Przedwiośnie na wsi
- adamiec
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przedwiośnie na wsi
Ja też miałam problem, dobrze że jest taki wynalazek jak okulary
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Maryś ja mam taką przychodnię, że przychodzę na godzinę i wchodzę, a w poczekalni siedzi najwyżej jedna osoba.
Eluniu wiem co się stało i bardzo współczuję, przede wszystkim to wiem że naprawiane to już nie to samo co oryginalne no i czekać trzeba
Podagrycznik variegata nie rozrasta się , ale moja niechęć do tej nazwy nie pozwoli mi na zaadoptowanie tej roślinki w moim ogrodzie. Mówisz, że jak szpinak ale jak jak szpinak zjadam już pokrzywy i nie można samym szpinakiem żyć
Bluszczyk się u mnie też pojawia, bo poprzednicy wszystkie rośliny przenosili z lasu i łąk ale tępię więc jest go niedużo!
Irenko no bo po to masz okularki
Eluniu wiem co się stało i bardzo współczuję, przede wszystkim to wiem że naprawiane to już nie to samo co oryginalne no i czekać trzeba
Podagrycznik variegata nie rozrasta się , ale moja niechęć do tej nazwy nie pozwoli mi na zaadoptowanie tej roślinki w moim ogrodzie. Mówisz, że jak szpinak ale jak jak szpinak zjadam już pokrzywy i nie można samym szpinakiem żyć
Bluszczyk się u mnie też pojawia, bo poprzednicy wszystkie rośliny przenosili z lasu i łąk ale tępię więc jest go niedużo!
Irenko no bo po to masz okularki
- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
Marysiu małomówna nie nadążam za Tobą...no sama widzisz, że nawet jak Ty nie piszesz, to masz tyle gości, że Ci wątki same lecą
pomysł z gazetami stosowałam w zeszłym roku jako podściółkę pod korę i rzeczywiście działa: oczywiście teraz już przegniły i chwasty wychodzą, ale jest ich zdecydowanie mniej niż w miejscach niezagazetowanych. To ja w takim razie pod żywopłot też gazety rozłożę i z tymi ziemniakami spróbuję, skoro piszecie, że tak dobrze działa.
pomysł z gazetami stosowałam w zeszłym roku jako podściółkę pod korę i rzeczywiście działa: oczywiście teraz już przegniły i chwasty wychodzą, ale jest ich zdecydowanie mniej niż w miejscach niezagazetowanych. To ja w takim razie pod żywopłot też gazety rozłożę i z tymi ziemniakami spróbuję, skoro piszecie, że tak dobrze działa.
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Przyszłam się przywitać,Marysiu
Jak tak w w przychodni
,co ja tutaj się dowiaduje, gazety pod korę Nigdy tego nie stosowałam,nawet tego nie domyśliłabym się,super pomysł, muszę go skopiować u siebie nadziałce Jednak FO to kopalnia wiedzy
Jak tak w w przychodni
,co ja tutaj się dowiaduje, gazety pod korę Nigdy tego nie stosowałam,nawet tego nie domyśliłabym się,super pomysł, muszę go skopiować u siebie nadziałce Jednak FO to kopalnia wiedzy
- roza333
- Od: 4 maja 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
tak FO to kopalnia wiedzy
Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do moich wątków Justyna
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
-
- 500p
- Od: 13 cze 2012, o 18:52
Marysiu u mnie ten chwaścior podagrycznik dostałam od sąsiadki która obdarowała mnie jakimś kwiatuchem ,spróbuje s tymi kartonami ,na jesieni ,na tym kawałku wszystko wykopałam i wyciągałam łobuza kłączek po kłączku nie sądzę jednak żebym osiągneła sukces ,niebieskie orliki cudne -jaka kępa jak będziesz miała wielgachną to poproszę o siewki bo nasionka ponoć nie powtarzają tych samych cech -mnie generalnie podobają się wszystkie-czy Ty przykrywasz je na zimę?
Ela
Ela
pozdrawiam Ela
- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Marysiu ja tylko 1 wpis dziennie u Ciebie czyli...miłego dnia,
Moja przychodnia przyjmuje na numerek i też jest dobrze
Moja przychodnia przyjmuje na numerek i też jest dobrze
Dzien dobry
zastanawiam sie dlaczego Wy tak walczycie z tym podagrycznikiem
za Wiki - cytat
Zastosowanie
Roślina ozdobna
Gatunek czasami uprawiany, głównie jako roślina okrywowa. Używa się do tego celu przeważnie odmian ogrodowych o ozdobnych, plamistych liściach. Dzięki bardzo ekspansywnemu wzrostowi szybko pokrywa teren, utrudniając rozwój chwastów [3].
Roślina jadalna
Z młodych liści można na wiosnę sporządzać sałatkę o aromatycznym, gorzkim smaku, ale zawierającą cenne witaminy. Przyrządza się podobnie, jak szpinak. Można również siekać, wrzucać do zupy i robić barszcz, a z rozwiniętych dorodnych roślin najlepiej do wykorzystania nadaje się ogonek liściowy.[4]
Roślina kosmetyczna
Ze świeżego ziela można sporządzać oczyszczające maseczki kosmetyczne. Działają one rozgrzewająco i poprawiają oddychanie skóry.
Roślina lecznicza
Dawniej leczono zielem podagrę i pamiątką tego jest zwyczajowa nazwa rodzajowa.
Surowiec: ziele i korzeń zawierające m.in.: białka, tłuszcze, prowitaminę A, witaminę C.
Działanie i zastosowanie: Roślina posiada działanie słabe uspokajające, moczopędne, przeciwzapalne. Herbata z suszonych liści podagrycznika (1 łyżeczka na 1 szklankę wrzątku, parzyć pod przykryciem przez 15 minut, przecedzić i w razie potrzeby pić 3-4 razy dziennie po 2/3 szklanki) to lek zalecany w kuracji podagry, żylaków odbytu, stanów zapalnych nerek i pęcherza, pomocniczo w kamicy nerkowej oraz na poprawę przemiany materii. Świeże liście przykładane na rany powodują szybsze ich gojenie się. Sokiem wyciśniętym z nich można nacierać miejsca ukąszeń przez owady.
No same zalety
zastanawiam sie dlaczego Wy tak walczycie z tym podagrycznikiem
za Wiki - cytat
Zastosowanie
Roślina ozdobna
Gatunek czasami uprawiany, głównie jako roślina okrywowa. Używa się do tego celu przeważnie odmian ogrodowych o ozdobnych, plamistych liściach. Dzięki bardzo ekspansywnemu wzrostowi szybko pokrywa teren, utrudniając rozwój chwastów [3].
Roślina jadalna
Z młodych liści można na wiosnę sporządzać sałatkę o aromatycznym, gorzkim smaku, ale zawierającą cenne witaminy. Przyrządza się podobnie, jak szpinak. Można również siekać, wrzucać do zupy i robić barszcz, a z rozwiniętych dorodnych roślin najlepiej do wykorzystania nadaje się ogonek liściowy.[4]
Roślina kosmetyczna
Ze świeżego ziela można sporządzać oczyszczające maseczki kosmetyczne. Działają one rozgrzewająco i poprawiają oddychanie skóry.
Roślina lecznicza
Dawniej leczono zielem podagrę i pamiątką tego jest zwyczajowa nazwa rodzajowa.
Surowiec: ziele i korzeń zawierające m.in.: białka, tłuszcze, prowitaminę A, witaminę C.
Działanie i zastosowanie: Roślina posiada działanie słabe uspokajające, moczopędne, przeciwzapalne. Herbata z suszonych liści podagrycznika (1 łyżeczka na 1 szklankę wrzątku, parzyć pod przykryciem przez 15 minut, przecedzić i w razie potrzeby pić 3-4 razy dziennie po 2/3 szklanki) to lek zalecany w kuracji podagry, żylaków odbytu, stanów zapalnych nerek i pęcherza, pomocniczo w kamicy nerkowej oraz na poprawę przemiany materii. Świeże liście przykładane na rany powodują szybsze ich gojenie się. Sokiem wyciśniętym z nich można nacierać miejsca ukąszeń przez owady.
No same zalety
- Maska
- Kontakt:
Pat czy to działa to się okaże po jakimś czasie. Ja jak urządzałam ogród to grządki przed oknami przekopałam dokładnie wybierając wszystko. Pierwszy to - idealna rabatka! potem zaczęło się to tu to tam. Nie miałam czasu już z tym walczyć i wróciłam skunks. Nie mam możliwości wszystko usunąć skropić jakąś chemią i dopiero sadzić, ale kto wie może tak trzeba będzie zrobić!
Aniu witam serdecznie dużo takich mądrości tu posiądziesz
Elu bardzo chętnie poślę Ci kawałek niebieskiego orlika i to z kępki która na pewno jest niebieska. My już chyba tez o czymś innym pisałyśmy że chciałaś (nie pamiętam?) to bardzo proszę zapisuj sobie i w sezonie będziemy wysyłać.
Ewuniu w to ja mam być skromna nie Ty. Ty masz daleko do 10 000
Iwonko dowcipasku . Bardzo chętnie spakuję Ci do paczki i wyślę tego ziółka cennego ja złoto Perz też ma mnóstwo zalet a i każdy inny chwast, a swoją drogą to podagrycznik o kolorowych liściach jest rośliną ozdobna i wcale się nie roznosi! Będę musiała liście przemalować i zacznę handelek!
Aniu witam serdecznie dużo takich mądrości tu posiądziesz
Elu bardzo chętnie poślę Ci kawałek niebieskiego orlika i to z kępki która na pewno jest niebieska. My już chyba tez o czymś innym pisałyśmy że chciałaś (nie pamiętam?) to bardzo proszę zapisuj sobie i w sezonie będziemy wysyłać.
Ewuniu w to ja mam być skromna nie Ty. Ty masz daleko do 10 000
Iwonko dowcipasku . Bardzo chętnie spakuję Ci do paczki i wyślę tego ziółka cennego ja złoto Perz też ma mnóstwo zalet a i każdy inny chwast, a swoją drogą to podagrycznik o kolorowych liściach jest rośliną ozdobna i wcale się nie roznosi! Będę musiała liście przemalować i zacznę handelek!
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Marysiu wracając jeszcze do avatarów, ja swojego sama nie zrobiłam, bo nie umiałam. Dostałam go w prezencie od jednego z forumowiczów. A w ogóle to jestem buła i na komputerze bardzo mało umiem zrobić . Najgorsze jest to, że nie mam się u kogo dokształcić
- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Na moim piaseczku nawet podagrycznika nie ma
Marysiu mysle ze szkoda zachodu z ta paczka ,bo zanim do mnie te zlotko dotrze ,to pewnie juz padnie
ja mam problem z gwiazdnica
ja mam problem z gwiazdnica
- Maska
- Kontakt:
Lidziu nie wiedziałam tego a najwięcej w komputerze nauczyłam się metodą prób i błędów, na szczęście miałam koło siebie zawsze jakąś bratnią duszę która mi pomagała. Teraz mam syna informatyka to już w ogóle jest w komfortowej sytuacji , który oprócz tego smaży pyszne placki dyniowe (właśnie mi przyniósł)
Romciu, bo piaseczek masz odchwaszczony wypielęgnowany!
Iwonko zawsze możemy uskutecznić wymianę (Podagrycznik nawet pod wpływem Roundapu nie pada )
Romciu, bo piaseczek masz odchwaszczony wypielęgnowany!
Iwonko zawsze możemy uskutecznić wymianę (Podagrycznik nawet pod wpływem Roundapu nie pada )