Mączka bazaltowa
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mączka bazaltowa
Produkt umieszczony w wykazie nawozów i środków poprawiających właściwości gleby zakwalifikowany do stosowania w rolnictwie ekologicznym pod numerem NE/47/2005r. Mączka bazaltowa może być stosowana w ilościach ( 6 kg ?40 m2, 12 kg ?80m2) zarówno przy stosowaniu bezpośrednim jak i w formie dodatku do kompostów lub nawozów naturalnych . Mączki bazaltowe stymulują rozwój mikroorganizmów tlenowych .
Mączka sprzyja również tworzeniu dobrego kompostu. Dobrze jest dodawać mączkę bazaltową do stosowania obornika, gnojówki czy gnojowicy.
Wiąże amoniak i likwiduje uciążliwy zapach, można również rozsypać mączkę na uprawy , stają się bardziej zielone i mają zdrowy wygląd. Stosowanie mączki bazaltowej w zbyt dużych dawkach nie jest szkodliwe, ponieważ bazalt jest nietoksyczny. W uprawach sadowniczych mączkę bazaltową dodajemy w zasięgu systemu korzeniowego. Mączki skalne jako środki ulepszające glebę mają zalety, których nie posiada żaden inny preparat stosowany w uprawach ekologicznych ? stanowią one rodzaj skarbonki nawozów w glebie. Systematyczne stosowanie mączki bazaltowej to zdrowa gleba, zdrowe produkty i zdrowy człowiek.
W ofercie opakowania ( wiadra z tworzyw): 6 kg ?
Mączka sprzyja również tworzeniu dobrego kompostu. Dobrze jest dodawać mączkę bazaltową do stosowania obornika, gnojówki czy gnojowicy.
Wiąże amoniak i likwiduje uciążliwy zapach, można również rozsypać mączkę na uprawy , stają się bardziej zielone i mają zdrowy wygląd. Stosowanie mączki bazaltowej w zbyt dużych dawkach nie jest szkodliwe, ponieważ bazalt jest nietoksyczny. W uprawach sadowniczych mączkę bazaltową dodajemy w zasięgu systemu korzeniowego. Mączki skalne jako środki ulepszające glebę mają zalety, których nie posiada żaden inny preparat stosowany w uprawach ekologicznych ? stanowią one rodzaj skarbonki nawozów w glebie. Systematyczne stosowanie mączki bazaltowej to zdrowa gleba, zdrowe produkty i zdrowy człowiek.
W ofercie opakowania ( wiadra z tworzyw): 6 kg ?
Re: Gdzie kupić mączkę ilastą i bazaltową
Czy ktoś stosował mączkę bazaltową jako nawóz? Jakie mieliście efekty, bo wyczytałem, że to działa. Również znam jedną osobę, która ją stosowała i chwali sobie. Jakie Wy macie z nią doświadczenia. Interesuje mnie zwłaszcza opinia "zawodowców"?
Re: mączka bazaltowa
http://permakulturnik.blogspot.com/2009 ... y-cz4.html
,,Tą mączkę skalną można wykorzystać również jako dodatek do kompostu, obornika czy gnojowicy. Ograniczy się wtedy straty azotu (nawet do 27%), poprzez wiązanie amoniaku. '' czyli duże plusy są /są też minusy , ale moim zdaniem jak ktoś miałby dostęp to można spróbować.
,,Tą mączkę skalną można wykorzystać również jako dodatek do kompostu, obornika czy gnojowicy. Ograniczy się wtedy straty azotu (nawet do 27%), poprzez wiązanie amoniaku. '' czyli duże plusy są /są też minusy , ale moim zdaniem jak ktoś miałby dostęp to można spróbować.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 25 sty 2013, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Spróbować zawsze można, dlaczego nie...
Ja jednak podtrzymuję swoje zdanie i osobiście stosować nie będę.
Pozdrawiam
Ja jednak podtrzymuję swoje zdanie i osobiście stosować nie będę.
Pozdrawiam
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Ale sobie poczytałam Jak dla mnie wygląda to ciekawie, ale jednak raczej nie do zdobycia przez maluczkiego ogrodnika... Pewnie trochę czasu upłynie zanim to cudo na nowo ktoś odkryje i zrobi wielki interes.
No właśnie o to chodzi , że dla zwykłego grzebacza ziemi małe ilości nie dostępne, chociaż pomimo minusów dużo jest plusów i z czystej ciekawości można by było spróbować.
I ktoś teraz to czyta i ma moc ustaw i za rok w workach 10 kg w każdym sklepie ogrodniczym .Ps .chce 10 % za pomysł patentu a co
I ktoś teraz to czyta i ma moc ustaw i za rok w workach 10 kg w każdym sklepie ogrodniczym .Ps .chce 10 % za pomysł patentu a co
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Ej, ale ja pierwsza ruszyłam temat... to dla mnie 15
http://www.biodynamiczny.pl/poradnik-bi ... iodynamiki
Mączkę bazaltową kupowałem u Pana Osetka z Nakła, w małym opakowaniu. Nie pamiętam,
jak się firma nazywa, na pewno da się znaleźć.Można było kupić tam preparaty do uprawy
biodynamicznej.
Mączkę bazaltową kupowałem u Pana Osetka z Nakła, w małym opakowaniu. Nie pamiętam,
jak się firma nazywa, na pewno da się znaleźć.Można było kupić tam preparaty do uprawy
biodynamicznej.
Dzięki Mirzan Biodynamika mało mnie interesuje, ale znalazłem ciekawy spis , którym trzeba będzie się bliżej zainteresować
jest świetna strona na temat mączki bazaltowej i innych nawozów ekologicznych w googlach wpisać Pracownia permakultury ,
przeczytajcie na temat soli morskiej i naszej wody z Bałtyku oczy wam zbieleją jak można ją wykorzystać . ja mam mączkę w małych ilościach jakby co , nie chcę robić reklamy jak coś to przepraszam
przeczytajcie na temat soli morskiej i naszej wody z Bałtyku oczy wam zbieleją jak można ją wykorzystać . ja mam mączkę w małych ilościach jakby co , nie chcę robić reklamy jak coś to przepraszam
kupiłam w ubiegłym roku "małe" opakowanie tj. 30 kg. Rozłożyłam część, część rozłożę wczesną wiosną.Jest to nawóz mikroelementowy.Zachęciło minie do zastosowanie przeczytanie kilku artykułów i obejrzenie programu o sadownictwie w BBC.Nie jest to drogi nawóz-większe są koszty przesyłki ( dlatego kupiłam 30 kg, a nie 10). Chcę dodać część do gnojówki pokrzywowej, by zmniejszyć intensywność jej uroczego zapachu
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 lut 2013, o 18:45
Mączkę bazaltową stosuję się głównie do posypywania obornika w chlewie - nie śmierdzi, świnie chętnie uzupełniają nim braki w minerałach a dodatkowo można ograniczyć ilość much nawet do 80%.
A w ogrodzie?? Wydawać by się mogło że do niczego ale ta mączka jest niesamowicie bogata. Szczególnie przyda się glebom lekkim i uzupełni luki w standardowych nawozach NPK
Polecam wszystkim książki o gospodarstwach ekologicznych - wszędzie dajemy chemię a oni używają samych naturalnych środków i osiągają wspaniałe plony
A w ogrodzie?? Wydawać by się mogło że do niczego ale ta mączka jest niesamowicie bogata. Szczególnie przyda się glebom lekkim i uzupełni luki w standardowych nawozach NPK
Polecam wszystkim książki o gospodarstwach ekologicznych - wszędzie dajemy chemię a oni używają samych naturalnych środków i osiągają wspaniałe plony