Szałwia błyszcząca (Salvia splendens )
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Salvia splendens ( Szałwia błyszcząca )
Ja swoja czerwoną szałwię błyszczącą wysiałam w połowie stycznia po kilku dniach ładnie skiełkowała Fakt może i wcześnie, ale temp. w domu w ciągu dnia mam niską ok 15st C Tylko niech te chmury wiatr przegoni, przydałoby sie wiecej słońca
Witam tak się naczytałam o tych szałwiach że jutro biegne do sklepu po nasiona, w zeszłym roku kupowałam gotowce szałwii czerwonej błyszczącej i wyglądały bosko mam nadzieję że w moim sklepiku będzie coośśś.
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Szałwia posiana, teraz tylko czekać wschodów
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
Nasiona mojej pięknie już napęczniały, lada dzień pojawią się kiełki .
Posiałam szałwię wielobarwną, czerwoną oraz biała. Generalnie chyba zrobiłam coś nie tak. Wielobarwna zakiełkowała ale z całej paczki raptem 7 sztuk. Biała 5 sztuk a czerwona w ogóle. Miałam kilka dodatkowych sztuk ale padły. Co mogłam zrobić źle. Generalnie nastawiłam się na uprawę małego pola szałwii na tarasie a tu może przetrwa kilka sztuk.
W zasadzie dużo rzeczy mogło mieć wpływ na wschody, począwszy od temperatury skończywszy świeżości nasion, więc ciężko coś napisać, ale pierwsze pytanie mi się nasuwa: czy czasem nie przysypałaś nasion ziemią, bo powinny być tylko delikatnie wciśnięte?
Przysypałam i to nawet sporo
Chyba pojadę do sklepu i jeszcze raz posieję bo ratować chyba nie ma co
Chyba pojadę do sklepu i jeszcze raz posieję bo ratować chyba nie ma co
Delikatnie wciśnij w glebę, np łyżeczką, potem spryskaj wodą lub delikatnie skrop, żeby Ci nasionka nie spłynęły. Przykryj folią lub zawiń w woreczek, żeby zachować wilgoć i codziennie wietrz, a będzie dobrze .
Dzięki za podpowiedź. Jadę dzisiaj po nasiona i biorę się za pracę. Dam znać jak efekty
Trzymam kciuki .
Witam właśnie wczoraj posiałam szałwie błyszczącą i niestety (kolejny błąd)przysypałam ziemią, pewno nic z tego nie będzie czy ktoś mi może podpowiedzieć czy można w tym samym miejscu (w tych samej ziemi co poprzednią)w doniczce dosiać we właściwy sposób szałwię?czy lepiej w nową ziemie?
a jeszcze mam pytanie o szałwię powabną? czy siać ją już czy poczekać?
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Danutko1 jeśli wygrzebiesz te zasypane nasiona to pewnie, że możesz jeszcze raz posiać. Po co zmieniać ziemię? Zresztą ja bym nie grzebała tylko po prostu nowe nasiona wsiała bym na te przykryte ziemią. Tylko teraz wciskając je lekko w ziemię.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka