Podlać i ... zobaczyć czy coś wyrośnie ?tuli_pan pisze:Mam dwie zasuszone donice z zeszłego sezonu. Jak poznać czy one przeżyły zimę?
Truskawki w donicach, skrzynkach, rurach in. pojemnikach cz.1
Re: Truskawki "zwisające"
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-
- 100p
- Od: 18 maja 2012, o 19:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wniosłam jedną najmniejszą skrzynkę z Selvą do domu. Jeszcze zamarznięta. Obcięłam suche stare liście i zostało mi to:
http://imageshack.us/a/img827/391/wp000369b.jpg
http://imageshack.us/a/img10/5706/wp000368af.jpg
http://imageshack.us/a/img827/391/wp000369b.jpg
http://imageshack.us/a/img10/5706/wp000368af.jpg
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mija chyba chce kwitnąć.
Uploaded with ImageShack.us
Co robić z tymi listkami? To są zeszłoroczne liście, czy je powycinać teraz czy zostawić?
Uploaded with ImageShack.us
Co robić z tymi listkami? To są zeszłoroczne liście, czy je powycinać teraz czy zostawić?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 100p
Podobno w młodych sadzonkach się nie ucina. Ja musiałam usunąć bo miałam suche.
Twoje truskawki wyglądają bardzo ładnie. Zostawiłabym je w spokoju.
Twoje truskawki wyglądają bardzo ładnie. Zostawiłabym je w spokoju.
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
Nie_Natalia_ pisze:Czy to prawda, że truskawka "Temptation" może dać owoce już po 4 miesiącach od siewu nasion? Czy łatwo jest ją wyhodować z nasion?
Ja sialam rok temu na poczatku marca (nasiona Nelson Garden, z 30 wyszlo 6) i pierwsze owoce mialam we wrzesniu. Bardzo dlugo wschodzily - chyba ponad dwa tygdonie i juz mialam wyrzucic pudelko z ziemia Zanim sie pojawily pierwsze liscie wlasciwe, to bylo ponad miesiac (choc doswietlane). Bardzo dlugo to trwalo zanim mialy 10 cm. Ruszyly dopiero jak je wsadzilam do ziemi w ogrodzie. No i zalapalam sie na piec truskawek jesienia Reszta - bardzo duzo owoco, zmarzla po pierwszych mrozach w polowie pazdziernika
Jestem ciekawa jak przezimuja i czy cos z nich bedzie po norweskiej zimie
w tym samym czasie sialam poziomki, zdazyly zakwitnac tuz przed przymrozkami.
- majs
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Dobrze, że obcięłaś suszonki, zawsze wiosną powinno się usuwać chore i suche liście z powtarzających.krab_ik1 pisze:Wniosłam jedną najmniejszą skrzynkę z Selvą do domu. Jeszcze zamarznięta. Obcięłam suche stare liście i zostało mi to:
Jak dobrze zaobserwowałem na zdjęci, to chyba są troszkę zbyt głęboko wkopane w ziemie.
Pozdrawiam.
noriska
Powtarzające a tym bardziej w Norge powinny być zabezpieczone przed mrozami. Klimacik niezbyt im tam sprzyja
brak polskich znaków
-
- 100p
Całkiem możliwe Odkopać troszkę (jeśli coś to da) czy przesadzić?
- seedkris
Ja bym przesadził i dosypał podłoża. Czy aby teraz nie są za gęsto?
-
- 100p
Oczywiście że są. Podpatrzyłam gdzieś na forum (niekoniecznie tutaj) że ktoś tak sadził, myśląc że więcej sadzonek w jednej donicy=więcej owoców. A tu... guzik z pętelką (bo można powiedzieć że nie miałam owoców w zeszłym roku)
- seedkris
Ja miałem sporo owoców. Nie jestem smakoszem tych owoców, ale myślę ze są lepsze odmiany. Jak sądzicie, które mają wyśmienite owoce, deserowe.
- majs
krab_ik1
Odstęp pomiędzy sadzonkami powinien być około 20-25cm.
Do tej doniczki śmiało można dosypać ziemi, i na wierzchnią warstwę ok. 1cm piasku, będzie trzymał wilgoć i nie będzie się tak nagrzewać jak czarna ziemia.
Jak już je wyciągniesz z donicy to warto też wsypać troszkę jakiegoś suszonego "odchodu"- tylko bez przesady truskawka nie lubi być przekarmiona ( dużo zielonego, mało owoców)
Korzenie lepiej przyciąć jak są za długie niż podwijać. W dnie donicy obowiązkowo otworki.
Pozdrawiam.
seedkris
Z powtarzających podobno Evie II są dość smaczne.
Odstęp pomiędzy sadzonkami powinien być około 20-25cm.
Do tej doniczki śmiało można dosypać ziemi, i na wierzchnią warstwę ok. 1cm piasku, będzie trzymał wilgoć i nie będzie się tak nagrzewać jak czarna ziemia.
Jak już je wyciągniesz z donicy to warto też wsypać troszkę jakiegoś suszonego "odchodu"- tylko bez przesady truskawka nie lubi być przekarmiona ( dużo zielonego, mało owoców)
Korzenie lepiej przyciąć jak są za długie niż podwijać. W dnie donicy obowiązkowo otworki.
Pozdrawiam.
seedkris
Z powtarzających podobno Evie II są dość smaczne.
brak polskich znaków
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
Dzięki!noriska
Powtarzające a tym bardziej w Norge powinny być zabezpieczone przed mrozami. Klimacik niezbyt im tam sprzyja
Za porada norweskiego tescia niczym ich nie przykrywalam. Ale ani ja ani on nie wiedzielismy, ze to takie specjalne, powtarzalne
Tuz przed silnymi mrozami spadlo ponad metr sniegu.....i ciagle dopaduje, wiec jest iskierka nadziei.... ?
Jak nie, to przyjdzie mi kupic sadzonki, bo juz mi sie nie chce czekac na te z nasionek
- majs
noriska
Pod śniegiem mają jak pod kołderką, żadne okrywanie nie zastąpi śniegu, aczkolwiek bywają ujemne temp. bez śniegu i mogą niestety wymrozić krzaczki. Lepiej okryć, jak się zaczną mrozy, na śnieg nie zawsze można liczyć.
Pozdrawiam.
Pod śniegiem mają jak pod kołderką, żadne okrywanie nie zastąpi śniegu, aczkolwiek bywają ujemne temp. bez śniegu i mogą niestety wymrozić krzaczki. Lepiej okryć, jak się zaczną mrozy, na śnieg nie zawsze można liczyć.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków