Ogród kocicy cz.1
- kocica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Po skoszeniu i wytruciu kolejnych partii chaszczy znalazłam w swoim ogródku takie cuda:-).
A tu pięknie przebarwione na słoneczku liście kaliny Charles Lamont, oczywiście kalina też czeka na swoje nowe miejsce.
A tu pięknie przebarwione na słoneczku liście kaliny Charles Lamont, oczywiście kalina też czeka na swoje nowe miejsce.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- empuza
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
Szczęściara z Ciebie Co chwilkę odnajdujesz jakieś skarby Ja też tak chcę!!!!
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Witaj !Widzę,że skusiłaś się na wisterię,ja mam jedną ale słabo rośnie teraz zamówiłam też szczepioną,nie wiem w jakim stanie dojdzie bo z allegro,chociaż napisałam i zapłaciłam za kuriera oni odpisali że wysłają Poczta POL.Nie wiem,czy przestali strajkowac na poczcie.Ta różyczka jest śliczna nie mówiąc o reszcie.
- anu-la
- 200p
- Od: 19 cze 2007, o 16:44
Witaj Ewo, dwa dni spacerowałam po Twoich włościach. Piękne kwiaty pokazujesz, i można poznać u Ciebie wiele ciekawych roślin. Z tym większym zainteresowaniem oglądam takie ogrody jak Twój czy Beatki (Bea) bo być może w niedługim czasie też przyjdzie mi tworzyć coś zupełnie nowego. W moim (jeszcze) ogrodzie to już tylko " kosmetyka" i niewielkie "przemeblowania" . U mnie też niestety glina więc delikatniejsze roslinki trzymam w doniczkach i jak sie dobrze ukorzenią dopiero sadzę w docelowe miejsce. W takiej gliniastej ziemi dobrze rosną dalie. dziękuję za odwiedziny w moim wątku .
Serdecznie pozdrawiam
Anu-La
Serdecznie pozdrawiam
Anu-La
- kocica
- Kontakt:
Jak miło , tylu gości do mnie zawitało.
Empuzo - no tak to bywa jak się kupuje zaniedbaną posesję z chaszczami do pasa. Już drugi rok odkrywam w różnych zakątkach roślinki, najczęsciej jakieś stare odmiany, popularne kiedyś na wsiach i wracające obecnie do łask:-).
Witaj zuzia55, na wisterię to już miałam ochotę dawno, ale mam tak dużo roślin w doniczkach, że starałam się odłożyć ten zakup na później. W końcu stwierdziłam, że posadzimy ją chwilowo w duzym pojemniku aby juz sobie rosła. Szybciej doczekam się cudnych kwiatów.
Witaj coma95- spędzam na tym forum dość dużo czasu i tak jak ty poszukuję nazw niektórych roślin, które tu odkryłam, sama mam manię zbierania różności i nie nadążam z robieniem nowych rabatek - zresztą to nie takie proste w tej ziemi. Tu trzeba mieć silnego chłopa na codzień, a nie od weekendu niestety.
Hej anu-la- miło mi, że zajrzałaś do mojego powstającego ogródka. Ja też lubię ogród Bea, ale mało pisuję - lubię czytać o czym rozmawiacie i oglądać zdjęcia ogródków.
Wszystkich bardzo mocno pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny, to dla mnie duża niespodzianka
Empuzo - no tak to bywa jak się kupuje zaniedbaną posesję z chaszczami do pasa. Już drugi rok odkrywam w różnych zakątkach roślinki, najczęsciej jakieś stare odmiany, popularne kiedyś na wsiach i wracające obecnie do łask:-).
Witaj zuzia55, na wisterię to już miałam ochotę dawno, ale mam tak dużo roślin w doniczkach, że starałam się odłożyć ten zakup na później. W końcu stwierdziłam, że posadzimy ją chwilowo w duzym pojemniku aby juz sobie rosła. Szybciej doczekam się cudnych kwiatów.
Witaj coma95- spędzam na tym forum dość dużo czasu i tak jak ty poszukuję nazw niektórych roślin, które tu odkryłam, sama mam manię zbierania różności i nie nadążam z robieniem nowych rabatek - zresztą to nie takie proste w tej ziemi. Tu trzeba mieć silnego chłopa na codzień, a nie od weekendu niestety.
Hej anu-la- miło mi, że zajrzałaś do mojego powstającego ogródka. Ja też lubię ogród Bea, ale mało pisuję - lubię czytać o czym rozmawiacie i oglądać zdjęcia ogródków.
Wszystkich bardzo mocno pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny, to dla mnie duża niespodzianka
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewciu, moja imienniczko gdzie Ty masz "przypadkowe nasadzenia" ???? Wszystko pięknie połączone, bujne, kolorowe, aż mi sie facjata śmieje jak to wszystko ogladam i podziwiam faktycznie to Twoje częste buszowanie po centrach ogrodniczych przynosi rezultaty - roslinki masz nie tylko piękne, ale i nietuzinkowe
jak to wszystko co zasadziłaś jeszcze sobie podrośnie - będzie tu najpiękniejszy busz pod słońcem - a ja będę tu zagladać i napawać zmysły
jak to wszystko co zasadziłaś jeszcze sobie podrośnie - będzie tu najpiękniejszy busz pod słońcem - a ja będę tu zagladać i napawać zmysły
- kocica
- Kontakt:
Ewo dziękuję za miłe słowa:-). Nie mam za bardzo zmysłu pozwalającego mi na stworzenie ładnego ogrodu - tak uważam. Dlatego coś tam sadzę i czasami może mi się udaje przez przypadek coś ładnie zrobić. A jeśli chodzi o buszowanie to rzeczywiście jest to prawdziwe wariactwo kiedy się wybiorę po jakieś roślinki. Ale zauważyłam, że trzeba częściej bywać w niektórych szkółkach bo miewają chwilowe roślinki tzn. coś jest, a potem nie przywożą do sprzedaży z pola bo nie mają czasu, a kierownik ma akurat wolne .
A teraz jakieś tam fotki
1. moja kolekcja choisya - zielona po lewej to choisya ternata, żółta to Choisya ternata Sundance (Brica), a ta o postrzępionych liściach to choisya aztec pearl
2. hortensja o białoobrzeżonych liściach zakwitnie mi w tym roku:-)
3. winobluszcz pięciolistkowy Star....coś tam
4. budleja Harlequin - też ma białoobrzeżone liście
5. mahonia Winter Sun ta, która kwitła w zimie, pięknie mi podrosła
6. itea zaraz zakwitnie
7. widoczek na padające w końcu pod wpływem oprysków chwastowisko.....
8. firletka
A teraz jakieś tam fotki
1. moja kolekcja choisya - zielona po lewej to choisya ternata, żółta to Choisya ternata Sundance (Brica), a ta o postrzępionych liściach to choisya aztec pearl
2. hortensja o białoobrzeżonych liściach zakwitnie mi w tym roku:-)
3. winobluszcz pięciolistkowy Star....coś tam
4. budleja Harlequin - też ma białoobrzeżone liście
5. mahonia Winter Sun ta, która kwitła w zimie, pięknie mi podrosła
6. itea zaraz zakwitnie
7. widoczek na padające w końcu pod wpływem oprysków chwastowisko.....
8. firletka
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ewo - przybiegłam jak na skrzydłach zobaczyć Twoje Choisya
Piekneeeee ja też chcę ! już lecę szukać w sieci bo chyba tu kupiłaś prawda?
Śliczne są ,każda,gdybym musiała wybrać nie umiałabym się zdecydować na jedną.
Ewo podglądam Cię zawsze ilekroć pojawia się coś nowego u Ciebie,
jesteś prawdziwa kolekcjonerką .
Kiedy zamierzasz posadzić swoje krzewy w miejsca docelowe?
Czy to brak ostatecznej wizji ogrodu powstrzymuje Cie przed ich wysadzeniem?
Pozdrawiam serdecznie
aha ,powiedz prosze czy hortensja o dwubarwnych liściach zimowała juz u Ciebie?
Czy to nowy nabytek?
Miałam taka ze 4 lata temu i wówczas nawet łagodnej zimy nie przetrwała w ogrodzie ,zginęła .
Więc jestem ciekawa jak jest u Ciebie
Piekneeeee ja też chcę ! już lecę szukać w sieci bo chyba tu kupiłaś prawda?
Śliczne są ,każda,gdybym musiała wybrać nie umiałabym się zdecydować na jedną.
Ewo podglądam Cię zawsze ilekroć pojawia się coś nowego u Ciebie,
jesteś prawdziwa kolekcjonerką .
Kiedy zamierzasz posadzić swoje krzewy w miejsca docelowe?
Czy to brak ostatecznej wizji ogrodu powstrzymuje Cie przed ich wysadzeniem?
Pozdrawiam serdecznie
aha ,powiedz prosze czy hortensja o dwubarwnych liściach zimowała juz u Ciebie?
Czy to nowy nabytek?
Miałam taka ze 4 lata temu i wówczas nawet łagodnej zimy nie przetrwała w ogrodzie ,zginęła .
Więc jestem ciekawa jak jest u Ciebie
- kocica
- Kontakt:
Witaj KaRo:-). Jak miło, że do mnie zaglądasz.
Choisya chwilowo będzie rosła w pojemnikach, jedna już ma docelowy, ta zielona - dla reszty muszę kupić. Trochę się boję tutejszych zim bo u mnie jest naprawdę zimno. Myślę, że będą spędzały zimę na chłodnej werandzie, przynajmniej tymczasowo.
Choisya kupuję u producenta za śmieszne pieniądze bo mam zniżkę , w sieci kupuję rzadko roślinki.
Co do hortensji to zimowała u mnie i ładnie przezimowała jak widać, rośnie wolno, przynajmniej chwilowo, ale mam nadzieję, że to się zmieni i ruszy w końcu. Wiem już, że zawiązuje pąki na zeszłorocznych pędach bo mam dwie, a mój M. jedną uparcie przycinał w zeszłym roku i ukorzeniał, no i oczywiście tamta nie ma pąków. A uprzedzałam go gderając kilka razy żeby tego nie robił.
Choisya chwilowo będzie rosła w pojemnikach, jedna już ma docelowy, ta zielona - dla reszty muszę kupić. Trochę się boję tutejszych zim bo u mnie jest naprawdę zimno. Myślę, że będą spędzały zimę na chłodnej werandzie, przynajmniej tymczasowo.
Choisya kupuję u producenta za śmieszne pieniądze bo mam zniżkę , w sieci kupuję rzadko roślinki.
Co do hortensji to zimowała u mnie i ładnie przezimowała jak widać, rośnie wolno, przynajmniej chwilowo, ale mam nadzieję, że to się zmieni i ruszy w końcu. Wiem już, że zawiązuje pąki na zeszłorocznych pędach bo mam dwie, a mój M. jedną uparcie przycinał w zeszłym roku i ukorzeniał, no i oczywiście tamta nie ma pąków. A uprzedzałam go gderając kilka razy żeby tego nie robił.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- kocica
- Kontakt:
Dziś ponury dzień, wieje brzydki wiatr i chwilami kropi. Mogłoby popadać tak porządnie, a nie kropić.
1. wiciokrzew Browna
2. jakaś stara różyczka, którą przesadziłam wiosną, już pięknie kwitnie
3. hortensja dębolistna rozwija pąki
4. tiarella Black Velvet
5, 6 pięknotki mają mnóstwo pachnących kwiatów
Piękne pąki mają hortensje Kyushu, Pinky Winky i Limelight, no i oczywiście kilka odmian hortensji ogrodowej, będzie na co popatrzeć latem:-).
1. wiciokrzew Browna
2. jakaś stara różyczka, którą przesadziłam wiosną, już pięknie kwitnie
3. hortensja dębolistna rozwija pąki
4. tiarella Black Velvet
5, 6 pięknotki mają mnóstwo pachnących kwiatów
Piękne pąki mają hortensje Kyushu, Pinky Winky i Limelight, no i oczywiście kilka odmian hortensji ogrodowej, będzie na co popatrzeć latem:-).
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- ZosiaM
- Od: 25 kwie 2007, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witaj kocico biegnę się przywitać do twego ogródka bo na pewno tam cię zastanę masz piękny ogród i kwiaty na pewno masz go już długo bo ja mam działeczkę niewielką i dopiero trzy lata w obecnej chwili trwa budowa altany a ziemie po części mam zagospodarowaną mam nawet pare zdjęć zrobionych ale widząc twoją oaze spokoju nie śmię pokazać swojej pozdrawiam zosia
Pozdrawiam i zapraszam do siebie
Moje pierwsze kroki w ogrodzie
Moje podróże,zdjęcia z ciekawych miejsc
Moje pierwsze kroki w ogrodzie
Moje podróże,zdjęcia z ciekawych miejsc