Pomidory - nawożenie
Re: Czym nawozić pomidory>
Dziękuję oxalis. Ciekawostką jest konfekcjonowanie w kg. I tak to będzie taniej niż magiczna siła a cena hmmm...
Może przez zimę nauczę się jak przeliczać proste nawozy na odpowiednie NPK
Może przez zimę nauczę się jak przeliczać proste nawozy na odpowiednie NPK
- Ekomi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 cze 2012, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich !
Może ktoś mi doradzi... A więc! Robiąc w sierpniu porządek w kurniku odzyskałam dosyć dużo czystego kurzaka, prawie bez słomy i to wszystko wylądowało w pojemniku 80l. Ponieważ zostawiłam go pod chmurką, napadało do środka tak że wypełniło go w całości. Zobaczyłam to po pewnym czasie i stwierdziłam, że doleje trochę EMów, żeby się przerobiło. Teraz mam taki koncentrat i zupełnie nie wiem jak wykorzystać go w przyszłym sezonie żeby nie przedobrzyć lub odwrotnie. Jak go zastosować? Proporcje, rozcieńczanie z wodą...chciałabym tym zasilać pomidory. Proszę o pomoc!!
Może ktoś mi doradzi... A więc! Robiąc w sierpniu porządek w kurniku odzyskałam dosyć dużo czystego kurzaka, prawie bez słomy i to wszystko wylądowało w pojemniku 80l. Ponieważ zostawiłam go pod chmurką, napadało do środka tak że wypełniło go w całości. Zobaczyłam to po pewnym czasie i stwierdziłam, że doleje trochę EMów, żeby się przerobiło. Teraz mam taki koncentrat i zupełnie nie wiem jak wykorzystać go w przyszłym sezonie żeby nie przedobrzyć lub odwrotnie. Jak go zastosować? Proporcje, rozcieńczanie z wodą...chciałabym tym zasilać pomidory. Proszę o pomoc!!
Ten kurzeniec to i bez EM by sobie poradził ,bo szybko się mineralizuje. Przy tak długim staniu trzeba się liczyć z poważna strata azotu.
A co z nim zrobić ? Co zechcesz.
Możesz go rozcieńczyć 1;10 , przelać nim glebę i płytko przyryć. A możesz zasilać nim swoje pomidory ale w większym rozcieńczeniu 1;20
A co z nim zrobić ? Co zechcesz.
Możesz go rozcieńczyć 1;10 , przelać nim glebę i płytko przyryć. A możesz zasilać nim swoje pomidory ale w większym rozcieńczeniu 1;20
- Ekomi
Dzięki za odpowiedź!
Może wykorzystam go jednak do podlania malin, winogron i innych owocowych wczesną wiosną a przy kolejnym czyszczeniu kurnika, zrobię sobie świeży wyciąg
Może wykorzystam go jednak do podlania malin, winogron i innych owocowych wczesną wiosną a przy kolejnym czyszczeniu kurnika, zrobię sobie świeży wyciąg
Jak najbardziej.
Ale borówek nim nie podlewaj, jeśli masz
Ale borówek nim nie podlewaj, jeśli masz
- Ekomi
Borówki mam i to w dużej ilości. Powiedz dlaczego taka mikstura się nie nadaje?
Skoro uprawiasz borówki to wiesz, że potrzebują one bardzo kwaśnego środowiska. Gnojówka z kurzeńca ma wyższe pH niż wymagania borówki. Zawiera dużo wapnia, które jest dla borówek zabójcze. Kiedy borówki pokazały się u nas w Polsce jakieś trzydzieści lat temu, ja zakupiłem za duże wtedy pieniądze 12 krzaków. Zniszczyłem je w ciągu chyba 3 lat podlewając właśnie gnojówką myśląc, że im dogodzę. Teraz nawożę je tylko siarczanem amonu i gnojówką....ale z liści rabarbaru. Może też być szczaw. Owocują wspaniale i przyrosty mają b. dobre. I żyją.
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... nie/Nawozy
Jak widzisz w tabeli nawóz kurzy ma więcej wapnia niż nawet azotu
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... nie/Nawozy
Jak widzisz w tabeli nawóz kurzy ma więcej wapnia niż nawet azotu
- Ekomi
Do tej pory (4 sezon) właśnie niczym nie zasilałam. Rosną ładnie (i plonują) w dużym dole z kwaśną ziemią wymieszaną z korą sosnową i igłami. Jedyne co robię to ściółkuję igłami i od tego roku pryskam EM (no dobra może ze dwa razy podlałam gnojówką z pokrzyw jak mi została w konewce) Niedawno dokupiłam pare i teraz już wiem jak im dogodzić na wiosnę. Wielkie dzięki za odpowiedź. Cały czas się uczę i czytam i czytam i czytam.....teraz głównie to forum więc może w końcu kiedyś ogarnę te wszystkie informacje. Aha, przypomniało mi się że miałam w ogrodzie borówkę w dużej doniczce, stała sobie bidula bez zasilania, czasami bez podlewania, z mrowiskiem chyba z 10 lat,dopóki ja nie zajęłam się ogrodem i mimo to co roku miała owoce. Jak jej w końcu znalazłam miejsce i wsadziłam do przygotowanej ziemi to padła. Chyba z nadmiaru szczęścia ;-) To musiała być jakaś waleczna odmiana
Przepraszam wiem że stary wątek ale chcę powiedzieć żeby zwolennicy gnojówy lali ją i niech potem jedzą te warzywa..
Na przykładzie ogórków do kiszenia lanych gnojówą i jeszcze raz lanych bo to przecież samo zdrowie taka gnojówa..
Ogórki w słoiku puchną i robią się dziurawe w środku, właśnie te przelane gnojówą do tego śmierdzi woda..
A wystarczy kupić ogórki od znajomej, takie które są nie pasione gnojówą tylko zasilone tyle ile potrzeba i ogóreczki są na medal..
Nawożąc nawozami i stosując się do zaleceń jest znacznie trudniej przenawozić niż podlewając gnojówą, no chyba że ktoś nie ma umiaru i nie czyta instrukcji..
Więc życzę wszystkim smacznego lejącym gnojówę..
P.S
Kiedyś jak byłem mały to takie warzywa były tylko na handel szanujący się rolnik miał dla siebie zupełnie inne z innego miejsca..
Ale to było z 25 lat temu..
Na przykładzie ogórków do kiszenia lanych gnojówą i jeszcze raz lanych bo to przecież samo zdrowie taka gnojówa..
Ogórki w słoiku puchną i robią się dziurawe w środku, właśnie te przelane gnojówą do tego śmierdzi woda..
A wystarczy kupić ogórki od znajomej, takie które są nie pasione gnojówą tylko zasilone tyle ile potrzeba i ogóreczki są na medal..
Nawożąc nawozami i stosując się do zaleceń jest znacznie trudniej przenawozić niż podlewając gnojówą, no chyba że ktoś nie ma umiaru i nie czyta instrukcji..
Więc życzę wszystkim smacznego lejącym gnojówę..
P.S
Kiedyś jak byłem mały to takie warzywa były tylko na handel szanujący się rolnik miał dla siebie zupełnie inne z innego miejsca..
Ale to było z 25 lat temu..
-
- 100p
- Od: 4 lip 2011, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
takie warzywa były tylko na handel szanujący się rolnik miał dla siebie zupełnie inne z innego miejsca..
_ Paniee, nie za dużo Pan dajesz tych oprysków i nawozów? Przecież to niezdrowe...
_ Panie, dyć to nie do jedzenia, to na handel! Do jedzenia to tamte, za stodołą posadzone!
Rozmowa podobno autentyczna Co nie zmienia faktu że wole już zasilane gnojowicą warzywa niż np. faszerowane hormonami czy innymi wynalazkami...
Pozdrawiam Edyta
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 19:37
- Kontakt:
Ja mam pytanko?Co można dać do ziemi w doniczce pod pomidora wysadzanego na balkonie.czytałem o skórkach chleba chyba i skorupkach jajka?
gilgall pisze: Co nie zmienia faktu że wole już zasilane gnojowicą warzywa
art 20 pkt2b Ustawy o nawozach i nawożeniu Tekst jednolity z 1 września 2011 rzabrania się stosowania nawozów:
1) na glebach zalanych wodą, przykrytych śniegiem, zamarzniętych do głębokości 30 cm oraz podczas opadów deszczu;
2) naturalnych:
a) w postaci płynnej oraz azotowych ? na glebach bez okrywy roślinnej, położonych na stokach o nachyleniu większym niż 10 %,
b) w postaci płynnej ? podczas wegetacji roślin przeznaczonych do bezpośredniego spożycia przez ludzi.
Miejcie więc świadomość, że stosując gnojówkę na warzywa jesteście przestępcami.