Nowicjuszka w ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Mariolu !Przyłączam się do podpowiedzi większości o niewywalaniu teraz roślin.W zasadzie ,każdy prawie uszczupla swój trawnik na rzecz nowych nasadzeń , a Ty już je masz .Uporzadkuj ewentualnie przenies na jesieni w odpowiednio zaplanowane miejsca i bedzie super.Pozdrawiam i zapraszam.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Coś tam mi się udało sfotografować...

Na razie ogólne widoki

Obrazek

Powyżej miejsce na grilla między starymi jabłoniami. Zacienione i sympatyczne...

Na zdjęciu poniżej dzisiejszy wygląd zarośniętej altanki. Krzewuszka już przekwitła ale kwitnie hortensja na biało :)

Obrazek

Poniżej pokazuję działkę aż do żywopłotu odgradzającego od baaaardzo ruchliwej ulicy.

Obrazek

Poniżej zdjęcie sprzed altanki - patrząc w prawą stronę, w kierunku starej wiśni.....

Obrazek

Poniżej ujęcie wody, pień starej wiśni, z lewej coś co przypomina skalnik...

Obrazek

To tyle jeśli chodzi o widoki ogólne....
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba wiem że to były szafirki, ale potem zaczęły więdnąc, liście żółkły, więc większość po prostu powyrywałam.
Zostały mi po nich puste placki.... Ale wyglądały bardzo nieciekawie.... Nie wiem czy dobrze zrobiłam, ani co z tak nagle "wolnym" miejscem ?

ObrazekObrazek

Chciałam jeszcze coś dodać ale.... fotosik sie zbiesił :(
Jutro wieczorkiem coś pokażę :)
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

Mariolu, nie mogą się dopatrzeć dokładnie ale wydaje mi się że to co kwitnie na biało t o hortensja! Niestety z fotosikiem tak często bywa, ćwiczy naszą cierpliwość!
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Widzę że masz dość pokaźnego berberysa, zresztą hortensja też jest ładna. Masz jeszcze miejsce na cokolwiek? :D Bo mam wrażenie że nie bardzo :!: :D
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hortensja - TAK.
Raniutko pobiegałam po forumowych ogrodach i zabaczyłam. Tak mi się też wczesniej wydawało, ale bałam się podać złą nazwę......
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysiu - ja właściwie nie mam miejsca na nic :) A tak mi się po wędrówkach forumowych zachciewa różnych różności :)
Poprzedni właściciele wykorzystali każdy skrawek ziemi nie zostawiając mi wielkiego pola do popisu....
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Mariolu, odbyłam wspaniały spacer po Twoim ogrodzie :D
To wspaniałe miejsce na ogród! Takie duże stare drzewa to wielki plus. Ja strasznie ubolewam nad tym, że w ogrodzie jak na razie mam tylko jedną jabłonkę. Co się z tym wiąże mało cienia i ograniczona możliwość sadzenia roślin cieniolubnych.

Na pierwszej stronie pokazałaś piękne duże rośliny - widzę parzydło, różę to same skarby.

Na miejscu po szafirkach możesz posadzić coś jednorocznego. Ja mam taki długi rządek szafirków i nasadziłam tam aksamitek. Jesienią, po przymrozkach wyrywam aksamitki i na nowo szafirki mają jak rosnąć :wink:
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

Coma nawet gdybyś podała złą nazwę nic by się nie stało :!: W końcu po to jest forum żeby rozwiązywać problemy. Ktoś by Ci ją podał :!: ;:80
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55

Post »

Witaj Mariolu. Dzisiaj pooglądałam sobie Twój ogród dokładnie bo dałaś więcej fotek. Jest naprawdę imponujący. Usuń tylko co naprawdę musisz. Pod drzewem trawę spokojnie mozesz posiać. I tytuł postu mozesz zmienic (musisz wejść w swój profil i tam poprawic tytuł. Pozdrawiam serdecznie. O tabletkach nie pomyslałam, a jak je dam, czy mogę później uzywać wody do podlewania?? :P
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53

Post »

witam Cię krajanko Mariolu z pięknego miasta wrocław:)

masz piękne początki ogrodu :) roślinność widać że była zadbana - a nie całkiem puszczona samopas ... co do wycinki drzew to nie popieram tych którzy mówią by nic nie wycinać - wycinać trzeba ale z rozsądkiem byś przez nadmierną wycinkę nie zrobiła sobie z działki pustyni... zwłaszcza że we wrocku ostatnio tak rzadko pada ... ale pięknie masz rozrośnięte rośliny :) taka piękna kępa parzydła i inne wspaniałe rośliny :) aż przyjemnie się w nim przebywa ...

ja sam kupiłem niedawno działkę ale u siebie na nowej działce robię generalną wycinkę i przycinkę drzew by drzewa miały normalną wysokość ułatwiającą mi pielęgnację ich, jak i zrywanie jesienią owoców , u mnie na działce była istna dzicz i jak wczoraj podsumowywałem to wyciąłem z ogrodu już ok 20 drzew a nadal mam sporo cienia ale też pojawiłe się miejsca nasłonecznione gdzie będę mógł nasadzić rośliny lubiące kąpiele słoneczne :)

teraz u Ciebie już ogród jest urokliwy a jak wprowdzisz do niego jeszcze inne kolorowe kwiaty i krzewy to zupełnie nie będzie można z niego wyjść :)

ps. co porabiasz 26 czerwca ??? moze chciała byś przyjść na spotkanie forumkowe u mnie na ogródku ???? i wśród osób poznasz tę która Cię w obi spotkała ???? :) szczegóły na ostatnich stronach mojego wątku ogrodowego
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulipanko - dziękuję za radę, oczywiście skorzystam - zrealizuję w sobotę :)

Giga - nie znam się na basenach, powtórzyłam tylko to co usłyszłam od koleżanki i oczywiście nie uwzględniłam że woda ma służyć też do podlewania :) Po przemyśleniu doszłam do wniosku że trochę poczekam ze zmianami choć aż mnie świerzbi. Nie chcę potem czegoś żałować.....

Karolu - byłam u ciebie i podglądalam dyskusję już wcześniej. Nie wpisałam się tylko właśnie w obawie że zostanę posądzona o chęć wkręcenia się na spotkanie :)
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53

Post »

Mariolu - wszyscy którzy chcą i mogą są mile widziani :)
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”