Liliowce - uprawa z nasion
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Liliowce z nasion
tadeo
W jakie wysokie palety wysiewasz liliwce ?
jarek
W jakie wysokie palety wysiewasz liliwce ?
jarek
- tadeo
- Od: 1 mar 2009, o 11:28
Jarku moje palety mają 15cm wysokości
Uśmiechnij się jutro będzie lepiej. Tadeo
Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku ! Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku cz.2
Mój ogród- zdjęcia1 -zdjęcia 2 Zajrzyj koniecznie
Tak, będą przykryte 1cm warstwą ziemi/piasku.
Siewki posiane w lutym urosną do maja tak:
Na przełomie września i października będą już takie (80% z nich powinno zakwitnąć w kolejnym sezonie)
Siewki posiane w lutym urosną do maja tak:
Na przełomie września i października będą już takie (80% z nich powinno zakwitnąć w kolejnym sezonie)
-
- Kontakt:
Ja zazwyczaj wysiewam w skrzynki balkonowe ale z pikowaniem zawsze mam problem i robię to dopiero w lecie.
Mam zamiar trochę się pobawić wysiewem liliowców wszystko zależny czy udam mi się coś zapylić. Jedno jest pewne aby uzyskać coś ciekawego należy mieć ciekawy matecznik .
jarek
Mam zamiar trochę się pobawić wysiewem liliowców wszystko zależny czy udam mi się coś zapylić. Jedno jest pewne aby uzyskać coś ciekawego należy mieć ciekawy matecznik .
jarek
- tadeo
Jarku.
Jeżeli masz zamiar wysiewać dla interesu to fakt,należy mieć ciekawy matecznik.Kiedy forumowicze mają zamiar poznać zasady i nauczyć się zapylania,krzyżowania czy siania liliowców to wydaje mi się że kilkanaście odmian da taką frajdę że po pierwszych własnych kwiatach będą dążyć do wzbogacenia swojej kolekcji.Jeżeli chodzi o pikowanie to moim zdaniem rozwiązanie stosowane w moim wypadku jest najmniej pracochłonnym rozwiązaniem.Pozwala bardzo szybko przenieść dobrze wyrośnięte siewki do gruntu czy większych około 12 litrowych pojemników.
Pozdrawiam Tadeusz
Jeżeli masz zamiar wysiewać dla interesu to fakt,należy mieć ciekawy matecznik.Kiedy forumowicze mają zamiar poznać zasady i nauczyć się zapylania,krzyżowania czy siania liliowców to wydaje mi się że kilkanaście odmian da taką frajdę że po pierwszych własnych kwiatach będą dążyć do wzbogacenia swojej kolekcji.Jeżeli chodzi o pikowanie to moim zdaniem rozwiązanie stosowane w moim wypadku jest najmniej pracochłonnym rozwiązaniem.Pozwala bardzo szybko przenieść dobrze wyrośnięte siewki do gruntu czy większych około 12 litrowych pojemników.
Pozdrawiam Tadeusz
-
- Kontakt:
Masz rację . Poza liliowcami w ten sposób wysiewam wiele roślin. Przy drobnych nasionach jest trochę zabawy ale przy rozsadzaniu nie ma roboty.
W moim przypadku nie planuje wejść głęboko w tematykę liliowców. Lubie zbyt dużo kwiatów i od czasu do czasu mam ochotę pobawić się w zapylanie. Wszystko rozbija się o czas którego w sezonie zapylań mam jak na lekarstwo.
jarek
W moim przypadku nie planuje wejść głęboko w tematykę liliowców. Lubie zbyt dużo kwiatów i od czasu do czasu mam ochotę pobawić się w zapylanie. Wszystko rozbija się o czas którego w sezonie zapylań mam jak na lekarstwo.
jarek
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję za lekcję Teraz przydałby się ktoś, kto ma nasionek w nadmiarze. Pisać na PWem pisze:U mnie to wygląda tak:
-
- 200p
- Od: 13 lut 2013, o 15:50
em pisze:U mnie to wygląda tak:
1* Nasion nie stratyfikuje (wszystkie leżą wysuszone w torebkach papierowych w biurku)
2* Moczenie 24 h w letniej wodzie.
3* Potem kąpiel w wodzie z dodatkiem środka odkażającego powierzchniowo (woda utleniona, nadmanganian potasu, może być coś z aktywnych chlorem ale wtedy trzeba bardzo uważać na stężenie!!! ) przez 10-15 minut.
4* Nasiona są potem przepłukane chłodną przegotowaną wodą i lądują w
A - torebkach strunowych (wersja Mirka)
B - kubkach z tworzywa (wersja Tadka)
5* Kiełkujące nasiona są przenoszone do doniczek z substratem torfowym ( +15 % dodatek perlitu/ styropianu ).
6* Potem zostaje tylko podlewanie, nawożenie, walka ze szkodnikami i grzybami.
Siewki wysiane wcześnie (początek lutego) i rozpieszczane ( H2O + dużo nawozu) mogą zakwitnąć już w sierpniu/wrześniu.
Na zdjęciach niżej tegoroczne siewki. Fotki zrobione 26 stycznia, po 2 tygodniach od namoczenia nasion.
Nasiona wysiałam po 2-tygodniowej stratyfikacji. Po 17 dniach zaczęły wschodzić. To moje pierwsze doświadczenie z siewem liliowców i dlatego dostarcza mi wiele emocji. W przyszłym roku skorzystam z Twojej metody, bo i nasiona pochodzą z siewek otrzymanych od ciebie poprzedniej wiosny.
- mb_joker
- 10p - Początkujący
- Od: 23 sty 2013, o 16:53
Witam,
Po 5 tygodniach od posadzenia nasiona nie wzeszły niestety. Doczytałam w encyklopedii bylin, że nasiona liliowców starsze niż jeden sezon mogą wschodzić nawet ok. roku! A moje nasiona zebrane były w 2011 - i wszystko jasne! W tym roku po zbiorze zastosuje rady zebrane w tym wątku i kto wie ...
Trzymam kciuki za wszystkie tegoroczne siewy, kiełki i szczypiorki
Po 5 tygodniach od posadzenia nasiona nie wzeszły niestety. Doczytałam w encyklopedii bylin, że nasiona liliowców starsze niż jeden sezon mogą wschodzić nawet ok. roku! A moje nasiona zebrane były w 2011 - i wszystko jasne! W tym roku po zbiorze zastosuje rady zebrane w tym wątku i kto wie ...
Trzymam kciuki za wszystkie tegoroczne siewy, kiełki i szczypiorki
Pozdrawiam,
Magda
Magda
Po tych nasionach to już śladu w ziemi nie ma,sprawdź. Dobrze przechowują się w lodówce,
w woreczku foliowym.Wszystkie żywe wschodzą w ciągu kilkunastu dni.
w woreczku foliowym.Wszystkie żywe wschodzą w ciągu kilkunastu dni.
- tadeo
Witam. Czasami otwieram wątek a tu cisza,czy nikomu nic nie rośnie z nasionek.Może pochwalicie się swoimi siewkami bo wiosny prawdopodobnie się nie doczekamy bo zaraz będzie lieto i lieto.Tadeusz
- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
- tadeo
No proszę,i tak właśnie proszę robić- dawać fotki.Będziemy wiedzieć gdzie szukać latem.Pozdrawiam Tadeusz