Jak odmłodzić stara gruszę ?
Re: Jak odmłodzić stara gruszę ?
7-8 metrów to duża gruszka? ;) Dziadek miał takie co to miały koło 15 metrów i rosły przez dziesięciolecia
Zgadzam się z leśnikiem. Na gruszy tnie się wszystko co idzie pionowo w górę chociaż pozostawia się gałęzie, które sam zaczynają się wykładać. Łatwo je rozpoznać, ponieważ mają ciut inne pączki, takie bardziej szpiczaste.
Dobrze jest podczas obrywania owoców wyłamywać wszelkie "wilki", wtedy drzewo nie zdąży wydać nowych odrostów jednorocznych i ma więcej siły na wiązanie pączków na przyszły rok.
U nas grusze 20-30 letnie mają najwyżej 4 metry wysokości i dają po kilka - kilkanaście skrzynek owocu. Może nie jest to wariactwo jak w sadach wysokoprzemysłowych ale dla nas jest to zadowalające.
Zgadzam się z leśnikiem. Na gruszy tnie się wszystko co idzie pionowo w górę chociaż pozostawia się gałęzie, które sam zaczynają się wykładać. Łatwo je rozpoznać, ponieważ mają ciut inne pączki, takie bardziej szpiczaste.
Dobrze jest podczas obrywania owoców wyłamywać wszelkie "wilki", wtedy drzewo nie zdąży wydać nowych odrostów jednorocznych i ma więcej siły na wiązanie pączków na przyszły rok.
U nas grusze 20-30 letnie mają najwyżej 4 metry wysokości i dają po kilka - kilkanaście skrzynek owocu. Może nie jest to wariactwo jak w sadach wysokoprzemysłowych ale dla nas jest to zadowalające.
- romix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję za wskazówkę.Nenesa pisze: Zgadzam się z leśnikiem. Na gruszy tnie się wszystko co idzie pionowo w górę chociaż pozostawia się gałęzie, które sam zaczynają się wykładać. Łatwo je rozpoznać, ponieważ mają ciut inne pączki, takie bardziej szpiczaste.
Chodzi zapewne o pączki liściowe.
Czyli pączki liściowe na gałęziach, które się wykładają, są bardziej spiczaste od pączków liściowych na gałęziach wykładać się nie zamierzają. Czy dobrze zrozumiałem?
Co do wysokości (7-8m), to jest to moja ocena na oko, a oko już nie to co dawniej . Jak pojadę na wieś (mam 60 km) zmierzę wysokość domu i oszacuję wysokość gruszy. Wiem jak wysoko sięgała w odniesieniu do dachu.
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
z moich obserwacji wynika, że te na wilkach są takie okrągłe i to są pączki liściowe ;) na tych co się wykładają to są najpewniej już kwiatowe bo zwyczajnie następnego roku są na nich już najczęściej owoce. Ale tutaj nie będę się upierać bo zwyczajnie nie jestem tego pewna
- romix
Odnośnie wyglądu pąków.
Nie mam swojej fotki gałęzi gruszy, ale pokażę na wiśni.
Pąki kwiatowe są grubsze od liściowych
Taka reguła dotyczy chyba wszystkich drzew.
Na wilkach są tylko liściowe (chude).
Na czerwono, pączki liściowe, na niebiesko - kwiatowe.
Pozdrawiam serdecznie
Nie mam swojej fotki gałęzi gruszy, ale pokażę na wiśni.
Pąki kwiatowe są grubsze od liściowych
Taka reguła dotyczy chyba wszystkich drzew.
Na wilkach są tylko liściowe (chude).
Na czerwono, pączki liściowe, na niebiesko - kwiatowe.
Pozdrawiam serdecznie
Dzięki za dobrą fotkę ;) Pokręciłam jak zwykle
Generalnie te co powinny zostać po prostu się zaczynają kłaść i czesto są takie hmy pofalowane ;)
za bardzo pada śnieg bo bym poszła zrobić poglądową fotkę
Generalnie te co powinny zostać po prostu się zaczynają kłaść i czesto są takie hmy pofalowane ;)
za bardzo pada śnieg bo bym poszła zrobić poglądową fotkę
- romix
Nadchodzi wiosna i też muszę sobie napstrykać fotek.
Później z reguły się przydają.
Później z reguły się przydają.
-
- 100p
- Od: 7 wrz 2012, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Heja, mam pytanie: co to znaczy, że gałęzie wykładają się ? Tzn. kładą się płasko ? Nie słyszałem o czymś takim jeszcze. Ukłony.
Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
- romix
Ja tak zrozumiałem, że schodzą do poziomu.Zatorzanin pisze:... co to znaczy, że gałęzie wykładają się ? Tzn. kładą się płasko ?
kurcze poszłabym zrobić zdjęcie, gdyby nie śnieżyca za oknem
Odrosty jednoroczne tzw wilki generalnie są badylami, które sterczą pionowo w górę, przy czym mogą wyrastać z każdego dowolnego kawałka gałęzi i pnia. Mogą tez rosnąć od spodu. jeśli jest to taka prosta witka - nawet jak toto ma z 10 cm to powinno się to uciąć.
Jeśli zaczyna się kłaść, rośnie ukośnie to z powodzeniem można to pozostawić, nawet jeśli jest to na szczycie drzewa. Po prostu zyskamy dodatkową gałąź na owoce. Obcinamy wszystkie gałęzie, które pod owocami znajdą się na ziemi, bo i tak takie owoce zgniją albo zgrzybieją.
Jak kolega tam na początku chciał odmłodzić drzewo to tak jak napisał Leśnik mógł z powodzeniem urżnąć te pionowe gałęzie, które szły wysoko nad poziome, stare konary. Mniej więcej tak jak narysował linię poziomą. Kawałek pod spodem widac kilka poziomych gałęzi i właściwie na tym poziomie to drzewo można zakończyć obcinając konary idące w górę łącznie z tym nowym czubkiem po lewej oraz wszystkie pionowe gałązki. To drzewo i tak się odbuduje.
Tylko teraz taka uwaga. Drzewo ostro przeciete dostanie korby i może jak szalone napuszczać tzw wilków. Można je z powodzeniem oberwać (tak tak, gruszka łatwo się łamie), albo obciąć. Jeśli macie 1-2 drzewa to postawiłabym na łamanie. Gdy obetniesz badyla nie przy samym pniu to za rok z tego miejsca będzie badyli kilka ;). Gdy się takiego gada wyłamie to z dużym prawdopodobieństwem w tym miejscu nic nie odrośnie a jeśli to 1-2 patyki.
I taka uwaga - gałęzie można ciąć też w połowie - to o tych co mogą leżeć na ziemi. Można obciąć jej kawałek, albo jak jest za dużo gałęzi to całą gałąź lub rozgałęzienie gałęzi. to nie jest tak, że ucinamy po pniu ;) to nie są topole
Odrosty jednoroczne tzw wilki generalnie są badylami, które sterczą pionowo w górę, przy czym mogą wyrastać z każdego dowolnego kawałka gałęzi i pnia. Mogą tez rosnąć od spodu. jeśli jest to taka prosta witka - nawet jak toto ma z 10 cm to powinno się to uciąć.
Jeśli zaczyna się kłaść, rośnie ukośnie to z powodzeniem można to pozostawić, nawet jeśli jest to na szczycie drzewa. Po prostu zyskamy dodatkową gałąź na owoce. Obcinamy wszystkie gałęzie, które pod owocami znajdą się na ziemi, bo i tak takie owoce zgniją albo zgrzybieją.
Jak kolega tam na początku chciał odmłodzić drzewo to tak jak napisał Leśnik mógł z powodzeniem urżnąć te pionowe gałęzie, które szły wysoko nad poziome, stare konary. Mniej więcej tak jak narysował linię poziomą. Kawałek pod spodem widac kilka poziomych gałęzi i właściwie na tym poziomie to drzewo można zakończyć obcinając konary idące w górę łącznie z tym nowym czubkiem po lewej oraz wszystkie pionowe gałązki. To drzewo i tak się odbuduje.
Tylko teraz taka uwaga. Drzewo ostro przeciete dostanie korby i może jak szalone napuszczać tzw wilków. Można je z powodzeniem oberwać (tak tak, gruszka łatwo się łamie), albo obciąć. Jeśli macie 1-2 drzewa to postawiłabym na łamanie. Gdy obetniesz badyla nie przy samym pniu to za rok z tego miejsca będzie badyli kilka ;). Gdy się takiego gada wyłamie to z dużym prawdopodobieństwem w tym miejscu nic nie odrośnie a jeśli to 1-2 patyki.
I taka uwaga - gałęzie można ciąć też w połowie - to o tych co mogą leżeć na ziemi. Można obciąć jej kawałek, albo jak jest za dużo gałęzi to całą gałąź lub rozgałęzienie gałęzi. to nie jest tak, że ucinamy po pniu ;) to nie są topole
- romix
Fajne określenie .Nenesa pisze: Drzewo ostro przeciete dostanie korby i może jak szalone napuszczać tzw wilków.
W taką pogodę to psa by nie wygnał, zdjęcie nie zając ....
No to teraz, Amilopro ma propozycji pod dostatkiem .
Co by nie zrobił i tak będzie dobrze.
O cięciu gdzieś słyszałem, że lepiej byle jak ciąć niż nie ciąć w ogóle (ale to chyba winorośli dotyczyło).
to dotyczy wszystkich drzew owocowych ;)
- romix
Nenesa oszacowałem jeszcze raz wysokość mojej byłej gruszy.
Więcej niż 10 m nie miała. Ta 15 metrowa u Twojego dziadka, to po prostu kolos.
Spadająca gruszka nie tylko guza mogła nabić .
Więcej niż 10 m nie miała. Ta 15 metrowa u Twojego dziadka, to po prostu kolos.
Spadająca gruszka nie tylko guza mogła nabić .
to był kolos istotnie. Ja pamiętam ją jak już się złamała w 1/3 wysokości ale dziadek opowiadał, że trzy drabiny trzeba było łączyć aby oberwać i nie jest to naciagane. Drabiny takie wielgachne po 20 stopni były u dziadka. Bałabym się na nie wejść.
Ale ta Twoja też galanta. dwa razy wyższa od mojego domku
Ale ta Twoja też galanta. dwa razy wyższa od mojego domku