Choroby storczyków
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Choroby u storczyków - pomóżcie proszę.
a wpisz w google przędziorek i zobacz pod grafikę.. on jest koloru brązowawego i wyglądem przypomina trochę mszycę Niestety nie wiem co to innego mogło być/ Skrzydlate to mogą być ziemiórki, wyglądem podobne do muszki owocówki, a srebrne podłużne szybko chodzące to skoczogonki, skaczą dopiero kiedy zalejesz storczyka wodą, tak aby woda była ponad poziom podłoża, wówczas one wypływaja na wierzch i skacza po wodzie. Wtedy można wodę odlać i w ten sposób pozbyć się części z nich o ile to one Jeśli żaden ze szkodników podanych na stronie nie pasuje, to nie mam pomysłu
Kingarobert ...
-.z opisu wynika ,że masz ziemiórki w podłożu- dość wiele tego skoro są osobniki łażące oraz stadium "glizdek".
Wrzuć w google /wyszukiwarkę to hasło i obejrzysz grafikę.Tam są pokazane wszystkie stadia.
U nas tematy o ziemiórkach są powszechne - hasło "ziemiórki"
Preparatem trzeba podlewać storczyka i podłoże - i to kilkakrotny zabieg , w odstępach 14 dniowych.
Radykalna poprawa to wymiana podłoża.
Problemem jest natomiast to ,ze Nomolt jest niedostępny w sprzedaży dla detalistów.
Myślę,ze w sklepie ogrodniczym z preparatami chem. znajdą jakiś zamiennik; chyba z tym sprawia się dobrze to co w rolnictwie
stosują p/stonce i innym inwazyjnym szkodnikom. Nazwy nie znam.
Pozdrawiam JOVANKA
-.z opisu wynika ,że masz ziemiórki w podłożu- dość wiele tego skoro są osobniki łażące oraz stadium "glizdek".
Wrzuć w google /wyszukiwarkę to hasło i obejrzysz grafikę.Tam są pokazane wszystkie stadia.
U nas tematy o ziemiórkach są powszechne - hasło "ziemiórki"
Preparatem trzeba podlewać storczyka i podłoże - i to kilkakrotny zabieg , w odstępach 14 dniowych.
Radykalna poprawa to wymiana podłoża.
Problemem jest natomiast to ,ze Nomolt jest niedostępny w sprzedaży dla detalistów.
Myślę,ze w sklepie ogrodniczym z preparatami chem. znajdą jakiś zamiennik; chyba z tym sprawia się dobrze to co w rolnictwie
stosują p/stonce i innym inwazyjnym szkodnikom. Nazwy nie znam.
Pozdrawiam JOVANKA
-
- 10p - Początkujący
- Od: 6 lut 2013, o 21:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To chyba faktycznie bedą skoczogonki i ziemiórki. Podłoze w storczyku było przelane, bardzo drobne wiec raj dla tych szkodników. W piątek w obi kupiłam preparat substral długo działający Polysect na mszycę misecznika wełnowca i tarcznika. Pani nic innego nie miała. Kazała mi przygotować roztwór i zanurzuć w nim korzenie na 15 min. Zobaczymy co z tego bedzie.
Przędziorków nie zauważyłam. Ale wczoraj wyciagnełam z doniczek 3 filki któe przekwitły i w dwóch były te robalska. Doszłam do wniosku, że "mieszkają" tak gdzie uzyto bardzo drobnego podłoża (jak ziemia) wiec dłuzej stała w nim woda i swobodnie mogły sie rozwijać. W storczyku którego przesadziłam do podłoża luźnego tego problemu nie ma. Prosze o preparat na to roblastwo. Może macie cos sprawdzonego. Pozdrawiam
Przędziorków nie zauważyłam. Ale wczoraj wyciagnełam z doniczek 3 filki któe przekwitły i w dwóch były te robalska. Doszłam do wniosku, że "mieszkają" tak gdzie uzyto bardzo drobnego podłoża (jak ziemia) wiec dłuzej stała w nim woda i swobodnie mogły sie rozwijać. W storczyku którego przesadziłam do podłoża luźnego tego problemu nie ma. Prosze o preparat na to roblastwo. Może macie cos sprawdzonego. Pozdrawiam
- 3velyna
- 500p
- Od: 21 mar 2012, o 20:31
Forumowicze, proszę o pomoc
Spójrzcie na listki basal-keiki mojego MM, czy to może być alternarioza? Lub coś innego? Byłam pewna, że to nic złego, bo znam powód czarnych końcówek - nie dopilnowałam i młode listki dotykały mokrego sphagnum.. Ale ta zagłębiona plamka na lewym jest faktycznie nieciekawa i pokazał się żółty kolor, jakby początek zasuszania
Doradźcie
Spójrzcie na listki basal-keiki mojego MM, czy to może być alternarioza? Lub coś innego? Byłam pewna, że to nic złego, bo znam powód czarnych końcówek - nie dopilnowałam i młode listki dotykały mokrego sphagnum.. Ale ta zagłębiona plamka na lewym jest faktycznie nieciekawa i pokazał się żółty kolor, jakby początek zasuszania
Doradźcie
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Witaj Ewelino,
Zapewne... nie jest to alternarioza bo ta choroba jest bardziej związana z roślin kapuścianymi ;nawet ma nazwę polską czerń kapuścianych .No...może w niektórych kwiatach doniczkowych o miękkich liściach może też wystąpić.szeflera,paprotki/
W storczykach nie rozpoznawana.
Natomiast antraknoza daje podobne objawy.Zwłaszcza , gdy kondycja rośliny uległa ogólnemu pogorszeniu, narażenie storczyka rośnie dość szybko.
Wydaje mi się,ze przyczyna osłabienia lewego basal keiki z porażeniem patogenem .... leży w konkurencji pozostałych roślin/starego Phal.Mini Mark i prawego basal keiki.Niestety ...w dywizji to one nie potrafią rosnąć.
I tak samo jest oczywiste ,ze potomne rośliny NIE wszystkie maja szansę na nowe życie./zapis skorygowany na prawidłowy-J./
Uważam,ze należy je rozłączyć- inaczej...bo..może być jeszcze gorzej.
Dla lewego malucha po odłączeniu konieczne jest zastosowanie wycięcia tych plam i zastosowanie mocnego śr.p/grzybicznego /w sklepie doradzą np. Bravo,Gwarant, Amistar itp..../
Pozostałe storczyki profilaktycznie można potraktować Topsinem.
To tyle mojego rozpoznania i podpowiedzi.... decyzja i reszta jest w Twoich "łapkach".
inna sprawa - czyli mała ikonka a, ile mówi.....
zastanawiam się dlaczego pisząc post.... aby ktoś pomógł dajesz ikonkę "zwątpienia i na niby"
hmmmm...z przymrużeniem oka - czyżby tak traktujesz pomoc ? Bo jeżeli tak, to ja dziękuję.
Tak się odczytuje znaki graficzne..
Pozdrawiam JOVANKA
Zapewne... nie jest to alternarioza bo ta choroba jest bardziej związana z roślin kapuścianymi ;nawet ma nazwę polską czerń kapuścianych .No...może w niektórych kwiatach doniczkowych o miękkich liściach może też wystąpić.szeflera,paprotki/
W storczykach nie rozpoznawana.
Natomiast antraknoza daje podobne objawy.Zwłaszcza , gdy kondycja rośliny uległa ogólnemu pogorszeniu, narażenie storczyka rośnie dość szybko.
Wydaje mi się,ze przyczyna osłabienia lewego basal keiki z porażeniem patogenem .... leży w konkurencji pozostałych roślin/starego Phal.Mini Mark i prawego basal keiki.Niestety ...w dywizji to one nie potrafią rosnąć.
I tak samo jest oczywiste ,ze potomne rośliny NIE wszystkie maja szansę na nowe życie./zapis skorygowany na prawidłowy-J./
Uważam,ze należy je rozłączyć- inaczej...bo..może być jeszcze gorzej.
Dla lewego malucha po odłączeniu konieczne jest zastosowanie wycięcia tych plam i zastosowanie mocnego śr.p/grzybicznego /w sklepie doradzą np. Bravo,Gwarant, Amistar itp..../
Pozostałe storczyki profilaktycznie można potraktować Topsinem.
To tyle mojego rozpoznania i podpowiedzi.... decyzja i reszta jest w Twoich "łapkach".
inna sprawa - czyli mała ikonka a, ile mówi.....
zastanawiam się dlaczego pisząc post.... aby ktoś pomógł dajesz ikonkę "zwątpienia i na niby"
3velyna pisze:Doradźcie
hmmmm...z przymrużeniem oka - czyżby tak traktujesz pomoc ? Bo jeżeli tak, to ja dziękuję.
Tak się odczytuje znaki graficzne..
Pozdrawiam JOVANKA
- 3velyna
- 500p
- Od: 21 mar 2012, o 20:31
Jovanko kolejny raz dziękuję za profesjonalne doradztwo
Co do ikonki, przepraszam jeśli tak zrozumiałaś chodziło mi bardziej o znaczenie "pomóżcie laikowi"
Co do ikonki, przepraszam jeśli tak zrozumiałaś chodziło mi bardziej o znaczenie "pomóżcie laikowi"
Pozdrawiam! Ewelina
Ewelino, przyjmuję podzięki i tłumaczenie ikonki " ".
Jest zawsze obawa przy ikonkach " jak czytający ją odbiera".... ale zawsze część z nich ma negatywne przekazy.
I wiem z praktyki,ze potrafią " dopiec". Tych warto się wystrzegać ...
I jeszcze jedno ... jedno zdanie w poście .
jest :I tak samo jest oczywiste ,ze potomne rośliny wszystkie maja szansę na nowe życie.
koryguję na zapis:
I tak samo jest oczywiste ,ze potomne rośliny NIE wszystkie maja szansę na nowe życie.
Małe "NIE" a jaka zmiana.
Przepraszam.... szybko pisałam i umknęło.A to ważne stwierdzenie, którego nie można pominąć.
Pozdrawiam JOVANKA.
Jest zawsze obawa przy ikonkach " jak czytający ją odbiera".... ale zawsze część z nich ma negatywne przekazy.
I wiem z praktyki,ze potrafią " dopiec". Tych warto się wystrzegać ...
I jeszcze jedno ... jedno zdanie w poście .
jest :I tak samo jest oczywiste ,ze potomne rośliny wszystkie maja szansę na nowe życie.
koryguję na zapis:
I tak samo jest oczywiste ,ze potomne rośliny NIE wszystkie maja szansę na nowe życie.
Małe "NIE" a jaka zmiana.
Przepraszam.... szybko pisałam i umknęło.A to ważne stwierdzenie, którego nie można pominąć.
Pozdrawiam JOVANKA.
- Patrycja91
- 50p
- Od: 6 lut 2012, o 12:35
Witajcie, mam pytanie odnośnie mojego storczyka. Dzisiaj przy podlewaniu zauważyłam 'rankę' wyglądającą jak nacięcie nożem.
Czy to mogą być jakieś szkodniki? Storczyk stoi na stoliku w odległości metra od okna wschodniego, jest podlewany raz na dwa tygodnie wodą destylowaną i przegotowaną (odstaną) w proporcjach 50/50.
Proszę o pomoc i opinie.
Czy to mogą być jakieś szkodniki? Storczyk stoi na stoliku w odległości metra od okna wschodniego, jest podlewany raz na dwa tygodnie wodą destylowaną i przegotowaną (odstaną) w proporcjach 50/50.
Proszę o pomoc i opinie.
Patrycjo,
Zdecydowanie wygląda na mechaniczne uszkodzenie.Zdezynfekować i lekko po pudrować cynamonem.
Musi się zasuszyć bo jest łakomym kęskiem dla
JOVANKA
Zdecydowanie wygląda na mechaniczne uszkodzenie.Zdezynfekować i lekko po pudrować cynamonem.
Musi się zasuszyć bo jest łakomym kęskiem dla
JOVANKA
-
- 100p
- Od: 18 sty 2012, o 21:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewidentnie widać uszkodzenie mechaniczne
A czy to:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fef ... b55b1.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4f2 ... 4c023.html
to będzie coś w rodzaju tarczników czy coś w tym rodzaju?bo nie mogę tego łatwo"odczepić" od liścia więc grzyba odrzucam (aczkolwiek posmarowałam sokiem z czosnku)...
I czy te zółte(pomarańczowe) "coś" jest czymś groźnym dla mojej rośliny, czy wręcz przeciwnie?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3a6 ... 12987.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/792 ... 2b29d.html
powiem że jak patrzyłam to się nie ruszają, a dodam również że ten storczyk rośnie z mikoryzą,więc...
Liczę na szybką odp,
Pozdrawiam, juka94
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fef ... b55b1.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4f2 ... 4c023.html
to będzie coś w rodzaju tarczników czy coś w tym rodzaju?bo nie mogę tego łatwo"odczepić" od liścia więc grzyba odrzucam (aczkolwiek posmarowałam sokiem z czosnku)...
I czy te zółte(pomarańczowe) "coś" jest czymś groźnym dla mojej rośliny, czy wręcz przeciwnie?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3a6 ... 12987.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/792 ... 2b29d.html
powiem że jak patrzyłam to się nie ruszają, a dodam również że ten storczyk rośnie z mikoryzą,więc...
Liczę na szybką odp,
Pozdrawiam, juka94
- Patrycja91
- 50p
- Od: 6 lut 2012, o 12:35
Jovanko, margolciu, dziękuję za opowiedzi i Tobie Jovanko za radę już zdezynfekowałam ranę i zasypałam ją cynamonem. Okazała się być bardziej rozległa niż wcześniej przypuszczałam.
-
- 100p
- Od: 25 cze 2012, o 21:38
Drodzy Forumowicze, i ja prosze o pomoc w zdiagnozowaniu, co dolega mojemu storczykowi. Przejrzałam to forum, ale nie znalazłam nic, co by odpowiadało mojemu problemowi.
Pół roku temu jego liście straciły swoją sprężystość, więc doczytalam, że można go uzdrowić intensywniejszym podlewaniem. Tak zrobiłam, podziałało. Teraz ma dwa nowe pędy z kwiatami i pąkami, ale... Liście te najmłodsze, które powinny być okazami zdrowia, straciły swoją mięsistość i stały się jakby "padłe", natomiast kwiaty są małe, słabo wybarwione i jakby mają pleśń albo grzyba.
Tak oto wyglądają:
Co mam zrobić ze storczykiem? Czy jest przelany? Przez okres zimowy był podlewany co 2 tyg przez namaczanie. Teraz kiedy zaczął kwitnąć dostał trochę nawozu. I tyle. Nic więcej się nie zmieniło.
Proszę o rady.
Pół roku temu jego liście straciły swoją sprężystość, więc doczytalam, że można go uzdrowić intensywniejszym podlewaniem. Tak zrobiłam, podziałało. Teraz ma dwa nowe pędy z kwiatami i pąkami, ale... Liście te najmłodsze, które powinny być okazami zdrowia, straciły swoją mięsistość i stały się jakby "padłe", natomiast kwiaty są małe, słabo wybarwione i jakby mają pleśń albo grzyba.
Tak oto wyglądają:
Co mam zrobić ze storczykiem? Czy jest przelany? Przez okres zimowy był podlewany co 2 tyg przez namaczanie. Teraz kiedy zaczął kwitnąć dostał trochę nawozu. I tyle. Nic więcej się nie zmieniło.
Proszę o rady.
Pozdrawiam, Anna