Nawożenie rzędowe
Re: Nawożenie rzędowe
Serdecznie dziękuje za wyczerpującą odpowiedz
Jeszcze tylko jedno pytanko.
Miałem zamiar jeszcze zastosować, przed sadzeniem(pomidory, ogórki, cukinie)- superfosfat wzbogacony granulowany, ale skoro dawkę fosforu będę miał zapewnioną z kurzeńca, to lepiej go odpuścić?
Jeszcze tylko jedno pytanko.
Miałem zamiar jeszcze zastosować, przed sadzeniem(pomidory, ogórki, cukinie)- superfosfat wzbogacony granulowany, ale skoro dawkę fosforu będę miał zapewnioną z kurzeńca, to lepiej go odpuścić?
Tak. Przecież w glebie też go jest coś tam i nie jest on tak łatwo wypłukiwany .
Jeśli masz superfosfat a nie masz z nim co robić, to daj na start pomidorom w stopę rozpuszczony w wodzie.
Jeśli masz superfosfat a nie masz z nim co robić, to daj na start pomidorom w stopę rozpuszczony w wodzie.
Tak zrobię
Jeszcze raz dzięki za odpowiedź
Jeszcze raz dzięki za odpowiedź
Obecnie standardowo stosowanym w nawożeniu rzędowym nawozem jest fosforan amonu w dawce ok. 100 kg nawozu/ha (18 N+46 P2O5/ha).
Pytanie czy do nawożenia rzędowego mogę wykorzystać wyżej podany nawóz?
I czy tak samo postępuję jak przy nawożeniu kurzeńcem w metodzie rzędowej?
Ewentualnie proszę o poradę czym mogę zastąpić kurzeniec lub jak zastosować kupny granulowany ?
Widzę, że szukałeś w sieci o nawożeniu rzędowym. To dobrze . Bo nie każdemu się nawet tego chce. Ale po pytaniu Twoim sądzę, że nie zrozumiałeś do końca istoty tego rodzaju nawożenia. Więc najpierw postaram się to zdefiniować.
Nawożeniem rzędowym jest zarówno umieszczenie obornika w sposób ciągły w zasięgu korzeni sadzonych w rzędzie roślin jak i nawozów mineralnych wysiewanych w rzędzie wraz z nasionami. Właśnie ten fosforan amonu albo superfosfat jest zalecany i używany do współrzędnego wysiewu zbóż w tym kukurydzy . Chodzi tu o dostępność fosforu dla młodych roślin, który wpływa decydująco na rozwój korzeni a jest w glebie mało ruchliwy. Po skiełkowaniu lub nasadzeniu korzenie roślin sięgają zaledwie kilku centymetrów i w tym obszarze musi się znajdować wystarczająca ilość przyswajalnego fosforu czyli rozpuszczalnego w wodzie. To gwarantuje właśnie nawożenie rzędowe
Nawożeniem rzędowym jest zarówno umieszczenie obornika w sposób ciągły w zasięgu korzeni sadzonych w rzędzie roślin jak i nawozów mineralnych wysiewanych w rzędzie wraz z nasionami. Właśnie ten fosforan amonu albo superfosfat jest zalecany i używany do współrzędnego wysiewu zbóż w tym kukurydzy . Chodzi tu o dostępność fosforu dla młodych roślin, który wpływa decydująco na rozwój korzeni a jest w glebie mało ruchliwy. Po skiełkowaniu lub nasadzeniu korzenie roślin sięgają zaledwie kilku centymetrów i w tym obszarze musi się znajdować wystarczająca ilość przyswajalnego fosforu czyli rozpuszczalnego w wodzie. To gwarantuje właśnie nawożenie rzędowe
Każdy rodzaj obornika nadaje się do takiego nawożenia za wyjątkiem świńskiego. Ale ilość jaką należy umieścić w rowku jest zależna od rodzaju obornika jako, że różnią się one składem. Co się tyczy użycia obornika granulowanego, to kwestia jak go użyć, zależy od wielkości granul .Pabblo_Pl pisze: proszę o poradę czym mogę zastąpić kurzeniec lub jak zastosować kupny granulowany ?
Ok, dziękuję za wyjaśnienie,
pozwolę sobie się zgłosić jak już będę miał kupiony obornik granulowany i wtedy poproszę o radę jak go użyć do nawożenia rzędowego
Edit:
Jeszcze jedno pytanie u mnie w ogrodniczym dostępny jest nawóz wytwarzany przez Dżdżownice tzw humus, nie jest drogi i ponoć dobry czy on się nadał by żeby dać rzędowo zamiast obornika granulowanego?
P.S
Pw nie aktualne
pozwolę sobie się zgłosić jak już będę miał kupiony obornik granulowany i wtedy poproszę o radę jak go użyć do nawożenia rzędowego
Edit:
Jeszcze jedno pytanie u mnie w ogrodniczym dostępny jest nawóz wytwarzany przez Dżdżownice tzw humus, nie jest drogi i ponoć dobry czy on się nadał by żeby dać rzędowo zamiast obornika granulowanego?
P.S
Pw nie aktualne
A jest podany skład mineralny na opakowaniu ?. Dopiero porównując skład z innymi nawozami możemy powiedzieć czy jest drogi czy nie.forumowicz pisze:w ogrodniczym dostępny jest nawóz wytwarzany przez Dżdżownice tzw humus,
Ok, na nawozie humus nie ma składu więc sobie odpuściłem i chce kupić taki obornik kurzy 10l.
Obornik granulowany to w pełni uniwersalny skoncentrowany nawóz naturalny, wyprodukowany z pomiotu kurzego, ogólnego przeznaczenia o spowolnionym działaniu, aktywny biologicznie. Obornik trwale użyźnia glebę, reguluje stosunki wodne, chroni przed erozją. Wnosi do gleby pożyteczne życie biologiczne oraz próchnicę obfitujące w kwasy huminowe. Szczególnie nadaje się na gleby ubogie, zniszczone przez działalność człowieka. Obornik granulowany jest pełnowartościowym nawozem, którego skład stanowi naturalny obornik kurzy 85% + 15% ziemi torfowej jako lepiszcze oraz uzupełnienie makro- i mikroelementów.
1L granulatu zawiera ok:
Azot (N) ok. 4,8%
Fosfor (P) 3%
Potas (K) 2,8%
Magnez (Mg) 1%
Wapń (Ca) 9%
Siarka (S) 0,5%
Obornik granulowany to w pełni uniwersalny skoncentrowany nawóz naturalny, wyprodukowany z pomiotu kurzego, ogólnego przeznaczenia o spowolnionym działaniu, aktywny biologicznie. Obornik trwale użyźnia glebę, reguluje stosunki wodne, chroni przed erozją. Wnosi do gleby pożyteczne życie biologiczne oraz próchnicę obfitujące w kwasy huminowe. Szczególnie nadaje się na gleby ubogie, zniszczone przez działalność człowieka. Obornik granulowany jest pełnowartościowym nawozem, którego skład stanowi naturalny obornik kurzy 85% + 15% ziemi torfowej jako lepiszcze oraz uzupełnienie makro- i mikroelementów.
1L granulatu zawiera ok:
Azot (N) ok. 4,8%
Fosfor (P) 3%
Potas (K) 2,8%
Magnez (Mg) 1%
Wapń (Ca) 9%
Siarka (S) 0,5%
Pewno w nawozie teżPabblo_Pl pisze:na nawozie humus nie ma składu
Choć mi podpadłeś , to Ci jednak przeliczę ten nawóz.
Punktem odniesienia jest azot, bo jego użycie w przeliczeniu na hektar jest limitowane do poziomu 170 kg/ha a poza tym jest go najwięcej spośród składników, którymi można zasolić glebę.
170 kg/ha to jest 17 g/m2. Odpowiada to użyciu x= 1700/4,8 = 354 g/m2 .Przy nawożeniu rzędowym będzie to więc 1,2 kg na 5 metrów bieżących rzędu
Sprawdzimy resztę składników.
Fosfor
1200x3/100= 36 g/m2 wobec wymaganych 32 g/m2. Jest pokrycie
Potas
1200x2,8/100 = 34 g/m2 wobec wymaganych 65 g/m2 . Brak pokrycia
Należy glebę zasilić dodatkowo siarczanem potasu w ilości 6 deko na m2 albo inaczej 60 dkg na 10 m2
Obornik granulowany należy rozsiać w rowku równomiernie. Siarczan potasu rozsiać po całości przed nawożeniem obornikiem
forumowicz pomóż, bo mój ograniczony mózg tego nie ogarnia
Lecz mam problem skąd poniższy wniosek ???
Rozumiem, że powyższe obliczenie pokazuje nam, że musimy użyć 354 g/m2 tego obornika by uzyskać 17 gr samego azotu w 1 m2forumowicz pisze:170 kg/ha to jest 17 g/m2. Odpowiada to użyciu x= 1700/4,8 = 354 g/m2
Lecz mam problem skąd poniższy wniosek ???
Przepraszam za masochizm ale nie daje mi to spokojuforumowicz pisze:Przy nawożeniu rzędowym będzie to więc 1,2 kg na 5 metrów bieżących rzędu
"Z euro jest jak z socjalizmem. To piękna idea, która nie sprawdza się w praktyce." - Milton Friedman
Wystąpił u Ciebie dysonans poznawczy . Oczy widzą nawożenie rzędowe a umysł tkwi w nawożeniu rzutowymbastek76 pisze: nie daje mi to spokoju
Otóż istotą nawożenia rzędowego jest dostarczenie młodej zwłaszcza roślinie pokarmu w bezpośrednie otoczenie jej korzeni . Tak jak z oseskiem. Nie chodzi, nie szuka, lecz przystawia się do piersi i doi .
Pomidorów nie sadzimy rząd przy rzędzie lecz/ przyjmuję/ w rozstawie rzędów co 0,7 m. Jaką więc powierzchnię gruntu zajmuje pas o długości 5 metrów bieżących i szerokości 0,7 m?. Nawożenie rzędowe nie ma na celu oszczędność obornika lecz jego koncentracje w pobliżu rośliny. Ta ilość obornika, która miała się znaleźć na powierzchni 5x0,7 m czyli 3,5 m2 ląduje w rowku o szerokości 0,2m i długości 5 metrów czyli na 1 m2. Ponieważ przy nawożeniu rzutowym musimy na każdy m2 dać 0,35 kg tego nawozu, to na powierzchnię 3,5 m2 dzielącą sąsiednie rzędy pomidorów będzie tego nawozu 0,35x3,5= 1,255 kg/ dokładnie /. I te 1,2 kg właśnie dajemy w rowek na długości 5 metrów .
Ponieważ znów może nie dawać Ci spokoju obawa o zasolenie gleby uprzedzę fakty
Ile zawiera azotu owe 1,2 kg tego obornika ? Ano 1200x4,8/100 = 57,6 g/ m2. Dużo, prawda ? Więc patrz dalej.
Jakie są wymagania pomidora co do składu podłoża ? :
http://www.polifoska.pl/module-Publikac ... .html.htmlOptymalna zawartość (w mg/dm3) przyswajalnych form składników mineralnych w glebie, oznaczonych metodą uniwersalną, dla pomidora wynosi: 90-120 N (NH4 +NO3), 60-80 P, 200-250 K, 55-75 Mg i 1000-1500 Ca.
I znów kłopot. Wyliczyliśmy ilość azotu jaką wprowadzimy na 1 m2 w g/m2 a tu nam podają zawartość azotu w podłożu w mg/litr. Jak to porównać ?. Otóż przyjmuje się , że owe składniki wyrażone w mg/litr znajdują się w 20 centymetrowej warstwie ornej gleby. Zatem na każdym m2 gleby znajduje się 10x10x2= 200 litrów warstwy ornej. Teraz możemy spokojnie podzielić nasze 57,6 g azotu przez 200 i otrzymamy 0,288 g/litr czyli 288 mg/litr.
I tu krzykniesz : zasolenie !
Otóż - nie Dlaczego nie ? Bo :
http://www.kpodr.pl/index.php/produkcja ... organiczneWykorzystanie azotu z obornika w pierwszym roku wynosi od 30 do 40%; w drugim i trzecim roku rośliny wykorzystują dalsze 20-30%.
Więc jak pomnożymy nasze 288 mg/l przez nawet 40 % otrzymamy, że ilość azotu uwolnionego z tej ilości obornika w ciągu całego sezonu uprawowego wyniesie 115 mg/ litr wobec optymalnej :
Czy masz jeszcze bastek76 jakieś wątpliwości ?90-120 N (NH4 +NO3)
- mic44
- 50p
- Od: 17 paź 2010, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No no i to o 4 rano.Robi wrażenie.
''Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej
żyć''.
żyć''.
Przeczytałam wątek i ja chyba nie świadomie robiłam nawożenie "punktowe" Po każdą sadzoną rośliną ,oprócz kwiatów jednorocznych wykopuję, "rękami męża", dołek większy niż potrzebuję na dno daję, już swoimi rękoma trzymającymi łopatkę, obornik potem warstwę ziemi i sadzę roślinę lub sadzonki warzyw. Tak samo pod nasionka ogórków tylko mniejszy dołek. Jest to pracochłonne więc innym warzywom dostaje się obornik jesienią. Mam rozrysowany plan warzywniaka więc wiem co będzie w danym roku gdzie posiane czy posadzone. I jak to forumowicz w którymś wcześniejszym poście napisał każdy zostaje przy swoim.Jakoś tak się przyzwyczaiłam