystartowały wszystkie opisałam kolorami i czekałam. Wszystkie sadzone są jednego dnia do tej samej ziemi, podlewane tego samego dnia tym samym. Moje maluchy różnią sie wysokością i grubością. Na kilku pojawiły się pąki kwiatowe. Zakwitł pierwszy tak wygląda.

Obrazek

Obrazek

Kwiaty mają 6 cm szerokości.

Obrazek
- czy ja dobrze wyciągam wnioski, że na Twoich sadzonkach Adenium, które wyrosły z nasion zakupionych 9. 08. 2011 roku - czyli 17 m-cy od zakupu nasion, już na kilku roślinach pojawiły się pąki kwiatowe, a nawet jedna zgodnie z tym co piszesz, już ;:oj zakwitła w warunkach uprawy na parapecie w mieszkaniu ? Czy na fotkach są Twoje 17 -to miesięczne sadzonki z własnego siewu nasion zakupionych 9. 08. 2011 r ? Proszę o potwierdzenie wyciągniętych wniosków lub korektę, będę bardzo wdzięczny.
Zgadza się te blado różowe to wysiane 9.08.2011
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Akwelan_2009 pisze:(...) coś tam widać, coś co niezbyt dokładnie jest "zamaskowane" - przysłonięte listkami
Ale masz oko, ja patrzę, patrzę i nic nie widzę.. Ale jeżeli jest tak, jak mówisz, to bardzo nieładnie wobec nas wszystkich. I po co?

Ale ja nie o tym chciałam
Popatrzcie, proszę na jednego z moich małych - ewidentnie podsychają mu końcówki listków i to coraz dalej.
Jest traktowany dokładnie tak, jak wszystkie pozostałe, a takie coś mu się zdarzyło. Co może byc przyczyną?

Obrazek
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Czy mozecie wrzucic fotki jak przycinacie roslinki?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zerknij TUTAJ. Tak przycinałem moje roczne sadzonki Adenium, bez żadnego doświadczenia i nie mogąc na nikim się wzorować. A TAKIE i TAKIE były efekty przycinania po kilkunastu dniach, oczywiście nie przy wszystkich przyciętych sadzonkach.
Mieczysław
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Zaczęłam od przycinania i przeleciałam wszystie fotki w wątku - masz cudowne kaktusiki. preparat na grzyby - OK, a cynamon? Ja mam nasionka Adenium chyba od 3 miesięcy i ciągle czekam na słoneczko i wiosnę. A w tym czasie przyuczam się co i jak z nimi robić - jeśli wzejdą.
Awatar użytkownika
Fortex
100p
100p
Od: 26 sty 2013, o 12:09

Post »

Czy ilość gałązek adenium po przycięciu zależy od słońca, moje adenium pewnie widziałeś, ma pewne problemy z wyprodukowaniem więcej niż dwóch . Widziałem Akwelanie twoje efekty po przycięciu i było "czubeczków" cztery czy więcej. Też chciałbym stworzyć piękne rozgałęzione adenium, ale potrzebuje pomocy :-) .
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Kontakt:

Post »

Fortex pisze:Czy ilość gałązek adenium po przycięciu zależy od słońca,
Wiesz nie badałem jeszcze :roll: wpływu słońca na ilość produkowanych przez roślinkę gałązek ale... hmmm to chyba jednak zależy od samej roślinki. Jesienią dostałem od jednego z forumowiczów klika maluchów nad którymi on się "znęcał" z brzytwą w ręku i ... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p3558327 zobacz to 3 od góry zdjęcie, to po prawej ma dwa "badylki" a to po lewej ciągle tylko jeden...
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

/ ... /a cynamon?
- Cynamon, w jakimś stopniu wysusza - zasklepia szybko ranę po cięciu i również ma pewne właściwości dezynfekujące - grzybobójcze. Ja stosuję go w mieszance z środkiem grzybobójczym jaki mam "pod ręką" lub najczęściej ukorzeniaczem, bo ten również w swoim składzie zawiera środek grzybobójczy.
Czy ilość gałązek adenium po przycięciu zależy od słońca, / ... /
- zapewne ma to duży wpływ na rozwój sadzonek.
- z takim samym problemem zmagam się od samego początku mojej przygody z sadzonkami Adenium. Forumowicze, którzy uprawiają swoje sadzonki w tunelach foliowych mają dużo lepsze efekty w uzyskaniu ładnie rozgałęziających się sadzonek, nawet bez przycinania. Wydaje mi się, że bardzo duży wpływ na "krzewienie" się sadzonek Adenium samoistnie lub po przycięciu, ma:
- z jakich roślin uzyskano nasiona do wysiewu,
- warunki w jakich uprawiane są sadzonki, tz właściwe podłoże, dużo słońca, ciepło i odpowiednia wilgotność,
- właściwie dobrane nawożenie, tz odpowiedni stosunek N:P:K i oczywiście mikroelementy.
Tyle mogę odpowiedzieć na Twoje zapytanie, trochę za krótko opiekuję się sadzonkami, jak również nie mogę wysnuwać daleko idących wniosków, bo nie mogłem zaoferować sadzonkom odpowiednich optymalnych warunków bytowania.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Fortex
100p
100p
Od: 26 sty 2013, o 12:09

Post »

No cóż pozostaje mi czekać, na słońce i wiosnę i zbadać czy światło wpłynie na roślinki i jej przyrosty . Zobaczymy czy coś to da :-) . Dziękuje za odpowiedzi, poczekamy zobaczymy .
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wydaje mi się, że z wysiewem nasion, jeżeli nie masz warunków żeby zabezpieczyć odpowiednie warunki do kiełkowania i wzrostu sadzonek, nie musisz się spieszyć. Dzisiaj tak na szybko nie mogę odszukać fotek sadzonek Adenium, które wysiewałem 24 lutego, a następne dopiero w kwietniu. Te w kwietniu szybciej i ładniej rosły i nadal ładniej rosną, niż te wysiane w lutym. Jak znajdę to dam odnośnik lub wstawię fotki. Jeżeli nie masz warunków do zabezpieczenia młodym siewkom i później sadzonkom odpowiednio wysokiej temperatury ( 22 - 25 st C a nawet wyższej, przy dobrym przepływie powietrza) oraz sporej dawki światła naturalnego lub sztucznego, osobiście proponuję nie spieszyć się z wysiewem. Gdy nastaną ciepłe dni, nasiona szybko wzejdą, a siewki i sadzonki bardzo szybko będą rosły.
Mieczysław
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Kontakt:

Post »

Akwelan_2009 pisze:Wydaje mi się, że bardzo duży wpływ na "krzewienie" się sadzonek Adenium samoistnie lub po przycięciu, ma:
- z jakich roślin uzyskano nasiona do wysiewu,
- warunki w jakich uprawiane są sadzonki, tz właściwe podłoże, dużo słońca, ciepło i odpowiednia wilgotność,
- właściwie dobrane nawożenie, tz odpowiedni stosunek N:P:K i oczywiście mikroelementy.
Krótko mam swoje "grubaski" ale :
- jak już pisałem to w tej sadze o adenium, kupiłem kilka dorosłych roślinek jesienią. Moje adenium przebywa w pomieszczeniu gdzie nie ma okien, jest w byłym akwarium oświetlanym kilkoma świetlówkami energooszczędnymi o mocy 15W (2700K), czyli u mnie, jak zresztą tej zimy u nas wszystkich chyba, nie oglądało jeszcze słońca...- mam kiepski aparacik więc zdjęć bez słońca robił nie będę ale jak tylko się pojawi... większość z moich roślin ma nowe gałązki, po jednej , po dwie... więc to słonko... chyba tak do końca do tworzenia nowych gałązek nie jest może jednak niezbędne.
- moim zdaniem najwięcej zależy od nasion, może ktoś kiedyś .... obesum z arabicum... no i wyszło jakieś obesum które jak i arabicum lubi się samo rozkrzewiać...
- z wysianych przeze mnie nasion tylko jeden maluch postanowił sam się rozkrewić i ma dwie gałązki i to bez jakiejkolwiek mojej ingerencji...

Byłbym zapomniał, rozmawiałem telefonicznie z tym hodowcą od którego nabyłem roślinki, twierdzi, że nie kupuje nasion bo ma swoje z własnych "grubasów" i pewnie wszyscy kupujący u niego rośliny mają takie jak i ja, z tendencją do samoistnego rozkrzewiania się.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”