Zanim zakwitną na balkonie i w ogrodzie .
-
- 200p
- Od: 26 gru 2011, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zanim zakwitną na balkonie i w ogrodzie .
W niczym nie przeszkadza jesienne kwitnienie, pod warunkiem utrzymania rośliny w formie zwartej. Dochodzi do tego skubanie kwiatów, podatne są na szarą pleśń a wartość dekoracyjna zimą wątpliwa.
Dzięki za podpowiedz , obejrzałam cały wątek, zazdroszczę Ci tej wizyty u hodowcy , można dużo podpatrzeć.Ja balkonówkę zaczynam 10 tydz.z racji że to tunel.
Witam! Mam pytanie co do produkcji pelargonii. Te, które są posadzone w lutym, kiedy gotowe są do sprzedaży? Czy w przypadku zimnej pogody te sadzone w marcu, na początku kwietnia różnią się od nich w maju? Zastanawiam się czy opłaca się sadzić tak wcześnie i ostro grzać tunele.
Piękne stokrotki i bratuszki.
Piękne stokrotki i bratuszki.
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z niecierpliwościa czekam na kolejną foto-relację
ps. przeglądając wątek zauważyłam, że roślinki są w paletach o stosunkowo małych otworach (tak przynajmniej na zdjęciach wygląda), a roślinki wyglądają już na gotowe do wsadzenia do gruntu, bo mają po kilkaaa liści właściwych..
Jakiej wielkości są zazwyczaj komory w waszych paletach nim roślinki trafią dopojedynczych doniczek..?
Pytam, bo nie wiem jak u siebie w domu najlepiej chować rozsadę Chciałabym z takich palet bezpośrednio do gruntu wsadzać, ale nie wiem jakiej wilekości powynny byś te komory i jakie kwiaty wytrzymają w takiej "ciasnocie"...
Czy moge liczyc na jakąs fachową podpowiedz?
Z góry dziękuję
ps. przeglądając wątek zauważyłam, że roślinki są w paletach o stosunkowo małych otworach (tak przynajmniej na zdjęciach wygląda), a roślinki wyglądają już na gotowe do wsadzenia do gruntu, bo mają po kilkaaa liści właściwych..
Jakiej wielkości są zazwyczaj komory w waszych paletach nim roślinki trafią dopojedynczych doniczek..?
Pytam, bo nie wiem jak u siebie w domu najlepiej chować rozsadę Chciałabym z takich palet bezpośrednio do gruntu wsadzać, ale nie wiem jakiej wilekości powynny byś te komory i jakie kwiaty wytrzymają w takiej "ciasnocie"...
Czy moge liczyc na jakąs fachową podpowiedz?
Z góry dziękuję
Zadaję pytanie tutaj, bo zaglada tu fachowiec.Jak odróżnic na wiosnę w fazie sprzedaży sanwitalię odm.'Starbini'? Z reguły nie są opisane, a szystkie w sprzedaży niziutkie i zwarte, a potem jednym bujają pędy.Zależy mi by powstał niziutki, gęsty żywopołocik, widziałam takie w sierpniu na cmentarzu.Tamte wyższe próbowałam przyciąć, myślałam, że odrosną, ale wtedy tylko suche badyle zostały
-
- 200p
W fazie sprzedaży ciężko jest odróżnić STARBINI od najczęściej sprzedawanej odmiany AZTEKENGOLD. Po prostu ta druga jest skarlana dla ładnego pokroju, jest ona najczęściej gdyż sadzonki są najtańsze - siewki można kupić poniżej 50 gr, STARBINI jest odmianą wegetatywną z licencją i koszt sadzonki to ok. 1.50 zł.
Mam pytanie czy bakopa przezimuje zimę w mieszkaniu? Podoba się mi ten kwiat, ale w zimie usycha w mieszkaniu.Czy może ktoś z forum odpowie mi na to pytanie: Bożena.
-
- 200p
Bakopa to typowa roślina jednoroczna dnia długiego. Szanse na przezimowanie starej rośliny w mieszkaniu są nikłe, prędzej młode sadzonki zrobione we wrześniu na jasnym, chłodnym parapecie.
Dziękuje za informacje Czyli tutaj jest tajemnica jej uprawy. Więc w tym roku będę już działać z sadzonkami na jesieni.
Dziękuję, teraz rozumiem
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ponawiam pytanie, jakie jako Fachowiec stosujesz głównie wielodoniczki. Chciałabym moją rozsadę jednorocznych przetrzymać aż do wysadzenia w maju właśnie w takich paletach, tylko nie wiem jakieś wielkości powinny być pojenydcze komory.
Proszę o poradę
Proszę o poradę
-
- 200p
Wielodoniczki, palety i male doniczki stosuję z uwagi na oszczędność miejsca. Ogrzanie każdego metra jest kosztowne, dlatego lepiej na początku gęsto w małych doniczkach a potem przesadzić jeszcze raz do docelowych większych doniczek.
- Ciotka Klotka
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 lut 2013, o 21:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo ciekawy wątek !
Pod wpływem Waszego forum i braku gotówki, zaczęłam zabawę w rozsady. Efekty na razie "milimetrowej" wielkości
Pozdrawiam serdecznie i proszę o wiecej
Pod wpływem Waszego forum i braku gotówki, zaczęłam zabawę w rozsady. Efekty na razie "milimetrowej" wielkości
Pozdrawiam serdecznie i proszę o wiecej
Aneta