Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Dobrze, że mi przypomniałaś, jeszcze Sweet Dumpling trzeba wypróbować.
W ubiegłym roku zadyniowałam tak działkę, że w tym muszę się ograniczyć. Ale muszę stwierdzić, że pod dyniami gleba świetnie odpoczywa, jest pulchna i nie będziemy jej przekopywać tylko odsłonimy ściółkę i siejemy.
W ubiegłym roku zadyniowałam tak działkę, że w tym muszę się ograniczyć. Ale muszę stwierdzić, że pod dyniami gleba świetnie odpoczywa, jest pulchna i nie będziemy jej przekopywać tylko odsłonimy ściółkę i siejemy.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzisiaj pod nóż poszła Triamble - część dodałam do gulaszu , miksując z innymi podsmażonymi warzywami, z części będzie zupa i część zjedliśmy po upieczeniu . Odmiana sucha , sycąca , lekko słodkawa , dosyć twarda skóra ale za to gładka i po upieczeniu można ją też jeść.
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- Ranczowiczka
- 200p
- Od: 2 gru 2012, o 13:47
O mamuniu ale piękne już mi się nowy pomysł w głowie rodzi
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
To wygląda jak z jakiegoś filmu SF - ufoludki
- Molucella
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 sty 2013, o 14:28
Piękne jak kolorowe lampiony albo słoneczka, chyba muszę pomysleć nad czymś takim u siebie, chciałabym wykorzystać raczej odmiany jadalne, a mam ich sporo.
Jak myślicie jakie odmiany byłyby odpowiednie na taki tunel? Butternuty, jakieś acorny, czy hokkaido, solor lub justynka nie byłyby za ciężkie?
Jak myślicie jakie odmiany byłyby odpowiednie na taki tunel? Butternuty, jakieś acorny, czy hokkaido, solor lub justynka nie byłyby za ciężkie?
- monika10
- 200p
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
Witam,widzę że jode22 też jesteś na tym forum,bo ja za twoją radą szukam w wątku zapylenia ręcznego ,chwilę mi zejdzie.Chę jeszcze zapytać doświadczonych,czy cukinia skrzyżuje się z dynią ,bo normalnie działki mi branie Pozdrawiam.
- jode22
Cukinia należy do grupy pepo. W tej grupie są też niektóre dynie. Wpisz w wyszukiwarkę nazwę swojej dyni, to znajdziesz, w jakiej jest grupie. Czy w ogóle dynia może się pokrzyżować z cukinią to nie wiem .
- monika10
- 200p
Mam jeszcze jedno głupie pytanko,co ludzie robią,aby się dynie,czy cukinie nie pokrzyżowały,bo czytam,ze nawet mają po kilka odmian?Chyba nie każdy na hektary do wykorzystania?Dziękuję za odpowiedż i sorry ,że truję, ale cały czas czytam może coś zajaram.To mój drugi rok z ogrodem, a pierwszy z dyniami cukiniami i arbuzami
Pozdrawiam.
-- 3 lut 2013, o 18:55 --
Właśnie nie wiem jaka to cukinia mąż dostał,ale popróbuję,na drugi rok człowiek będzię mądrzejszy
Pozdrawiam.
-- 3 lut 2013, o 18:55 --
Właśnie nie wiem jaka to cukinia mąż dostał,ale popróbuję,na drugi rok człowiek będzię mądrzejszy
Trzeba zapylać ręcznie, albo się tym nie przejmować i kupować nasiona. Przecież w 1 opakowaniu jest nasion na parę lat.
- jode22
Monika, nie przejmuj się zapylaniem krzyżowym. Skoro dopiero zaczynasz przygodę z dyniowatymi, to ten rok poświęć na dobre ich uprawianie . Zapylenie krzyżowe w pierwszym pokoleniu nie wpływa na wygląd i smak owocków. Po prostu nie zbieraj z nich nasion, bo te dopiero będą krzyżówką . A co do wyglądu kwiatków, to kwiatek żeński u wszystkich dyniowatych (również u ogórka) ma pod kwiatkiem takie zgrubienie, mini owocek, natomiast męski nie .
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
moniko ja np nie zbieram nasion bo nie bardzo mam czas i chęci by bawić sie w samodzielne zapylanie tylko co jakiś kupuję nasiona dyń ,cukin, melonów i arbuzów
- monika10
- 200p
Wielkie dzięki ,ja myślałam,ze te które teraz posadzę to się pokrzyżują, a tak to kamień z serca.Chociaż słyszałam,że na akcji były nasiona z tak zwanego wolnego zapylenia, czyli rozumiem ,że takie krzyżówki? Pozdrawiam.