Dracena - żółknięcie liści i inne problemy w uprawie
Re: dracena usycha
No jeśli gniją, to ja bym uważała z tym podlewaniem. Ale wymiana podłoża była konieczna, jeśli była w torfie. Pozdrawiam i powodzenia
Dracena nie ma się za dobrze - Pomocy!
Witam wszystkich - jestem tu nowy.
Od jakiegoś czasu czytam to forum ale,
nie znalazłem niestety odpowiedzi na chorobę mojej draceny, dlatego pytam co jej może być.
Największym dla mnie zmartwieniem są usychające młode liście, stare natomiast zaczynają brązowieć u nasady.
Roślina była przesadzona około dwa miesiące temu w ziemię niestety uniwersalną, z keramzytem na dnie doniczki.
Jak widać na załączonych zdjęciach zaczęły jej także żółknąć liście.
Podlewam ją tak raz na tydzień, niestety bardzo rzadko ją zraszam.
Z góry dziękuję za pomoc.
Od jakiegoś czasu czytam to forum ale,
nie znalazłem niestety odpowiedzi na chorobę mojej draceny, dlatego pytam co jej może być.
Największym dla mnie zmartwieniem są usychające młode liście, stare natomiast zaczynają brązowieć u nasady.
Roślina była przesadzona około dwa miesiące temu w ziemię niestety uniwersalną, z keramzytem na dnie doniczki.
Jak widać na załączonych zdjęciach zaczęły jej także żółknąć liście.
Podlewam ją tak raz na tydzień, niestety bardzo rzadko ją zraszam.
Z góry dziękuję za pomoc.
- Marlenka X
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 cze 2012, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dracena nie ma się za dobrze - Pomocy!
mam dwie diagnozy: 1. przewiało ją 2. za sucho ma . Ja swoją zraszam i cześciej podlewam
Miłego dnia
- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
No ja bym trzymał się raczej twierdzenia, że za sucho ma. Wilgotność podłoża, lub bardziej powietrza zbyt niska.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
- IroniaLosu87
- 100p
- Od: 14 lis 2011, o 12:58
Zainwestować w zraszacz i będzie dobrze
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Zraszacz już mam - tylko jak często mam dracenkę spryskiwać?
Zraszacz już mam - tylko jak często mam dracenkę spryskiwać?
- Marlenka X
Ja swoją zraszam codziennie ,a podlewam nawet 3 razy w tygodniu,bo stoi nad grzejnikiem. Twojej codzienne zraszanie też nie zaszkodzi
Miłego dnia
Witam!
Mam dokładnie taką samą dracenę. Zimą właśnie ma tendencje do czarnych plam. Postaw ją jak najbliżej najbardziej słonecznego okna. Ona potrzebuje bardzo dużo słońca. Ziemia w doniczce musi być stale wilgotna, jak tylko jest przesuszona to zaraz plam jest więcej. Powycinaj wszystkie czarne liście i końcówki liści. Codziennie zraszaj. I można już zacząć nawożenie, jest dość żarłoczna. I przesadzenie chyba by się przydało, bo doniczka wygląda na ciut za małą.
Mam dokładnie taką samą dracenę. Zimą właśnie ma tendencje do czarnych plam. Postaw ją jak najbliżej najbardziej słonecznego okna. Ona potrzebuje bardzo dużo słońca. Ziemia w doniczce musi być stale wilgotna, jak tylko jest przesuszona to zaraz plam jest więcej. Powycinaj wszystkie czarne liście i końcówki liści. Codziennie zraszaj. I można już zacząć nawożenie, jest dość żarłoczna. I przesadzenie chyba by się przydało, bo doniczka wygląda na ciut za małą.
Dzięki za porady - na pewno się do nich dostosuję.
A czym najlepiej dokarmiać dracenę - mam biohumus i zwykły nawóz uniwersalny.
A czym najlepiej dokarmiać dracenę - mam biohumus i zwykły nawóz uniwersalny.
Nawożę tym co mam akurat, oba nawozy o których mówisz mogą być. Teraz powkładałam jej pałeczek nawozowych specjalnych, są przeciwgrzybicze. I zraszam co dwa tygodnie mgiełką nawozową.
- IroniaLosu87
- 100p
- Od: 14 lis 2011, o 12:58
Ja bym kupiła np. Biohumus Extra Palma Juka Dracena Generalnie coś dla dracen
A jak jest z tymi pałeczkami - bo nigdy ich nie stosowałem - dużo ich trzeba dać?
- Marlenka X
Ilość pałeczek zależy od wielkości doniczki tak pisało na moich owadobójczych Proste i skuteczne
Miłego dnia