Wszystko o... pomidorach. - 1 i 2cz.(07.10.07-30.12.09)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
uki94
200p
200p
Od: 4 mar 2008, o 09:55

Post »

Erazm może i masz racje,ale mój tunel jest cały dzień w słońcu i nie ma ani troche cienia.W tamtym roku też tak miałem i pomidorów miałem pełno,a na początku nie miałem zacieniowane i we folii panowała temperatura 50 stopni, na zdjęciach wydaje się że jest ciemno,ale były one robione podwieczór i jeszcze w pochmurną pogode.
Lukasz uki94
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daj zdjęcie całego tunelu. Co do zacienienia to pomidory muszą mieć trochę słońca. A teraz nie ma na razie takich upałów jak były kilka dni temu.
Pozdrawiam Andrzej.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Erazm pisze:
Erazm pisze:Mimo wszystko malowanie wapnem ścian bocznych jest niepotrzebne. Wystarczy góra.
Ja na Twoim miejscu bym zmył wapno ze ścian bocznych folii.

Uważam że mając tunel foliowy, zbędne jest pryskanie jego ścian i dachu wapnem,co innego jeżeli dach czy ściany są ze szkła, wtedy należy cieniować poprzez malowanie wapnem. Foli nie jest przezroczysta i nie przenika przez nią światło słoneczne tak jak przez szkło. Temperaturę w tunelu trzeba ograniczyć nie przez zacienianie ( malowanie) lecz przez wietrzenie. Należy zrobić tyle wietrzników by powietrze mogło swobodnie przepływać w tunelu we wszystkich kierunkach. W zasadzie teraz wystarczające jest, by nad pomidorami był tylko dach by chronić je od deszczu, ściany z folii można zrolować od ziemi do połowy wysokości tunelu, by spodem był przepływ powietrza. Ja mam ściany z okien i w każdym oknie jest wywietrznik cały czas otwarty, ze wszystkich czterech stron .Pozdrawiam. Tadeusz.
uki94
200p
200p

Post »

Witam myśle że wszyscy macie racje,ale ja mam tylko drzwi i jedno okno,aby wywietrzyć tunel. Kiedy mam dobrze zacieniowany temperatura spada o jakieś 10 stopni,a w moim tunelu naprawde nie jest ciemno tam jest wciąż słońce od wczesnego rana do późnego wieczora.(oczywiście kiedy jest ładna pogoda)
Lukasz uki94
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

uki94 pisze:Witam myśle że wszyscy macie racje,ale ja mam tylko drzwi i jedno okno,aby wywietrzyć tunel. Kiedy mam dobrze zacieniowany temperatura spada o jakieś 10 stopni,a w moim tunelu naprawde nie jest ciemno tam jest wciąż słońce od wczesnego rana do późnego wieczora.(oczywiście kiedy jest ładna pogoda)
W pokoju gdzie jest jedno-dwa okna też jest widno, jednak nie da się uprawiać w nim pomidorów. Pomidor jest krzewem słońca, i to słońca bezpośrednio padającego na niego. Nie ma tłumaczenia że nie ma otworów do wietrzenia , to zacieniuję i spadnie mi w ten sposób temperatura. W prawidłowo wykonanym tunelu temperaturę reguluje się poprzez wietrzenie a nie cieniowanie ścian folii . Na zdjęciu jedna ze ścian szklarni z otwartymi wietrznikami Tadeusz. Obrazek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zgadzam sie z Tadeuszem że wietrzenie i to dobre, jest najlepszym wyjściem.
Ale... ja też mam folię w której są tylko drzwi i dość duże okno - jedno.
Fakt że liście się zwijają, ale to nie jest przeszkodą aby mieć całkiem pokaźne plony.
A folia stoi cały dzień w pełnym słońcu - jak tylko świeci :wink:
uki94
200p
200p

Post »

Dzisiaj postaram dać się zdjęcie swojej folii
Lukasz uki94
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09

Post »

Chcę tylko dodać, że w sporym namiocie da się rozwiązać problem wietrzeniem, a w małym jest strasznie gorąco mimo wietrzenia. Trzeba albo cieniować, albo podnieść folię na dłuższych bokach.
W ogóle to poruszyliście ciekawy temat - czy pomidor potrzebuje aż tyle słońca, czy optymalnie dla niego jest mniej niż w upalny dzień? Bo że nie potrzebuje aż tak wysokich temperatur, to na pewno.
marck
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 maja 2008, o 20:59

Post »

Witam! Mam kolejne pytanie ;) Mam w namiocie 8 szt pomidorka koralika :( Niestety nie miałem pojęcia jak on się rozrasta! Mam i tak duży ścisk, a myśląc że będzie to coś fajnego dla dzieciaków posadziłem go pośrodku tunelu. Już nawet nie wiem co jest pędem a co wilkiem itp. To rośnie jak chce!! Może ktoś coś podpowie?
Pozdrawiam
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09

Post »

To tak na wyczucie pousuwaj niektóre pędy. Też miałam Koralika w namiocie, zagęszcza się bardzo. A w gruncie nie.
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23

Post »

Mój teść tak robi - wkłada mały kawałek drucika w łodygę pomidora (w trakcie sadzenia) - pomidory ma piękne!!! Nie pryska niczym. Nie wiem czy to kwestia dobrego stanowiska (zmienia co roku miejsce gdzie rosną pomidory i co trzy lata ziemię w namiocie foliowym) czy drucika.
Aśka
uki94
200p
200p

Post »

Witam to mój tunel foliowy przepraszam że tak późno:
Obrazek Obrazek
Lukasz uki94
grzegorz890
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 cze 2008, o 17:22

Post »

Ostatnio jakieś ustrojstwo zaatakowało moje krzaki pomidorów
:cry:
Czy możecie udzielić informacji co to za choroba i czym ją zwalczać?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”