Szałwia błyszcząca (Salvia splendens )
Re: Salvia splendens ( Szałwia błyszcząca )
próbowałam grzebać w ziemi ale jestem chyba troche ślepa bo nic nie widze, i tylko nerwa łapałam, więc ta wersja z nowymi nasionami w tej samej ziemi najbardziej mi sie podoba, dzięki na poradę, a jak jest z ta szałwią powabną tak samo?
moje szałwie wykiełkowały i pną się bardzo szybko w górę posiałam w wielodonicy i tak sie zastanawiam ile maksymalnie powinno być w jednej sztuce?
Jak otwór 3-4 cm, to na pewno jedna, bo one szybko rosną .
sprawdzę w domu
- ancyk33
- 200p
- Od: 7 sty 2013, o 18:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
malo mi bylo i dosialam jeszcze jedna czerwona w tej chwili mam juz 3 ( markiza , luna ramona ,
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
U mnie szławia błyszcząca czerwona bardzo słabo wschodziła w ziemi, wiec nową partię wyłożyłam na ligninie i już po kilku dniach w "inkubatorze" zaczęły kiełkować i już połowa trafiła do ziemi
jagna971 pisze:Jak otwór 3-4 cm, to na pewno jedna, bo one szybko rosną .
otwór 4,5 cm kiedy je pikować w takim razie teraz czy poczekć jeszcze?niektóre kiełki mają już 2 cm
A maja liście właściwe?
co to znaczy?
Pierwsze dwa "listki" na łodyżce, to liścienie (takie listki niemowlaczki ). Potem rosną następne, już o właściwym kształcie, liście właściwe. Pikujemy jak roślina ma co najmniej dwa liście właściwe.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Połasiłam się na szałwię w miksie odmian i kolorów .. więc ogólnie jak zakwitną to będzie niespodzianka.
Byłam przekonana,że ona wschodzi zdecydowanie dłużej,więc wysiałam w ubiegłym tygodniu... chyba warunki im odpowiadają bo w jednym czasie wzeszło wszystko włącznie z bratkami i lobelią.
Ile średnio trwa okres od wysiania do kwitnięcia? Bo nie wiem czy już je lekko ochładzać (stoją nad kaloryferem na południowym oknie) , czy poczekać do pikowania i dopiero opóźniać?
Byłam przekonana,że ona wschodzi zdecydowanie dłużej,więc wysiałam w ubiegłym tygodniu... chyba warunki im odpowiadają bo w jednym czasie wzeszło wszystko włącznie z bratkami i lobelią.
Ile średnio trwa okres od wysiania do kwitnięcia? Bo nie wiem czy już je lekko ochładzać (stoją nad kaloryferem na południowym oknie) , czy poczekać do pikowania i dopiero opóźniać?
Tak pi razy drzwi, to jakieś cztery miesiące .
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Ufff ... czyli nie jest źle. Poczekam jeszcze z tydzień i popikuję do pojedynczych doniczek...