Drzewa owocowe - choroby, porady

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Korzystaj ze wskazań z terenu pow. Częstochowa. Wybiera się najbliższy gdzie jest konkretny komunikat.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aż tak bardzo wskazania się nie różnią; ogólnie kropi sie pod koniec maja/ pocz. czerwca. Zastosuj sie do zaleceń temperaturowych na opakowaniu i do dzieła!
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
Awatar użytkownika
kormoran
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 maja 2008, o 18:41

Post »

Popryskałem wczoraj śliwę i jabłoń na owocówke Calypso a w nocy spadł deszcz. Czy musze zabieg powtórzyć? Czy generalnie ten zabieg się powtarza co jakiś czas? Czy mogę po tym zabiegu popryskać preparatem Bravo ? Po prostu za dużo chorób jak na jeden raz
Krzysiek
Awatar użytkownika
Ganz
100p
100p
Od: 16 maja 2008, o 20:33
Kontakt:

Dwie sprawy: żółte liście czereśni i pnie wiśni i gruszy

Post »

To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich serdecznie,
Dwa pytanka: młoda czereśnia, posadzona rok temu, jeszcze nie miała owoców, jedna z trzech, ale tylko ona ma jakąś dolegliwość. Mianowicie żółkną jej liśćie, wiotczeją i łatwo odpadają (trochę za wcześnie na jesień), wygląda to tak:
ObrazekObrazekObrazek
Co z tym robić?groźne to? Czy mogło powstać po opryskaniu środkiem owadobójczym?(inne drzewa w sadzie nie zareagowały negatywnie na oprysk)

Kolejna sprawa to rozpadające się pnie dwóch drzew: wiśni i gruszy. Wydaje mi się, że efekt postępuje, ale nie mogę sobie przypomnieć czy został zapoczątkowany odcięciem gałęzi (w przypadku wiśni jest to możliwe, ale gruszy już raczej nie):
Wiśnia:
Obrazek
grusza:
ObrazekObrazek
o ile w przypadku gruszy nie wygląda to najgroźniej, to wiśnia wydaje się jakby miała rozpaść się na pół. Co z tym robić?
Pozdrawiam,
Konrad
Pozdrawiam, Konrad
fotograf-winoroślarz-sadownik-amator
wciornastek
50p
50p
Od: 28 cze 2007, o 15:47

Post »

Te zółte liście to zapewne susza. Polewaj jeśli nie ma zakazu.

Co do peknietych pni to możliwe sa uszkodzenia pomrozowe. jeśli rany są czyste to zapomnij o nich i tyle. Drzewo da radę. Jeśli cie niepokoja to weż szmatę. Namocz w papce z gliny i obwiąż pnie. Można równiez posmarowac np Funabenem, lub dodac go do papki. Takzabepieczone pnie powinny sie zagoic. Blizna pozostanie ale powinno być ok.
Awatar użytkownika
Ganz
100p
100p
Kontakt:

Post »

Dzięki wielkie, opatrunek zrobię bo trwa to trochę za długo, i wygląda jakby postępowało, a jest to moje najlepsze drzewo.
Pozdrawiam,
Konrad
Pozdrawiam, Konrad
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Moim zdaniem konieczne będzie wczesną wiosną wykonanie szczepienia mostowego by wzmocnić pień a na obecną chwilę proponuję wypełnić Funabenem z dodatkiem Miedzianu. :D
Awatar użytkownika
Ganz
100p
100p
Kontakt:

Post »

dzięki, będę szukać jak odszywrować te hasła i działam ;-). Ostatnio zauważyłem, że na rozdwajającej się gałęzi wiśni pojawiły się jakieś soki- wyglądem przypominające żywicę - rozumiem, że terapii nie zmieniać? Pozdrawiam, Konrad
Pozdrawiam, Konrad
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Na wiśni jak posmarujesz wnętrze gałęzi pod korą zastosuj z cztery opaski z rafii ogrodniczej do szczepienia drzew lub pasków z podartego prześcieradła(zaznaczyłem na zdjęciu takimi okręgami) i jak je założysz niech zostaną aż do przyszłej jesieni - by tą odstającą korę dociągnąć do pnia, po założeniu opasek dobrze jeszcze raz zasmaruj pień na całym kawałku pęknięcia zaznaczyłem Ci na zdjęciu mniej więcej kreskami u góry i dołu a strzałkami miejsca do posmarowania czyli całe odkryte wnętrze pnia pod korą - to co do wiśni, gruszy natomiast zdejmij te kawałki kory jakie odstają(również zaznaczyłem na fotce) i bardzo dokładnie zasmaruj również Funabenem + Miedzian. Możesz użyć zamiast funabenu innej jakiejś maści ogrodniczej jaką masz możliwość kupić w swoim regionie ale koniecznie dodaj Miedzian 50 WP do maści przed smarowaniem, na kilogram maści 5 gram Miedzianu. Dokładnie wymieszać i smarować.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ganz
100p
100p
Kontakt:

Post »

Wielki dzięki za szczegółowe wskazówki, efektami podzielę się za rok ;-).
Pozdrawiam, Konrad
Awatar użytkownika
Ganz
100p
100p
Kontakt:

Post »

Prawie rok, minął :wink: , a dokładnie kilka godzin, więc najwyższy czas pozostawić efekty zabiegów dla potomnych i ewentualnie wychwycić jakieś błędy. Procedura była dość prosta; najpierw oczyściłem gruszę z odstającej kory, a oba drzewa dokładnie wymyłem silnym strumieniem wody z resztek pleśni, robactwa i wapna i pozostawiłem do wyschnięcia. Opakowanie 350g Funabenu rozrobiłem z około 1,75g Miedzianu i nanosząc pastę drobnym pędzlem starałem się jak najdokładniej wypełnić wszystkie szczeliny. Z braku bardziej profesjonalnych opasek w sklepach zastosowałem szmatę bawełnianą zawiązując obejmy.
Wiśnia:
Obrazek
Obrazek
Grusza:
Obrazek
Obrazek
Jeszcze raz wielkie dzięki,
Konrad
Pozdrawiam, Konrad
Lszufe
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 kwie 2008, o 23:16
Kontakt:

Post »

Jest niezle - wygląda fachowo :) Troche mało miedzianu pasta powinna być bardziej zielona... Na wiśni to nie jest zwykłe pęknięcie tylko jedna z chorób pnia (zgorzel kory lub podobne). Proponuje żebyś zwrócił uwagę czy wycieki gum nie pojawiają się na drobnych gałązkach i czy gałązki nie zasychają z zagiętymi końcóweczkami do dołu (tzw pastorałowate zagięcie) - są to objawy groźnej choroby: zarazy ogniowej) Po zbiorze owoców opryskaj wisienkę miedzianem albo sylitem

Pozdrawiam
L.S.
Awatar użytkownika
Ganz
100p
100p
Kontakt:

Post »

Nie zauważyłem gdzie indziej tych samych objawów, więc mam nadzieję, że na tym się skończy. Co do proporcji - zastosowałem sugerowane przez Przema. Dzięki za uwagi, w razie nieprzewidzianych sytuacji wrócę do tematu.
Pozdrawiam, Konrad
Pozdrawiam, Konrad
Awatar użytkownika
Ganz
100p
100p
Kontakt:

Post »

Niestety muszę wrócić do tematu bo po dokładniejszych oględzinach znalazłem jedną gałazkę mającą objawy o których wspomniał Lszufe: sok na drobnej uschniętej gałęzi wiśni. Drzewo choruje od lat, więc domyślam się, że i walka z chorobą może potrwać, ale skoro owocuje rewelacyjnie to mam nadzieję, że wszystko da się zwalczyć. Myślę, że w ciągu tygodnia będę zbierał owoce (szklanka-prawie cała czerwona), potem oprysk miedzianem i ewentualnie inne doradzone przez Was zabiegi.
Oczywiście świat byłby nudny gdyby na tym kończyły się problemy. Na wspomnianej gruszy oraz na innej nowo posadzonej faworytce pojawiły się plamy:
Obrazek
Obrazek

i właśnie czytam wątki związane z rdzą gruszy i jałowca:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... dza+gruszy
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... rch+gruszy

potem poszukam panaceum na wiśnię...
8)
Pozdrawiam, Konrad
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

To rdza gruszy. Oprysk preparatem Score.
Pozdrawiam Andrzej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”