Bonsai domowe i te z marketu; porady, uwagi, diagnostyka
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 sie 2012, o 10:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bonsai domowe i te z marketu; porady, uwagi, diagnostyka
Witam
Po pierwsze chciałam powiedzieć że czytałam ten wątek i jestem pod wrażeniem że poraficie takie cuda zrobić z waszych roślinek, jestem pełna podziwu
A teraz do rzeczy, kupiłam niedawno Fikusa Retusa. chciała bym go jakoś ładnie uformować, ale najpierw przesadzić. nie wiem czy to odpowiednia pora na to ale rośnie troszkę krzywo i trzeba będzie coś z tym zrobić.
Wiem że klasycznego bonsai z niego nie zrobię, ale może podpowiedzieli byście mi jak go ładnie przyciąć, podwiązać, bo sama dopiero zaczynam moją przygodę z roślinkami i niewiele umiem Chciała bym żeby choć troszkę przypominał bonsai.
Kurcze mam nadzieję że zdjęcia się wkleją bo dzisiaj zrobiłam mu sesję :P
Jeden korzeń jest troche nad powierzchnią ziemi, jak będę przesadzać to mam go włożyć głębiej w ziemię? czy to bez znaczenia?
Ktoś mu obcinał gałązki i teraz zostały takie nieładne suche kikutki:( pewnie cierpiał
Po pierwsze chciałam powiedzieć że czytałam ten wątek i jestem pod wrażeniem że poraficie takie cuda zrobić z waszych roślinek, jestem pełna podziwu
A teraz do rzeczy, kupiłam niedawno Fikusa Retusa. chciała bym go jakoś ładnie uformować, ale najpierw przesadzić. nie wiem czy to odpowiednia pora na to ale rośnie troszkę krzywo i trzeba będzie coś z tym zrobić.
Wiem że klasycznego bonsai z niego nie zrobię, ale może podpowiedzieli byście mi jak go ładnie przyciąć, podwiązać, bo sama dopiero zaczynam moją przygodę z roślinkami i niewiele umiem Chciała bym żeby choć troszkę przypominał bonsai.
Kurcze mam nadzieję że zdjęcia się wkleją bo dzisiaj zrobiłam mu sesję :P
Jeden korzeń jest troche nad powierzchnią ziemi, jak będę przesadzać to mam go włożyć głębiej w ziemię? czy to bez znaczenia?
Ktoś mu obcinał gałązki i teraz zostały takie nieładne suche kikutki:( pewnie cierpiał
- oShibby
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 lut 2012, o 18:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Raz było pytane, ale jakoś bez odpowiedzi.
Jak z tego kalanchoe zrobić coś na wzór bonsai. Trudno mi sobie wyobrazić gdzie przyciąć, jak formować, może gdzieś jakiś ciężarek przyczepić, no proszę o porady. Tylko proszę nie mówcie "się nie da".
Jak z tego kalanchoe zrobić coś na wzór bonsai. Trudno mi sobie wyobrazić gdzie przyciąć, jak formować, może gdzieś jakiś ciężarek przyczepić, no proszę o porady. Tylko proszę nie mówcie "się nie da".
_______
oShibby
oShibby
Ja pozbyłabym się liści z głównego pnia i górę skróciła o 2 cm. Trzeba Troszkę poczekać aż się rozkrzewi by dalej manewrować.
Możesz również wygiąć główny pień. Spróbuj zrobić sadzonki z liści. Wstrzymałabym się jednak z tymi zabiegami do wiosny.
Mam podobną roślinkę tylko ma owalne liście, moja bardziej przypomina grubosza drzewiastego.
Może wypowie się ktoś jeszcze bardziej doświadczony.
Możesz również wygiąć główny pień. Spróbuj zrobić sadzonki z liści. Wstrzymałabym się jednak z tymi zabiegami do wiosny.
Mam podobną roślinkę tylko ma owalne liście, moja bardziej przypomina grubosza drzewiastego.
Może wypowie się ktoś jeszcze bardziej doświadczony.
- lbanek
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 16:40
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 sie 2012, o 10:30
A ja mimo że nie powinnam tego teraz robić, przesadziłam mojego Retusika, mam nadzieję że sie nie pogniewa ale nie miał już czym oddychac, ziemia była bardzo zbita.
Teraz wygląda tak:
Na razie nie będę mu nic robić, niech sobie troszke biedaczek odsapnie;) A tak nawiasem to myślicie że roślinki lubią jak sie do nich mówi?
Teraz wygląda tak:
Na razie nie będę mu nic robić, niech sobie troszke biedaczek odsapnie;) A tak nawiasem to myślicie że roślinki lubią jak sie do nich mówi?
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
Moje bonsai (fikus retusa ) 2szt 1m i 50cm zostały wniesione do garażu bo był przymrozek w nocy i całe szczęście że wniosłem je do garażu mają się świetnie po wakacjach na powietrzu
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- lbanek
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 16:40
-
- 50p
- Od: 24 lis 2010, o 12:29
Jak pisalam wczesniej zostalam obdarowana bukszpanem, zasilany byl do wrzesnia. Wlasnie zakwitl, zastanawiam sie czy owiniecie doniczki w folie babelkowa wystarczy mu na zime, na razie u mnie temperatury sa do -3 stopni w nocy.
Joanna
Re: bonsai
Roślinka cały czas stoi na parapecie w pół cieniu,podlewam regularnie,staram się aby podłoże było cały czas wilgotne.
Nie wiem co robię nie tak
Co do zraszania to nigdy go nie zraszałam.
Nie wiem co robię nie tak
Co do zraszania to nigdy go nie zraszałam.
It is what it is
- IroniaLosu87
- 100p
- Od: 14 lis 2011, o 12:58
Re: bonsai
Przestaw ją w jaśniejsze miejsce,ale nie bezpośrednio na słońce i zraszaj ją Zgadza się,że jest to fikus retusa. Kilka informacji
Stanowisko ? Najkorzystniejszym miejscem pod uprawę rośliny jest stanowisko dobrze oświetlone. Latem nie powinno być ono zbyt nasłonecznione, gdyż może to skutkować poparzeniem liści. W lecie roślinę można postawić na tarasie lub balkonie.
Podlewanie ? Poza zimą podlewamy ficusa, tak aby ziemia w doniczce była stale wilgotna. Natomiast zimą robimy to rzadziej, jednak podłoże nie powinno być przesuszone. Zbyt długi brak podlewania skutkuje opadaniem liści, które po jakimś czasie odrastają
Podłoże ? Najlepsze jest podłoże dla ficusów, które można kupić w sklepie ogrodniczym.
Nawożenie - Ficus nawozimy raz na dwa tygodnie specjalnym nawozem przeznaczonym do nawożenia ficusów. Wyjątek stanowi zima, kiedy robimy to raz w miesiącu.
Temperatura ? Roślina najlepiej się czuje w temperaturze powyżej piętnastu a poniżej dwudziestu pięciu stopni. Przy czym zimą ta temperatura nie może spaść poniżej piętnastu stopni, natomiast latem może się nawet znacząco podnieść powyżej dwudziestu pięciu. Ważne jest, jednak żeby pomimo wysokiej temperatury ziemia w doniczce nie była przesuszona.
Zabiegi pielęgnacyjne.
Roślinę należy chronić przed niską temperaturą, która powoduje u ficusa opadanie liści, a w końcowym efekcie obumarcie. Ficusa należy regularnie podlewać i zraszać, kwiat lubi przebywać w wilgotnym otoczeniu. Wiosną należy roślinę przesadzić, czynność tą wykonuje się raz na dwa lata.
Stanowisko ? Najkorzystniejszym miejscem pod uprawę rośliny jest stanowisko dobrze oświetlone. Latem nie powinno być ono zbyt nasłonecznione, gdyż może to skutkować poparzeniem liści. W lecie roślinę można postawić na tarasie lub balkonie.
Podlewanie ? Poza zimą podlewamy ficusa, tak aby ziemia w doniczce była stale wilgotna. Natomiast zimą robimy to rzadziej, jednak podłoże nie powinno być przesuszone. Zbyt długi brak podlewania skutkuje opadaniem liści, które po jakimś czasie odrastają
Podłoże ? Najlepsze jest podłoże dla ficusów, które można kupić w sklepie ogrodniczym.
Nawożenie - Ficus nawozimy raz na dwa tygodnie specjalnym nawozem przeznaczonym do nawożenia ficusów. Wyjątek stanowi zima, kiedy robimy to raz w miesiącu.
Temperatura ? Roślina najlepiej się czuje w temperaturze powyżej piętnastu a poniżej dwudziestu pięciu stopni. Przy czym zimą ta temperatura nie może spaść poniżej piętnastu stopni, natomiast latem może się nawet znacząco podnieść powyżej dwudziestu pięciu. Ważne jest, jednak żeby pomimo wysokiej temperatury ziemia w doniczce nie była przesuszona.
Zabiegi pielęgnacyjne.
Roślinę należy chronić przed niską temperaturą, która powoduje u ficusa opadanie liści, a w końcowym efekcie obumarcie. Ficusa należy regularnie podlewać i zraszać, kwiat lubi przebywać w wilgotnym otoczeniu. Wiosną należy roślinę przesadzić, czynność tą wykonuje się raz na dwa lata.
- monstera123
- 50p
- Od: 26 lut 2013, o 17:39
Wszystkie drzewka piękne. I ja kiedyś zapragnęłam mieć Bonsai. Chciałam mieć Bonsai indoor i zakupiłam maleńkiego Beniaminka odmiany Mini star. Ma drobne listki, no ale i wolniej rośnie.
To moje drzewko . Bawię się nim niż około 10 lat.
Pod koniec marca czekać go będzie kolejne kosmetyczne cięcie.
To moje drzewko . Bawię się nim niż około 10 lat.
Pod koniec marca czekać go będzie kolejne kosmetyczne cięcie.
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Bardzo ładne drzewko. Należało by odrobinę popracować nad wysokością. Ładnie by wyglądał w doniczce o (minimum) połowę niższej i odrobinę szerszej. Ile ma lat ?
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,