Pomidory - nawożenie
Re: Czym nawozić pomidory>
Te zatrucia w Niemczech, chyba do tej pory nie zostały do końca wyjaśnione. A zmarło kilkadziesiąt osób. Dla mnie jest to niepojęte. Po pierwsze - że do czegoś takiego w ogóle dochodzi, po drugie - że tak dobrze zorganizowane państwo nie potrafi wskazać przyczyn.
A z innej bajki - wyczytałem kiedyś na forum, że pod pomidory uprawiane na kompoście dobrze jest dać trochę popiołu drzewnego. Nie wiem jak rozumieć to trochę - łyżkę?
A z innej bajki - wyczytałem kiedyś na forum, że pod pomidory uprawiane na kompoście dobrze jest dać trochę popiołu drzewnego. Nie wiem jak rozumieć to trochę - łyżkę?
Pozdrawiam
Adam
Adam
Adam, nie daj się zwariować. Podaniem takiej informacji na forum można niejednemu forumkowi narobić problemów. Nie wykluczam nawet złośliwości.ABan pisze:wyczytałem kiedyś na forum, że pod pomidory uprawiane na kompoście dobrze jest dać trochę popiołu drzewnego.
Bez znajomości pH swojej gleby nie radzę takich numerów - powiem bez wdawania się w nudne komentarze.
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czytałam, że wyjaśniono. Przyczyną były zarażone nasiona sprowadzane z Egiptu a przeznaczone na kiełki. To tłumaczyło, dlaczego zachorowało więcej kobiet. Po prostu zdrowiej się odżywiały.ABan pisze:Te zatrucia w Niemczech, chyba do tej pory nie zostały do końca wyjaśnione. A zmarło kilkadziesiąt osób. Dla mnie jest to niepojęte. Po pierwsze - że do czegoś takiego w ogóle dochodzi, po drugie - że tak dobrze zorganizowane państwo nie potrafi wskazać przyczyn.

Koleżanka mieszka w Niemczech i tam wcale nie nagłośniono informacji o źródle zakażenia. Myślała, że to przez hiszpańskie warzywa. Dopiero w Polsce dowiedziała się prawdy. Za to od razu w Niemczech nawoływano do jedzenia jedynie gotowanych produktów.
Mówimy o trochę różnych czasach. Kiedyś rolnik miał oborę a w niej bydło stojące na oborniku. Jeśli nie żałował słomy, to tej gnojówki nie było dużo. Słoma jest wszak bardzo sucha i dobrze chłonie wilgoć. A potem zmieniły się czasy i teraz krowy mieszkają na betonie. Zamiast obornika, za stodołą mnóstwo śmierdzących odpadów i pełne zbiorniki gnojówki.gilgall pisze:20 - 30 lat wstecz większość taką gnojówkę stosowała i nikt przestępcą nie był...
Oprócz gnojówek odzwierzęcych mamy jeszcze roślinne. Każdy przerabia na płynne złoto to co ma. Jedni tylko pokrzywę, inni jeszcze mniszek, skrzyp, trawę, nawet chwasty i oberwane liście pomidorów. Koneserzy dodają zioła a zwolennicy EM-ów je też dodają na początku procesu wytwarzania.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 sie 2011, o 22:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W czym tu problem, ja rzędowo daje pod pomidory i reszte warzyw, swieży obornik koński plus poiół drzewny i ma to wystarczyć na cały sezon!!! Jedynie pod pomidory podlewam gnojówką z dwa razy na końcu lipca i jakieś drobne uzupełnienia np. magnezu a plony mam super. Co do popiołu to tylko nie daje pod kapustne. Zauważyłem że nawóz koński rozkłada się długo i roślinie nie brakuje go na cały sezon, a kurzak jest mocny ale szybko go brakuje.
Proponuję uważniej przeczytać art 20 cytowanej ustawy.BozenkaA pisze:Oprócz gnojówek odzwierzęcych mamy jeszcze roślinne.
Tam pisze wyraźnie
Naturalne nie znaczy, że tylko odzwierzęce.zabrania się stosowania nawozów:
1) na glebach zalanych wodą, przykrytych śniegiem, zamarzniętych do głębokości 30 cm oraz podczas opadów deszczu;
2) naturalnych:
a) w postaci płynnej

Jeżeli dajesz popiół współrzędnie z obornikiem, to doprawdy nie ma czym się chwalić, bo to poważny błąd agrotechniczny.Palio pisze:W czym tu problem, ja rzędowo daje pod pomidory i reszte warzyw, swieży obornik koński plus poiół drzewny
Pomijając oczywiście nieznajomość odczynu gleby.
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Do tej pory gnojówką podlewałam jedynie kwiatki. Ale muszę się zastanowić, co w tym roku...forumowicz pisze: Miejcie więc świadomość, że stosując gnojówkę na warzywa jesteście przestępcami.

-
Zdaje sobie sprawe że popiół jest bardzo alkaiczny, ale wszystko z rozsątkiem, a robie to: wcześniej rozsypuje popiół rozjeżdzam to glebogryzałką i za jakieś dwa tygodnie odkopuje rowek i daję rzędowo nawóz koński.
Tak należało napisać od razu. Bo ten wpis :Palio pisze:wcześniej rozsypuje popiół rozjeżdzam to glebogryzałką i za jakieś dwa tygodnie odkopuje rowek i daję rzędowo nawóz koński.
mniej doświadczeni mogli odebrać, że trzeba obornik dany w rzędzie posypać popiołem.Palio pisze: swieży obornik koński plus poiół drzewny
Na glebach piaszczystych można nawozić popiołem/ w rozsądnych ilościach/ bez większego ryzyka. Na glebach typu less, rędzina czy mada- bez znajomości pH nie radzę.
A co sądzicie o tym jako alternatywie na obornik czy inne nawozy?
........ link do aukcji internetowej usunięto....rosahumus
........ link do aukcji internetowej usunięto....rosahumus
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Palio dlaczego nie stosujesz popiołu pod kapustne ?U mnie w sezonie gnojówki pokrzywowa,skrzypowa ,z wrotyczu ,czosnku,cebuli.to taki środek pierwszej pomocy.Stosuję to także pod cebulowe i strączkowe,chociaż znalazłam informację,że te rośliny tego nie lubią,a u mnie uwielbiają.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Pablo - po pierwsze nie podajemy linków do aukcji internetowych, bo zbyt szybko się dezaktualizują.
Po drugie - mamy taki wątek na forum.
Po drugie - mamy taki wątek na forum.
-
Kapustne czyli kapusta, kalafior, brokuł, pekińska mają najwieksze zapotrzebowanie na azot, popiół to wapń potas i magnez zero azotu. W nawozie końskim najwięcej jest azotu oraz jest wapń potas magnez w wystarczającej ilości dla tych roślin.anulab pisze:Palio dlaczego nie stosujesz popiołu pod kapustne ?U mnie w sezonie gnojówki pokrzywowa,skrzypowa ,z wrotyczu ,czosnku,cebuli.to taki środek pierwszej pomocy.Stosuję to także pod cebulowe i strączkowe,chociaż znalazłam informację,że te rośliny tego nie lubią,a u mnie uwielbiają.
Najwięcej popiołu daje pod: cebulowate, mniej pod pomidory, ogórki, jeszcze mniej pod jarzyny, a nic jak napisałem pod kapustne.
Z tego co czytałem gnojówka z pokrzyw ma tylko azot więc pod kapuste można i trzeba dodać ale nie za dużo popiołu.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Palio dziękuję za odpowiedż,czyli pod kapustne też trochę sypnę popiołu i poprawię pokrzywianką.Myślałam,że są jakieś przeciwskazania,a cebulowe faktycznie dobrze rosną podsypane popiołem.