Wszystko o... pomidorach. - 1 i 2cz.(07.10.07-30.12.09)
Erazm może i masz racje,ale mój tunel jest cały dzień w słońcu i nie ma ani troche cienia.W tamtym roku też tak miałem i pomidorów miałem pełno,a na początku nie miałem zacieniowane i we folii panowała temperatura 50 stopni, na zdjęciach wydaje się że jest ciemno,ale były one robione podwieczór i jeszcze w pochmurną pogode.
Lukasz uki94
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Erazm pisze:Ja na Twoim miejscu bym zmył wapno ze ścian bocznych folii.Erazm pisze:Mimo wszystko malowanie wapnem ścian bocznych jest niepotrzebne. Wystarczy góra.
Uważam że mając tunel foliowy, zbędne jest pryskanie jego ścian i dachu wapnem,co innego jeżeli dach czy ściany są ze szkła, wtedy należy cieniować poprzez malowanie wapnem. Foli nie jest przezroczysta i nie przenika przez nią światło słoneczne tak jak przez szkło. Temperaturę w tunelu trzeba ograniczyć nie przez zacienianie ( malowanie) lecz przez wietrzenie. Należy zrobić tyle wietrzników by powietrze mogło swobodnie przepływać w tunelu we wszystkich kierunkach. W zasadzie teraz wystarczające jest, by nad pomidorami był tylko dach by chronić je od deszczu, ściany z folii można zrolować od ziemi do połowy wysokości tunelu, by spodem był przepływ powietrza. Ja mam ściany z okien i w każdym oknie jest wywietrznik cały czas otwarty, ze wszystkich czterech stron .Pozdrawiam. Tadeusz.
Witam myśle że wszyscy macie racje,ale ja mam tylko drzwi i jedno okno,aby wywietrzyć tunel. Kiedy mam dobrze zacieniowany temperatura spada o jakieś 10 stopni,a w moim tunelu naprawde nie jest ciemno tam jest wciąż słońce od wczesnego rana do późnego wieczora.(oczywiście kiedy jest ładna pogoda)
Lukasz uki94
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W pokoju gdzie jest jedno-dwa okna też jest widno, jednak nie da się uprawiać w nim pomidorów. Pomidor jest krzewem słońca, i to słońca bezpośrednio padającego na niego. Nie ma tłumaczenia że nie ma otworów do wietrzenia , to zacieniuję i spadnie mi w ten sposób temperatura. W prawidłowo wykonanym tunelu temperaturę reguluje się poprzez wietrzenie a nie cieniowanie ścian folii . Na zdjęciu jedna ze ścian szklarni z otwartymi wietrznikami Tadeusz.uki94 pisze:Witam myśle że wszyscy macie racje,ale ja mam tylko drzwi i jedno okno,aby wywietrzyć tunel. Kiedy mam dobrze zacieniowany temperatura spada o jakieś 10 stopni,a w moim tunelu naprawde nie jest ciemno tam jest wciąż słońce od wczesnego rana do późnego wieczora.(oczywiście kiedy jest ładna pogoda)
-
- 500p
- Od: 11 lut 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chcę tylko dodać, że w sporym namiocie da się rozwiązać problem wietrzeniem, a w małym jest strasznie gorąco mimo wietrzenia. Trzeba albo cieniować, albo podnieść folię na dłuższych bokach.
W ogóle to poruszyliście ciekawy temat - czy pomidor potrzebuje aż tyle słońca, czy optymalnie dla niego jest mniej niż w upalny dzień? Bo że nie potrzebuje aż tak wysokich temperatur, to na pewno.
W ogóle to poruszyliście ciekawy temat - czy pomidor potrzebuje aż tyle słońca, czy optymalnie dla niego jest mniej niż w upalny dzień? Bo że nie potrzebuje aż tak wysokich temperatur, to na pewno.
Witam! Mam kolejne pytanie ;) Mam w namiocie 8 szt pomidorka koralika Niestety nie miałem pojęcia jak on się rozrasta! Mam i tak duży ścisk, a myśląc że będzie to coś fajnego dla dzieciaków posadziłem go pośrodku tunelu. Już nawet nie wiem co jest pędem a co wilkiem itp. To rośnie jak chce!! Może ktoś coś podpowie?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 cze 2008, o 17:22