Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?
- riane
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?
Jak dla mnie ta sosna jest piękna taka jaka jest. Foremna, okrągła, całkiem gęsta jak na sosnę. Spokojnie możesz nic z nią nie robić. Jeśli koniecznie chcesz ją zagęścić to na wiosnę skróć każdą świeczkę o połowę. W lecie wypuści dodatkowe przyrosty. I będzie dwa razy bardziej gęsta.
Swoją drogą ja też mam sentyment do sosen. Połowę dzieciństwa spędziłam na drzewach. A najlepsze do wchodzenia były właśnie sosny. Takie jak ta: o równomiernie ułożonych gałęziach i niezbyt gęste, żeby za bardzo nie kuły. Jak masz dzieci/wnuki to zostaw ją do zabawy. Ma potencjał!
Swoją drogą ja też mam sentyment do sosen. Połowę dzieciństwa spędziłam na drzewach. A najlepsze do wchodzenia były właśnie sosny. Takie jak ta: o równomiernie ułożonych gałęziach i niezbyt gęste, żeby za bardzo nie kuły. Jak masz dzieci/wnuki to zostaw ją do zabawy. Ma potencjał!
Agata
- estera010
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 wrz 2012, o 15:50
- Kontakt:
ja również skorzystam z tej rady, dziękuję
- elusia57
- 100p
- Od: 10 lip 2012, o 16:57
A ile ta sosna ma lat? Chciałabym wiedzieć kiedy moje sosenki będą takie piękne.
Pozdrawiam Elżbieta
Mam już całkiem wyrośniętą sosnę, ale bardzo chciałabym ją podciąć od dołu- usunąć gałęzie grubości ręki. Jednak nie wiem kiedy najlepiej to zrobić i czy nie zaszkodzę za bardzo roślinie?
Pozdrawiam
-
- 100p
- Od: 16 sie 2012, o 11:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bez problemu można to zrobić teraz albo kiedykolwiek, sosna bez problemu zniesie podcinanie dolnych gałęzi. Oczywiście nie ogołocić jej całej bo taka brzydko wygląda ale na jej zdrowotność nie ma to wpływu. Rany niczym nie ruszać żywica zrobi swoje
- romix
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wpisuję się, że śledzić Wasze rady.
W ubiegłym roku nie przyciąłem migdałka.
Ciekawe jak się zachowa?
Ciekawe jak się zachowa?
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
-
- 50p
- Od: 21 sty 2013, o 12:41
Ja migdałka przycinam tylko po kwitnieniu ponieważ końcówki pędów zamierają i brzydko wyglada ;)romix pisze:Wpisuję się, że śledzić Wasze rady.
Ciekawe jak się zachowa?
I żeby wam wszystko rosło! Pozdrawiam Adam
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
czy ktos ma doświadczenie z cytryńcem chińskim tzn jak przycinać i kiedy zeby zagęścić?
-
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Barabella pisze:Kiedy ciąć sosnę (2m) żeby bonsai z niej zrobić?
bon-sai najlepiej zacząć od uszczykiwania przyrostów pod koniec maja lub początkiem czerwca . uszczykujesz 3/4 przyrostu rocznego . jednak wcześniej pousuwaj zbędne boczne pędy , zrób to nawet końcem lutego .
Witam,wie ktoś może jak i kiedy przycinamy Budleję Dawida??
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Tniemy wczesną wiosną, około 30-40 cm nad ziemią ;)
- twojogrodnik
- 100p
- Od: 25 lut 2013, o 23:06
- Kontakt:
Przyznam się nie przejrzałem całego tematu, ale widząc w pierwszym poście brzozę ze wskazaniem na cięcie wiosenne zmroziło mnie. Takich gatunków liściastych jak brzoza, klon czy katalpa choć tego ostatniego nie jestem pewien - NIE TNIEMY WIOSNĄ. Wiosną te gatunki wyróżniają się tym iż mają bardzo duże ciśnienie wewnątrz komórkowe od fazy nabrzmiewania pąków liściowych po start liści. Brzoza choć nie jest delikatna, na pewno to odczuwa dość negatywnie. Nie mówiąc już o bardziej wrażliwych klonach. Robiąc wiosenną pielęgnacje u klienta, klient żąda przycięcia wszystkiego. Spędzając cały dzień w takim ogrodzie serce mi się kroi widząc wyciekającą 'wodę' z ran po cięciu i spływającą po pniu do samej ziemi. W czasie nabrzmiewania pąków z klona po cięciu 1-2cm gałązki potrafiła "trysnąć woda". Takich ran nawet nie da się zasmarować funabenem bo jest wypychany.
W przygotowaniu...