Prośba w doborze roślin

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Prośba w doborze roślin

Post »

Jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki. :roll:

Co Mężczyźni mają przeciwko tujom? I skąd skojarzenie z cmentarzem? U nas na cmentarzu mnóstwo starych drzew liściastych. Nad grobem moich dziadków rozpościera ramiona przepiękna lipa - pomnik przyrody. Czy dlatego lipa ma mi się kojarzyć z cmentarzem? Uwielbiam jej zapach gdy kwitnie, brzęczenie zapylających pszczół i zimowe herbatki z suszonych kwiatów.

Nie, żebym była jakąś wielką miłośniczką tui, ale mi się podobają. I różne tuje, cyprysiki, świerki, jodły, sosny i liściaste.
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Jeśli chcesz zrobić ścianę zasłaniającą, to tylko Smaragd... Nic z nim nie trzeba robić, nie trzeba ciąć, formować... Brabant jest szeroki, rozłazi się i wygląda dobrze tylko jako młoda roślina... Po kilkunastu latach już nie wygląda dobrze jako ściana...(bez cięcia). Tę funkcję spełni tylko Smaragd... Ale to moje zdanie... Ja na ścianę wybrałam Smaragd i jestem zadowolona... Na jednej granicy mam Jałowca pospolitego, co z tego, że piękny, jak sypie się w środku, od dołu musiałam podciąć, bo śnieg go naginał tak mocno, że przejść się nie dało... Poza tym w szpalerze Smaragd lepiej rośnie, widzę to w ogrodach, w których jestem... Ale decyzja oczywiście należy do Ciebie... Przed nim możesz posadzić wszystko, co Ci pasuje i będzie rosło... U mnie rośnie rośnie Hortensja i Funkie... O innych nie piszę, bo każdy lubi co lubi... Tak wygląda ten kawałek z większymi Smaragdami... Mają ok. 10 lat... Były sadzone ok. 8 lat temu... Zdjęcie z lata 2012 roku...

Obrazek
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
yanka
100p
100p
Od: 31 mar 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

BożenkA - ;:108 ;:108 ;:108 ;:138 .
Izabela
Awatar użytkownika
Werka2684
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 20:52

Post »

Piękne te Twoje szmaragdy coraz bardziej się skłaniam w ich stronę,oprawda są troszke droższe ale myśle że warto zainwestować w nie ;:3
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Ja kupuję po 5-6 zł... Mają ok, 50 cm... Niby są droższe, ale jak na raz kupuję więcej, to dają mi taką zniżkę... A, że jeszcze będę kupować, to się im opłaca... Kilometr dalej, w innej szkółce, te same są po 10 zł... W ubiegłym roku kupiłam 20 sztuk w tym muszę jeszcze z 10 dokupić... Chcę się zupełnie odgrodzić od ciekawskich i różnych takich, a miejsca dużo i na raz się nie da... :)
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szmaragd ma soczystą zieleń i miękkie przyjemnie igły, Brabant ma mniej intensywną zieleń i nie jest tak "elegancki", ale to w Brabancie zimą wróble szukają schronienia..W zeszłym roku na cmentarzu sadziłam iglaka, nie była to thuja, a jałowiec, pewnie dlatego że osobiście wolę te drugie :)
xardas45
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 wrz 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dorkow0 gdzie w Małopolsce kupujesz po tyle? Jakby było nie daleko to kupiłbym tam trochę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”