Bób cz.1
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 sty 2013, o 14:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bób
wojtekman i tylko 300 kg polifoski na 1 ha?:)
a co myslisz o odmianie bachus?
a co myslisz o odmianie bachus?
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
tak tylko 300kg ponieważ były tam ziemniaki a poza tym, jesienią dałem obornik. Na wiosne ziarno przed siewem będę zaprawiał nitraginą.
Bachus jest ok, fajne się go łuska. Nie kładzie się podczas mocnej ulewy, a jeśli już to sam się podnosi, więc wszystko z tym ok. Miałem go 2 lata. Teraz eksperymentuje z Figaro i Bizonem(zamiast Bachusa)
Bachus jest ok, fajne się go łuska. Nie kładzie się podczas mocnej ulewy, a jeśli już to sam się podnosi, więc wszystko z tym ok. Miałem go 2 lata. Teraz eksperymentuje z Figaro i Bizonem(zamiast Bachusa)
-
- 10p - Początkujący
no tak ja tez własnie pierwszy raz figaro w tym roku;)
a powiedz mi czemu mi górne kwiaty spadaja ? mysle ze to własnie wina nawozu bo za malo dawałem ...
a sadzisz bób ręcznie wszystko?
a powiedz mi czemu mi górne kwiaty spadaja ? mysle ze to własnie wina nawozu bo za malo dawałem ...
a sadzisz bób ręcznie wszystko?
- stokrotka-77
- 200p
- Od: 21 lut 2011, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Grosiku, ja bób pryskam wiejskim tłustym mlekiem od chłopa kiedy tylko zobaczę pierwsze mszyce i sprawdza się rewelacyjnie. polecam.
-
- 200p
Maciej, pisali wyżej o przyczyny niezawiązywania strąków. Aha, jeszcze powodem może być to, że nie pryskasz drugi raz po zawiązaniu strączków z pierwszego piętra nawozem dolistnym . Tak sadzę ręcznie ale niestety w tym roku tylko 10a;) A ty jaką powierzchnię zaplanowałes na ten rok? Siałeś może kiedyś Bizona?
-
- 10p - Początkujący
aha no dzięki ;)
ja tam mysle 40a w tym roku .
tak bizona co roku sieje , jest okey ;)
chociaż ten figaro ma byc szal
ja tam mysle 40a w tym roku .
tak bizona co roku sieje , jest okey ;)
chociaż ten figaro ma byc szal
-
- 10p - Początkujący
tak jak inne odmiany ;)
jak tylko pogoda na to pozwoli
jak tylko pogoda na to pozwoli
-
- 200p
Dzięki to tylko zakładając teoretycznie, że wysiejemy np. 10 marca to według tego co podaje producent okres wegetacji 70-75 dni. Czyli zbiór odbędzie się końcem maja, no dajmy na to pierwsze dni czerwca. Czy takie terminy są możliwe?
-
- 10p - Początkujący
z lat poprzednich ,to ja zaczynałem tak koło 15 czerwca z bobem , ale licze ze z tym roku ten figaro bedzie szybszy ;)
Ja bym chciała wiedzieć co zrobić aby mój bób w tym roku nie został zjedzony przez mszyce (tak jak to było zeszłej wiosny) buuuuu...... jak patrze na bób Przemka to nie ma mowy abym ponownie nie zaryzykowała jego posadzenia , obawiam się jedank że znowu zaliczę porażkę--
ja czytałem chyba w tym wątku aby w pobliżu zakopać skórkę banana,a sadzić bób można jak najwcześniej nawet w lutym jezeli ziemia da aby w nią coś wsadzić.
ja czytałem chyba w tym wątku aby w pobliżu zakopać skórkę banana,a sadzić bób można jak najwcześniej nawet w lutym jezeli ziemia da aby w nią coś wsadzić.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
eldo Nie kombinuj za dużo. Postaraj się o jakąś wczesną odmianę. Na początku marca posadź po 2 nasionka do doniczek a po 2-3 tygodniach wsadź do gruntu. Możesz jeszcze osłonić włókniną lub niskim tunelem. Silne rośliny i te wcześnie posadzone raczej rzadko są atakowane przez mszyce.