Budka dla owadów
Re: Budka dla owadów
Mirku !
Świetny link do owadzich hoteli.Już znalazłam parę na "swoją miarę" - w sensie wykonawczym oczywiście.
Świetny link do owadzich hoteli.Już znalazłam parę na "swoją miarę" - w sensie wykonawczym oczywiście.
Zerknęłam z ciekawością w linka i ubawiła budka z dumnie wiszącym szyldem z nazwą: "insektenhotel", no bomba .
- wasmi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 kwie 2012, o 10:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Pochwalę się nowymi domkami dla owadów i pszczółek. Pierwsi mieszkańcy już są czyli pszczoła murarka, biedronki a pod spodem wygrzewają się w słońcu "tramwaje" czyli kowal bezskrzydły.
Pozdrawiam Mirek
Pozdrawiam Mirek
Niewiedza jest błogosławieństwem. Wiedząc wszystko nie byłoby nic do odkrycia.
@wasmi
Kawał świetnej roboty! Muszę nad czymś takim pomyśleć, bo w zeszłym roku spotkałem tylko jedną biedronkę w ogrodzie...
Kawał świetnej roboty! Muszę nad czymś takim pomyśleć, bo w zeszłym roku spotkałem tylko jedną biedronkę w ogrodzie...
Pozdrawiam Marcin
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Witam
W zime wywierciłem w zwalonym drzewie trochę otworów i w jednym(10mm średnicy) coś zrobiło szary kokon ktory wygląda jak jakiś puch albo wata taka jak z poduszki.Jaki to może być owad?
W zime wywierciłem w zwalonym drzewie trochę otworów i w jednym(10mm średnicy) coś zrobiło szary kokon ktory wygląda jak jakiś puch albo wata taka jak z poduszki.Jaki to może być owad?
- wasmi
- Kontakt:
Witam, może jakieś zdjęcie bo na podstawie tak lakonicznego opisu to ciężko cokolwiek powiedzieć.
Napisz kiedy to "coś" zrobiło ten kokon.
Pozdrawiam Mirek
Napisz kiedy to "coś" zrobiło ten kokon.
Pozdrawiam Mirek
- Kasia1972
- 500p
- Od: 18 paź 2008, o 19:48
Mirek, te rurki to bambus? A to coś z nawierconymi otworami to co?
- wasmi
- Kontakt:
Witam , to nie jest bambus, jest to nasza zwykła trzcina, o średnicy od około 6 do 10 mm wewnątrz rurki. Rurka z jednej strony musi być zamknięta kolankiem lub zaklejona gliną lub innym nietoksycznym środkiem.
To "coś" to glina wymieszana z pociętą słomą, w moim przypadku gotowa, pozyskana ze starego budynku, tzw.pruskiego muru, uformowana, wysuszona oraz nawiercone otwory o różnych średnicach, oczywiście nie na wylot.Jeśli ktoś chciałby takie bloczki zrobić to polecam przed suszeniem wykonać otwory odpowiedniej średnicy patykiem lub prętem. Wiercenie wymaga delikatności ze względu na możliwość pękania materiału.
Pozdrawiam Mirek
To "coś" to glina wymieszana z pociętą słomą, w moim przypadku gotowa, pozyskana ze starego budynku, tzw.pruskiego muru, uformowana, wysuszona oraz nawiercone otwory o różnych średnicach, oczywiście nie na wylot.Jeśli ktoś chciałby takie bloczki zrobić to polecam przed suszeniem wykonać otwory odpowiedniej średnicy patykiem lub prętem. Wiercenie wymaga delikatności ze względu na możliwość pękania materiału.
Pozdrawiam Mirek
- halys
- 200p
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
Może odświeżę.
Czy tam nie zaroi się od niechcianych owadów? Pytam profilaktycznie.
Czy tam nie zaroi się od niechcianych owadów? Pytam profilaktycznie.
Życie, Ty wariacie...