Uwiąd -Askochytoza- więdnięcie i zamieranie pędów powojników
Jaki powód uwiądu Clematisa?
Witam serdecznie,
też jestem początkująca na forum i też mam problem z Clematisem, który, posadzony na balkonie najpierw pięknie rósł, wypuścił pąki. Potem zaatakowały go mszyce, które zlikwidowałam Piriflorem. Jednak od tego momentu Clematis przestał rosnąć i zaczął wykazywać objawy typowe dla uwiądu. Czy to zbieg okoliczności, czy przyczyną marnego wyglądu może być Piriflor?
Jaki może byc powód choroby? Czy zastosować TOPSIN M 500.?
Dziękuję za pomoc,
pozdrawiam serdecznie,
Inka
też jestem początkująca na forum i też mam problem z Clematisem, który, posadzony na balkonie najpierw pięknie rósł, wypuścił pąki. Potem zaatakowały go mszyce, które zlikwidowałam Piriflorem. Jednak od tego momentu Clematis przestał rosnąć i zaczął wykazywać objawy typowe dla uwiądu. Czy to zbieg okoliczności, czy przyczyną marnego wyglądu może być Piriflor?
Jaki może byc powód choroby? Czy zastosować TOPSIN M 500.?
Dziękuję za pomoc,
pozdrawiam serdecznie,
Inka
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
P I R I F L O R AE
Środek mszycobójczy w formie dyspensera aerozolowego, o działaniu kontaktowym i żołądkowym,
przeznaczony do zwalczania mszyc w amatorskiej uprawie róż i innych roślin ozdobnych w
ogrodach działkowych i przydomowych. W roślinie działa wgłębnie
UWAGI:
1. Środek ma działanie mszycobójcze już w niskich dawkach, dlatego nadmierne
opryskiwanie roślin jest zbędne i może spowodować uszkodzenie roślin.
http://www.bip.minrol.gov.pl/FileRepozy ... m_id=23399
Róże są krzewami zdrewniałymi, więc sądzę, że umieranie jest spowodowane spaleniem.
Na mszyce wystarczyła zwykła letnia woda z ocetem i kroplą Ludwika.
Środek mszycobójczy w formie dyspensera aerozolowego, o działaniu kontaktowym i żołądkowym,
przeznaczony do zwalczania mszyc w amatorskiej uprawie róż i innych roślin ozdobnych w
ogrodach działkowych i przydomowych. W roślinie działa wgłębnie
UWAGI:
1. Środek ma działanie mszycobójcze już w niskich dawkach, dlatego nadmierne
opryskiwanie roślin jest zbędne i może spowodować uszkodzenie roślin.
http://www.bip.minrol.gov.pl/FileRepozy ... m_id=23399
Róże są krzewami zdrewniałymi, więc sądzę, że umieranie jest spowodowane spaleniem.
Na mszyce wystarczyła zwykła letnia woda z ocetem i kroplą Ludwika.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Coś Ty ,nic nikogo nie dotknęło...
Pomyślałam tylko,ze w tej kwiaciarni poradzono Ci coś nowego ,coś czego ja jeszcze nie znam.
Wiesz przecie,że w związku z naszym wejściem do UE zmienia sie wiele w naszym życiu ,również nazwy środków ochrony roślin .
Jedne sa wycofywane inne wprowadzane ...pomyślałam więc tak jak napisałam
Swoja drogą stosowanie jeden po drugim oprysku chyba nie jest dobrym zaleceniem...
tym bardziej jeśli juz "spaliłaś" swój klematis.
Może Hania coś wymyśli na Twój problem ja bym szybko zmieniła ziemie czyli przesadziła to co zostało i nie stosowała nic poza podlewaniem do czasu jak roślina "ożyje"
Pomyślałam tylko,ze w tej kwiaciarni poradzono Ci coś nowego ,coś czego ja jeszcze nie znam.
Wiesz przecie,że w związku z naszym wejściem do UE zmienia sie wiele w naszym życiu ,również nazwy środków ochrony roślin .
Jedne sa wycofywane inne wprowadzane ...pomyślałam więc tak jak napisałam
Swoja drogą stosowanie jeden po drugim oprysku chyba nie jest dobrym zaleceniem...
tym bardziej jeśli juz "spaliłaś" swój klematis.
Może Hania coś wymyśli na Twój problem ja bym szybko zmieniła ziemie czyli przesadziła to co zostało i nie stosowała nic poza podlewaniem do czasu jak roślina "ożyje"
A więc mogłam siedzieć cicho i udawać, że mam jakiś nowoczesny preparat To by zamaskowało moją niewiedzę . Ale zrobiło mi się tak wstyd, że musiałam szybko napisać ,,sprostowanie"...
Oprysk na mszyce zastosowałam 2 tygodnie temu. Clematis niemal natychmiast zareagował ,,alergicznie", czyli zaczął więdnąć. Jego stan właściwie się nie pogarsza, podlewam go regularnie, zatrzymał się na etapie lekko zwiędłych liści, czasem pojawi się jakiś żółty liść.
Może faktycznie przesadzenie go pomoże mu zebrać siły...
Zaraz zabieram sie do dzieła!
Dziękuję za pomoc!
Inka
Oprysk na mszyce zastosowałam 2 tygodnie temu. Clematis niemal natychmiast zareagował ,,alergicznie", czyli zaczął więdnąć. Jego stan właściwie się nie pogarsza, podlewam go regularnie, zatrzymał się na etapie lekko zwiędłych liści, czasem pojawi się jakiś żółty liść.
Może faktycznie przesadzenie go pomoże mu zebrać siły...
Zaraz zabieram sie do dzieła!
Dziękuję za pomoc!
Inka
- haidi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 lis 2007, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Clematis schnie w oczach - pomocy!!!
Kupiłam go ok. półtora miesiąca temu. Zadomowił się ładnie. Przeżył nawet wymianę płotu pod którym go umiejscowiłam. Ba! Nawet zakwitł! No i niestety, ale zaczął umierać. Dzisiaj odcięłam jedną, zupełnie suchą, odnogę. Druga już ledwo się trzyma. Trzecia wygląda ok. Jak myślicie - jest skazany na śmierć?
Dodam, że babcia z którą mieszkam dość intensywnie go podlewala a także podsypała środkiem na mrówki, które bardzo okupowały jego okolice.
Dziękuję za ewentualne odp. Pozdrawiam.
Dodam, że babcia z którą mieszkam dość intensywnie go podlewala a także podsypała środkiem na mrówki, które bardzo okupowały jego okolice.
Dziękuję za ewentualne odp. Pozdrawiam.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Poczytaj tu:
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=104
A może to nie uwiąd, tylko jednak powojnik NIE przeżył wymiany płotu?
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=104
A może to nie uwiąd, tylko jednak powojnik NIE przeżył wymiany płotu?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
W zasadzie Topsin się stosuje do podlania zdrowych roślin rosnacych obok chorej na uwiąd.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy