Wycięcie drzew. Pozwolenia.Kary .Cz.1

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kary za wycięcie drzew

Post »

dzięki :)
Ogródek EdytyB

zapraszam
ainat
100p
100p
Od: 29 kwie 2011, o 22:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
1.czasami warto zrobić zdjęcia usuwanych drzew i krzewów !! młoszych niż 10 letnie
2.warto kontaktować się z lokalnym wydziałem/referatem ochrony środowiska w sprawie planowanych usunięć
3.w ustawie nie ma pojęcia samosiew, i drzewo 30 letnie na pewno nim nie jest,
4.za usuwane drzewa i (lub) krzewy są możliwe nasadzenia innych drzew i krzewów , drzewa co najmniej 1:1, natomiast krzewy 1m2:1m2( krzewy do usunięć podaje się w m2)
5.jeżeli drzewa uszkadzają infrastrukturęistniejącą ( sieci podziemne, fundamenty budynków, dachy itp.), zagrażają bezpieczeństwu ludzi i mienia , we wniosku o usunięcie należy o tym poinformować !!! - jest to podstawa do uzyskania zgody na usunięcie,
6.drzewa i krzewy owocowe są na pewno traktowane jak owocowe na plantacjach oraz na obszarach , które wcześniej były sadem( są jego pozostałością),
7.niestety musimy pamiętać również o tym że "życzliwi" są wśród nas ;:174
;:7
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Napisałam wniosek o wycięcie ponad 20 letniego chorego (wcześniej zaatakowanego przez świerkowca) świerka kłującego.Od dwóch lat nie ma przyrostów, wierzchołkowe gałązki się obsypały, teraz zmienil kolor na żółtawy.Przyszedł facet z ochrony środowiska obejrzał, powiedział, że bedzie zgoda, bo to drzewo zagraża innym. Zdziwiłam się nieco, gdy po tygodniu przyszedł inny, by zrobić mu zdjęcie.Taka procedura?
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

ainat pisze::wit
3.w ustawie nie ma pojęcia samosiew, i drzewo 30 letnie na pewno nim nie jest,
6.drzewa i krzewy owocowe są na pewno traktowane jak owocowe na plantacjach oraz na obszarach , które wcześniej były sadem( są jego pozostałością),;:7
Ad. 3
Faktycznie w ustawie nie pada słowo samowiew jednak w Art. 86.
1. Nie pobiera się opłat za usunięcie drzew:
pp.7) które posadzono lub wyrosły na nieruchomości po zakwalifikowaniu jej w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego na cele budowlane;
Czyż nie jest to definicja samosiewu/samosiejki? ;) Zupełnie inną kwestią będzie uzyskanie zgody na jej wycięcie.

Ad.4
Art. 83.
p.6. Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje się do drzew lub krzewów: (czyli nie wymaga się zgody na wycięcie)
pp.2) owocowych,( z wyłączeniem rosnących na terenie nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków oraz w granicach parku narodowego lub rezerwatu przyrody) ? na obszarach nieobjętych ochroną krajobrazową;
pp.3) na plantacjach drzew i krzewów;
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Arek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 sty 2013, o 16:29

Post »

Powinieneś tłumaczyć się, że drzewo wyrosło samo, że jest samosiewką i zagrażało budynkowi w którym mieszkasz. Szkoda, że nie wystąpiłeś o pozwolenie. Teraz po prostu musisz mówić, że nic nie wiedziałeś, że trzeba mieć pozwolenie na wycinkę, i że to jest karane. Jeśli masz małe dochody to możesz napisać prośbę o umorzenie tej kary albo przynajmniej rozłożenie jej na raty. Możesz zaznaczyć też, że jesteś uczulony na drzewa i musiałeś je wyciąć w trosce o twoje zdrowie. Powodzenia
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

W przypadku trudnej sytuacji materialnej podatnika kara może zostać umorzona w całości lub w części. Był w Polsce wypadek, że rolnik wyciął kilka dębów rosnących na jego łące, dostał karę 1,5 miliona złotych. Rada gminy na wniosek wójta zgodziła się na umorzenie znacznej części tej sumy ale mimo to pozostała kwota była nie do udźwignięcia dla człowieka. Sprawa zakończyła się tragicznie człowiek odebrał sobie życie.
Dla gmin opłata/kara za usuniecie drzew jest dochodem do budżetu i tak łatwo nie będzie chciała z tegoż dochodu zrezygnować.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

gizela-75 pisze: jak mam żywopłot z tujek (które też ogławiam, by były żywopłotem), a najdzie mnie ochota na inny, to mam pisać o zezwolenie na wycięcie ok. 100 szt. drzewek bo mi zbrzydły ?
Też mam żywopłot ze starych, brzydkich tuj, które chcę wymienić.Pytałam czy trzeba pozwolenie na wymianę na młode.Powiedziano mi, że trzeba, przeliczą na metry kwadratowe, bo nie mają wyraźnych pni.
Awatar użytkownika
cyganka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lis 2008, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam, mam pytanie - może ktoś z Was wie - sąsiad ma zgodę na wycięcie drzew na sąsiedniej posesji, które zagrażają mojemu budynkowi, ale jednocześnie ma zobowiązanie aby nasadzić min 3 kasztanowce białe w wieku 10 lat i wysokości min 200 cm. Chciałam zakupić mu takie drzewa, w rewanżu, ale nie mam pojęcia gdzie takich szukać i jaka jest ich cena, czy lepiej nic nie mówić i czekać aż sam sobie zakupi? Proszę o jakiś sugestie.
dziękuję i pozdrawiam

Szukaj w szkółkach tam najtaniej bo u producenta.
xipe
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Uwaga trwają prace legislacyjne w zakresie złagodzenia kar za wycięcie drzew - Dziennik Gazeta Prawna 28-01-2013 nr 19
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Karzą wycinających, a gdzie wsparcie dla sadzących?
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Mam taki problem, dostałam zgodę na wycięcie kilku świerków rosnących na mojej posesji do dnia 30 listopada 2012 i nie zdążyłam tego zrobić. Tzn nie zostały wycięte 2 z 5 szt. Co z tym fantem teraz, czy nie zgłaszając tego nigdzie wyciąć cichaczem, czy starać się o następną zgodę. Mogę mieć z tym problem bo mam 2 współwłaścicieli działki w po 1/8 każdy i jeden z nich właśnie wyjechał na drugi koniec świata. Co mi radzicie?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Ponowić wniosek..
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Napisz o przedłużenie terminu wykonania decyzji sensownie uzasadniając prośbę.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”