Poziomki - uprawa cz. 1
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Poziomki - uprawa
Moje wysiewy poziomki stoją JUŻ 3 dni , ale co tam gmerać wszystko widać przez folię
- Pozdrawiam Jurek
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ja poziomek nie podlewam z góry i nie pryskam wodą. Podlewam obficie podłoże przed wysiewem nasion. Do czau zdjęcia folii nie podlewam. Potem tylko przez podsiąkanie. Można siać wcześnie w miejscu dobrze oświetlonym. Sieję zawsze do pojemnika (doniczka, skrzyneczka) wypełnionego podłożem do pełna.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie odkrywasz folii w celu przewietrzenia? Ziemia może się pokryć pleśnią.santana51 pisze:Moje wysiewy poziomki stoją JUŻ 3 dni , ale co tam gmerać wszystko widać przez folię
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- romix
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podlewanie w formie wodospadu na pewno im nie służy. Można od dołu jak jest podstawka. Ja mam pojemniki bez dziur dlatego spryskiwałem ziemię od góry. Po wykiełkowaniu też starałem się zraszać ziemię omijając roślinki (liche to takie na początku).
Dosyć często wietrzyłem.
U mnie też pierwsze kiełki pojawiły się po ok. tygodniu.
Najpierw wypuszczą łodyżki z 2 listkami. Kolejne listki będą już tzw. właściwe. Listek właściwy ma brzegi ząbkowane w przeciwieństwie do tych pierwszych, których brzegi są gładkie.
Pikowanie można robić dopiero po pojawieniu się listka (a najlepiej dwóch) właściwego. Ja przepikowałem już po 5 tygodniu, a resztę po 6.
Przy pikowaniu nauczyłem się na własnych błędach, że powinno się wsadzić na taką głębokość aby pierwsze listki dotykały podłoża. Czyli całą tą cieniutką łodyżkę powinna zakryć ziemia. Ona już się nie wzmocni tak żeby utrzymać krzewinkę. Krzewinka powinna osiąść na ziemi tym wiązadełkiem, z którego wyrastają liście.
Fotka niezbyt ostra, ale innej nie mam.
Czerwone - głębokość sadzenia.
Niebieskie - pierwsze listki.
Żółte - listki właściwe.
Tu jest trochę o pikowaniu
Dosyć często wietrzyłem.
U mnie też pierwsze kiełki pojawiły się po ok. tygodniu.
Najpierw wypuszczą łodyżki z 2 listkami. Kolejne listki będą już tzw. właściwe. Listek właściwy ma brzegi ząbkowane w przeciwieństwie do tych pierwszych, których brzegi są gładkie.
Pikowanie można robić dopiero po pojawieniu się listka (a najlepiej dwóch) właściwego. Ja przepikowałem już po 5 tygodniu, a resztę po 6.
Przy pikowaniu nauczyłem się na własnych błędach, że powinno się wsadzić na taką głębokość aby pierwsze listki dotykały podłoża. Czyli całą tą cieniutką łodyżkę powinna zakryć ziemia. Ona już się nie wzmocni tak żeby utrzymać krzewinkę. Krzewinka powinna osiąść na ziemi tym wiązadełkiem, z którego wyrastają liście.
Fotka niezbyt ostra, ale innej nie mam.
Czerwone - głębokość sadzenia.
Niebieskie - pierwsze listki.
Żółte - listki właściwe.
Tu jest trochę o pikowaniu
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
Ależ odkrywam ale nie żeby gmerać tylko żeby przewietrzyć chodziło mi o to że przez folię widać czy kiełkują czy nieostatnia szansa pisze:Nie odkrywasz folii w celu przewietrzenia? Ziemia może się pokryć pleśnią.santana51 pisze:Moje wysiewy poziomki stoją JUŻ 3 dni , ale co tam gmerać wszystko widać przez folię
- Pozdrawiam Jurek
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Wysiałam dziś poziomkę. Rugia. Keramzyt, ziemia z piaskiem nasączona wodą, nasionka, folia, dziureczki i..... i już. Teraz będę czekała waląc się czasami po ciekawskich łapach
- monika10
- 200p
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
Zdjęcia robilam,ale one są tak maleńkie,że nic nie widać. Zastanawia mnie to ,bo Rugia wysiana wcześniej to coś rośnie, padlo tylko 4 siewki,a Baron póżniej to pewnie z 40 , a ziemia ta sama,a do tego zeszło 10 pomidorów razem z poziomkami (nasiona pewnie były w ziemi,bo ja nie siałam) i one rosną super.Myślę ,że ja coś zawaliłam wpierw mniej podlewałam,może miały za sucho ,to teraz pryskałam z góry,bo tak wyczytałam na forum i pewnie ich trafiło A można by ich było przepikować ,jak nie mają liści właściwych ,czy lepiej ich nie ruszać?
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Skąd te pomidory? Nasiona były w ziemi - skąd ta ziemia? Ktoś dosypał Ci nasion?monika10 pisze:...do tego zeszło 10 pomidorów razem z poziomkami (nasiona pewnie były w ziemi,bo ja nie siałam) i one rosną super...
Moje nowe imię Szansa
- monika10
- 200p
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
Ziemia kupna do pikowania,kupiona w ogrodniczym,sama się żdziwiłam ,co oni sprzedają, ale akurat o pomidorki to się nie obrażam
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
Dzisiaj wysiałem poziomki - odm Baron. Nasionka dla równego wysiewu wymieszałem z drobniutkimi trocinami. Potem na to cieniutko ziemi (nie miałem skąd wziąć piasku - a właściwie nie chciało mi się szukać pod śniegiem), przykrycie folią, ciepłe miejsce i czekam.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
O cie florek , nie przysypałam nasionek piaskiem Mogą zostać tak posypane po wierzchu kuwety ?
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
Tylko trzeba wtedy bardzo ostrożnie podlewać, by nie spłukać nasion w jedno miejsce. Można na przykład przykryć jedną warstwą agrowłókniny P-17 i wtedy przez nią podlewać., a zdjąc ją dopiero jak zaczną kiełkować.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek