Rudbekia
Re: Rudbekia
rozsiewa się dobrze miałem sadzonek że hoho ostatnio wyrzuciłem ponad 50szt, siałem wiosną część ma pąki zobaczymy w jakim stopniu powtórzy kolor. Przykrywanie nic nie da ona zimuje jak inne tyle że po 2 latach często marnieje mi zeszłoroczne sadzonki wykitowały, tę ze zdjęcia udało mi się rozmnożyć z maleńkiego odrostu pobranego jesienią. No i czekam na te z nasion
Piękne te kępy żółciutkich kwiatów
Ja kupiłam w ogrodniczym dwie rudbekie w doniczkach jedna się przyjęła a jedna koło canny uschła
I mam pytanie - bo ta moja jakaś niska - może są odmiany karłowate ??? Jak toto mam zazimować i ew. rozmnożyć?
Ja kupiłam w ogrodniczym dwie rudbekie w doniczkach jedna się przyjęła a jedna koło canny uschła
I mam pytanie - bo ta moja jakaś niska - może są odmiany karłowate ??? Jak toto mam zazimować i ew. rozmnożyć?
Tak właśnie wygląda mój karzeł
Będzie coś więcej z tego??
Będzie coś więcej z tego??
Ufff ***rośliny powtarzają cechy, a przynajmniej w części. Rok temu uprawiałem też żółte dlatego niektóre siewki mają domieszkę żółci jednak usuwam je na bieżąco i teraz mam tylko "cherry brandy"
omawiana siewka
omawiana siewka
- Josephine_83
- 200p
- Od: 23 wrz 2012, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej, zastanawiam się co można posadzić na rabacie koło rudbekii, żeby zakwitło przed nią? Nie mam pomysłu na obsadzenie pasa długości ok 10m szer niecały metr wzdłuż podjazdu do domu.. Pomyślałam o rudbekii, bo zależy mi w tamtym miejscu na czymś samoobsługowym , tylko na kwiaty trochę sobie poczekam, więc może coś doradzicie?
Josephine_83 ;)
Największe szczęście na świecie, leży na końskim grzbiecie
Storczyki Takie Takie Ogródkowe plany Josephine
Proponuję cynie albo nagietki ,nagietki są bezobsługowe ,długo i obwicie kwitną ,może też być gailardia albo gazania.
Możesz też posiać aksamitki ,mają tak przeróżną gamę kolorów i długo kwitną także ozdobią Ci rabatkę zanim zakwitnie rudbekia.
- Josephine_83
- 200p
Smirka dziękuję za podpowiedz. Najbardziej podoba mi się pomysł z gajlardią! Mam aż jedną sadzonkę z zeszłego sezonu, ale też sporo nasionek aksamitki trochę się mi przejadły, nagietki bardzo lubię, ale pokładają się, a zależy mi na czymś o sztywnych łodygach, np. Cynie tak jak piszesz też super pomysł, ale też późno kwitną, no i niestety co roku trzeba wysiewać nowe... A na przykład wczesnowiosenne kwiaty typu pierwiosnek? Tylko czy ekspansywna rudbekia nie zagłuszy pierwiosnka ? Lub jakieś cebulowe (cebulowe takie, żebynie trzeba było co rok wykopywać)
Josephine_83 ;)
- Josephine_83
- 200p
Jeszcze wpadł mi do głowy pomysł z Naparstnicą, co prawda wysiewa się sama gdzie popadnie ale na tym wąskim pasku nie przeszkadzałoby mi to, no i kwitnie we wcześniejszym terminie. Macie jeszcze jakieś pomysły?
Josephine_83 ;)
Jeżeli chodzi o cebulowe to jest spora gama tych kwiatów,śnieżyczki,krokusy,hiacynty,tylko nie żonkile i tulipany te kwiaty maja długo liście które zanim całkowicie uschną to raczej by szpeciły niż zdobiły.ale mogą być szafirki i śniedki/te sie bardzo szybko rozmnażają/a co myślisz o jednorocznej nemezji?
- Josephine_83
- 200p
Szafirki i hiacynty to super pomysł zakwitną zanim pojawią się liście rudbekii. Nemezja piękna, ale nigdy jej nie miałam i nie mam doświadczenia w jej uprawie a szałwia omszona? Tylko chyba krótko kwitnie?
Josephine_83 ;)
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 wrz 2012, o 19:39
A co posiać obok rudbeki? Myślałem o agastache black adder, ale nie wiem czy nie jest to zbyt rozsiewająca się roślina?