Ogród 100 róż

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jurek_9
200p
200p
Od: 10 lip 2008, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród 100 róż

Post »

Żeby nie ciągnąć tematu róż Meillanda w LM wklejam wiadomość z pierwszej ręki :

LilaRose
Tytuł: Re: Gloriadei - sprzedam sadzonki róż
PostNapisane: Śr 13 lut 2013 11:05

Na L- Merlin nie liczyłabym jednak w tym roku jako źródła meillandek... Róże te, dla sieci tych sklepów, dostarczała firma Rosanex z Miłostowa. W poszukiwaniu odmiany 'Acropolis' dzwoniłam do nich jakieś dwa miesiące temu z pytaniem kiedy i jakie odmiany meillandek będą w tym roku. Dowiedziałam się, że tych róż nie będzie wcale, ponieważ wielkie sieci nie są już zainteresowane odbiorem tych konkretnie róż. Kordeski i owszem, ale Meillandki- nie. Nie będą ich rozmnażać, sprowadzać i co za tym idzie- nie będą w sprzedaży. Osoba, z którą rozmawiałam była niezwykle kompetentna(wręcz błyskotliwa) w temacie róż, więc nie sądzę by zaszła pomyłka co do przedmiotu rozmowy. Niestety. Oczywiście można zerkać do działu ogrodniczego w L.M... Róże z tej firmy będą na pewno w Auchanie, ale niestety same "Niemki" oraz róże marki róża(róża rabatowa różowa, róża pnąca biała itd.).
(Sięgnęłam do notatek sprzed dwóch lat i mam wynotowane, że była Fruite, Maria Curie, Yellow Romantica, Traviata, Tchaikovsky, Poker, Terracota, Elbflorenz, Flora Romantica, Colette, Frederic Mistral, Royal Show, Marco Polo, Elle, Kir Royal, Sunlight Romantica, L.da Vinci, Acropolis, w zeszłym róże przyszły już w mocno okrojonym repertuarze).
Pozdrawiam - Jurek
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Ewa, dzięki, raczej się skuszę :;230 .
Keetee, na Tchaykovski'ego też mam ochotę, ale to już pewnie nie z LM - jak napisał Jurek.
Jurku, dzięki, to już mamy zupełną jasność (tylko źródła zakupów nie mamy) :D .
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie ma z tym problemów - Acropolis widziałam w Agel Rosen.
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, tak Gosiu, ale miałam na myśli to tańsze, krajowe źródło.
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

AnaAn pisze: Obrazek
:wit Aniu pozwoliłam sobie powtórzyć to zdjęcie. ;:180
Co to jest za róża, ta najwyższa ma ciemnoróżowe pąki. 8-)
Czy ta kremowa róża, to Lions Rose :D
Awatar użytkownika
anasstasia
500p
500p
Od: 27 sty 2013, o 13:17

Post »

:wit Wonderful garden, wonderful roses. My garden is young too, but yours look better. ;:196

:wit Wspaniały ogród, wspaniałe róże. Mój ogród jest młody też, ale twoje wyglądają lepiej. ;:196
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=59&t=62905" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 29&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju, ta różowa to Novalis, a kremowa to Petticoat. W tej części rabaty - na dole po prawej stronie rośnie też Herkules, ale w ubiegłym roku nie popisał się wzrostem :D .
Pokażę zdjęcie tej rabatki z drugiej strony. Niestety zdjęcie marnej jakości, niezbyt ostre. Od lewej widoczny częściowo Harlow Car, z tyłu Andre le Notre, 2 Pettikoat i 3 Novaliski oraz zamykający - Herkules (oczywiście w ukryciu).

Anasstasia, dziękuję. Ogród ma 4 lata, ale większość róż pochodzi z 2011 roku :D .

Obrazek

A tu fragment rabaty, która przejdzie najwięcej zmian. Zdjęcie pochodzi z września, ale już jest nieaktualne. Widoczna jest tylko Bonica 82. Na rabatę jesienią dokoptowały: 2 Lions Rose, 2 Baronesse i Bremer Stadtmusikanten. Wiosną czeka ją kolejna ewolucja; dojdą kolejne różyczki, o czym będę informować na bieżąco ... ;:108 .
Obrazek

A to Marie Antoinette - z grupy tzw. ulubienic :D .

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Ania :wit
A co możesz powiedzieć już o angieleczce Harlow Car?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu ale masz ładne rabatki ;:108 Zauważyłam,że na płocie masz maty wiklinowe.Czy one zdają egzamin i jak je montowałaś?
Muszę w tym roku takie zakupić... ;:224
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justi, Harlow Car nie chorowała. Zbyt wielka jeszcze nie urosła (jak to austinka), ale ma zadatki na fajną różę; myślę że te swoje 1,2m albo więcej osiągnie. Czekam, żeby się zagęściła. Kwiaty mnie nie rozczarowały - wyglądają jak na stronie hodowcy. Kwitła chyba cały sezon :roll: .

Aniu, dzięki. Mata bardzo dobrze się sprawdza. Po 4 latach jest cała; nabrała tylko "patyny" . Trzeba ją tylko dobrze przymocować, bo wiejące wiatry mogą z nią poszaleć. My używaliśmy miedzianych drutów - niezbyt cienkich, ale jednocześnie nie sprawiających kłopotu ze skręceniem. Mocowaliśmy ją na 3 wysokościach, co 60-70 cm - trudno mi teraz powiedzieć, ale gdzieś tak. Oczywiście nie jest całkiem szczelna, ale jakąś intymność daje :D .

To zdjęcie z wczoraj: róża na tarasie :tan .
Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu przyszłam z rewizytą i zakochałam się w Twoim ogrodzie, mimo że pokazałaś tylko jedno zdjęcie z dalszą perspektywą ;:167
Róże masz śliczne i sporo ich choć nie te tytułowe 100 ;:306
Mnie wpadł w oko ten fragment z brzozą i zielonymi kulami - co to są za kule i w jaki sposób mają wodę pod żarłoczną brzozą :?:
Obrazek
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Aniu masz ładny ogród chociaż nie widać w nim za wiele róż jednak przypuszczam że rosną w innym miejscu i w tym sezonie pokażesz nam więcej takich pięknych zakątków który ponownie wkleiła Maja. Mówiłaś z Mają411 o Andre Le Notre i Maja ma pewne wątpliwości ale on rzeczywiście zmienia swój odcień w zależności od nasłonecznienie. I oczywiście nie lubi deszczu. Jednak jego zapach i uroda urzeka. Wklejam u Ciebie mojego byś porównała i możesz usunąć zdjęcia.
Obrazek

i ścięty jesienią do wazonu

Obrazek
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Róża na tarasie ale zieloniutka,już niedługo i będzie pięknie kwitła:)
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju, miło mi. Mam w tej chwili 82 róże; dwóch się nie doliczyłam opisując ogród na początku wątku. Na wiosnę dołączą jeszcze 32 . Tak czy siak, moje pupilki to w większości maluchy, w dodatku czasami - tak jak np. Herkules - bardzo wstydliwe, chowające się za plecami innych ... :;230
Te kule to thuja - w większości danica. Zakładając ogród chciałam mieć kulki, ale nie chciałam mieć roboty z ich strzyżeniem; stąd ten wybór. W związku z tym, żeby oszczędzić sobie pewnych prac, jesienią dosadziłam kilka bukszpanów, które wymagają cięcia "na okrągło" oraz nieustannie pozbywam się iglaków, aby zapewnić miejscówki zupełnie niekłopotliwym RÓŻOM ... ;:306
W ogrodzie mam system automatycznego nawadniania, który jednak pomija rabatę z brzozą i kulkami. Radzą są całkiem dobrze, ponieważ u nas pada dużo deszczy, a jak jest bardzo sucho - to konewka ... :D
Danusiu, Andre rzeczywiście może urzec i przy tym jest niekłopotliwy. Liczę na to, że tego lata mój ogród się lepiej zaprezentuje i róże będą bardziej wyeksponowane... :heja
Aniu, mam nadzieję, że czas szybko zleci i wkrótce zobaczymy upragnione kwiaty, tym bardziej, że czeka nas pracowity okres :D
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
anasstasia
500p
500p
Od: 27 sty 2013, o 13:17

Post »

I love your garden! ;:172

Kocham swój ogród! ;:172
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=59&t=62905" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 29&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”